facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата: Бобоков е уговарял помилване от президента на осъден

Държавният глава: Никога не е имало и не е провеждана процедура по помилване на това лице
Обновена
7 921
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Бизнесменът Пламен Бобоков е лобирал президентът Румен Радев да помилва български гражданин, осъден в Румъния. Това се опитва да внуши прокуратурата чрез пускането на нови чатове между бизнесмена и президентския съветник Пламен Узунов.

При продължаващия анализ на заключенията от компютърно-техническа експертиза на мобилен телефон, ползван от П.Б., е установено, че на различни дати през април и май 2020 г. той обменя текстови съобщения с лице, записано като Pepi- Ro, както и с Prezident-Pl. Uzunov, касаещи правомощията на Комисията по помилване към президента на Република България, твърди държавното обвинение в официално съобщение.

След анализ на хронологията и съдържанието на кореспонденцията прокуратурата стигнала до извода, че вероятно инициалите „Pepi- Ro“ се отнасят до лицето П.З.Н., български гражданин, осъден за данъчни престъпления от румънски съд на 6 г. лишаване от свобода, понастоящем изтърпяващ присъдата в софийския затвор.

На 7 април т.г. Pepi- Ro изпраща на П.Б. снимка на писмо, адресирано до президент на България от Демократичен съюз на българите в Румъния, в което се иска помилване на българския гражданин П.З.Н. На 16 април т.г. Pepi- Ro изпраща на П.Б. информация, отнасяща се до неговото пребиваване и осъждане в Румъния, вкл. направени от него дарения.

Няколко часа по-късно П.Б. препраща съобщенията на Prezident-Pl. Uzunov, който от своя страна отговаря следното: „Ок. Поздрави!“

На 28 април т.г. в 15.04 ч. Pepi- Ro отправя до П.Б. следното запитване: „Има ли някакъв резултат по моя въпрос?“. В 16.34 ч. е регистриран разговор между П.Б. и Prezident-Pl. Uzunov, след което в 16.36 ч. П.Б. изпраща на Pepi- Ro съобщение със следното съдържание: „Утре ще се виждам по твоя въпрос! Ще има, но няма да е светкавично!“.

На 11 май 2020 г. Pepi- Ro изпраща на П.Б. снимка със съдържание на чужд език, касаещо решение на румънските съдебни власти. На 12 май 2020 г. в 12.10 ч. П.Б. препраща снимката на Prezident-Pl. Uzunov. В 12.13 ч. П.Б. пише на Pepi- Ro съобщение: „Трябва официално извлечение от румънския съд и превода му на български!“

На 20 май 2020 г. Pepi- Ro пита П.Б.: „Има ли някакъв резултат от комисията?“, а П.Б. отговаря: „Не още! Действай с превода!“.

Специализирана прокуратура е изискала официална справка от началника на затвора в София. Установява се, че П.З.Н. е задържан в България през ноември 2018 г. във връзка с издадена Европейска заповед за арест от съд в Румъния през 2014 г. в следствие на постановена присъда от шест години лишаване от свобода за данъчни престъпления.

От прокурорското съобщение не става ясно дали лицето е помилвано. 

Това обаче става ясно от съобщение на Президентството. Във връзка с отправени журналистически въпроси, прессекретариатът информира, че в президентската институция няма и не се е провеждала процедура за помилване на лицето Петър Ненов, информация за когото разпространява днес прокуратурата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В съобщението се казва още: "В администрацията на президента не е постъпвала молба за помилване от г-н Петър Ненов в резултат на което процедура за помилване не е стартирана. На два пъти – през март 2015 г. и през април 2020 г. в президентската институция са постъпвали писма от Българския демократичен съюз в Румъния /БДС/, с които се застъпват по различни поводи за почетния си председател Петър Ненов. Тези писма не могат да бъдат основание за начало на процедура по помилване, за което с официално писмо е уведомена и БДС.

Експертната дискусия за социалните и икономически измерения на кризата в България, породена от коронавируса, която се проведе под егидата на държавния глава, беше открита за обществеността и излъчена пряко в социалните мрежи. В анонса на събитието беше изрично указано, че всеки гражданин има възможност лично да отправя въпрос към участниците във форума. Пълната стенограма от събитието е публикувана на интернет-страницата на президентската институция."

В същото време БГНЕС обяви, че Пламен Узунов е излязъл в отпуск.

Почти всеки ден държавното обвинение пуска чатове между Бобоков и Узунов. Само преди ден бяха пуснати разговори, свързани с посланика в Алжир и либийския танкер "Бадр". Очевидно прокуратурата се опитва да внуши, че става дума за търговия за влияние. Тя образува такова разследване, но вече повече от седмица не смее да привлече някого за обвиняем в него.

 

237

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Президентският секретар към Гешев: Защо позволихте Божков да избяга?

14.07.2020

5038 61
Прокуратурата пусна и документи от кабинета на президентския секретар

13.07.2020

5268 38
Анджей Дуда остава президент на Полша

13.07.2020

Обновена

1814 5

Коментари

Страници

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

И защо да не иска помилване? Всеки може да иска помилване от президента. И след вчерашния звучен шамар, в който обясниха на прокуратурата елементарни постановки от наказателното право, нема кой да приеме гешефтурата на серизно. Вече подкопаха и дъното.

TheCrusader

Нима смятате за нормално да искаш помилване чрез чат ?!

nottheone1

- а как бе, приятел - с позиви ли?

TheCrusader

Е, ако вашата котерия е свикнала така, не е учудващо. Другите, дето нямат връзки и пари за да изпросят помилване, пускат молби по каналния ред.

ivan4o.I

Всеки осъден може да моли за помилване. Но когато друг ИСКА, не е ВСЕКИ, а КОЙ?

geo_19

Нещо против новите технологии ли имаш?

hamer

А защо мислите, че  е възможно помилване ей така с СМС или телефонно обаждане? Без молба, придружена с всички документи и съгласувания,  в съответствие с регламентираните изисквания?

3biri

Е! Помилвали ли са го!? Ако аз поискам с СМС от Гешев да ми уреди среща с Памела, ще го съдим ли за сводничество?

sega_veteran

Фишеци.

TheCrusader

Почти всеки ден държавното обвинение пуска някакви чатове между Бобоков и Узунов

 

Покъртително е ! Чатовете са с източник от прокуратурата и шансът да са фалшиви е близък до невероятно. Ежедневно се доказват задкулисните машинации на шепа граждани с активното участие на президентски служител, който все още се ползва с пълната подкрепа на Президента (разбирай, президентчето е намесено)  и това се смята за 'някакви' ?!

Ако тези чатове не са основание за пълно разследване на президента, прокуратурата наистина ще се окаже доста срамежлива.

В крайна сметка, какво друго да очакваш от кандидат излъчен от БСП освен корупция и търговия с влияние.

nottheone1

колега

остави съветника на президента

по-убаво се насочи към пачките от по 500 евро

или в благоевград правото не се занимава с материални ценности

TheCrusader

Снимки с пачки с източник прокуратураа все още няма.

вале

Чатовете са си истински и никой не оспорва този факт,обаче къде е търговията с влияние?!😁

От друга страна разговорите на лидера ви!!!!?☺️☺️😁😂

Оооо,те са менте,снимките и те,даже няма нужда от експертиза.☺️

TheCrusader

Вероятно визирате Борисов под 'лидера ви'. Не ми е лидер и личността му няма нищо общо с конкретната статия. Както и негрите, индианците и други 'жертви' на империализЪма. 

 

 

Evasion

Имаш крава - пиеш млеко. Имаш връзки в президентската администрация - лобираш... Масова  практика в ЕС институциите,  облечена в закон. Тук е опасана в система от връзки... 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Фишеци.

 

Кьор! Тези публикации само показват безсилието на прокуратурата. Тя не може да повдигне обвинения по тея СМС-и и сега провежда политически поръчки. Циркаджии! Ако някой адвокат си позволи да направи подобно нещо, веднага ще го тикнат в дрънголника.

zumer

На какви глупости е способна прокуратурата само и само

да замаже непрестанните гафове и скандали на Вожда на територията.

Гнусно и тъжно.

п.п.

Както публикува СМС и чатове по същия начин трябва да публикува и протоколите

от разпитите /ако въобще е разпитала някого/на тримцата дето Черепа ги спомена.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Снимки с пачки с източник прокуратураа все още няма.

 

Затова пък има един самосвал повдигнати обвинения за деяния, които не преставляват престъпления.А, и неможе да смята. Затова всяко число, обявено от прокуратурата, трябва да се приема като недостоверно.

TheCrusader

Бих ви посъветвал да се научите да изразявате завършено мнение.

Какви самосвали, срещу кого, от кого, какви обвинения ... все въпроси които водят до водевил с неясен край, заради демонстрираната неспособност да изразите мислата си.

Epikur

 

  Прокуратурата стигна дъното !  Показва всякакви SMS-и, рови в най-интимното бельо, не се притеснява да нарушава тайни,  да вади класифицирана информация, да излага пред обществеността всичко важно или не, само с една, единствена цел- да удари врага ! Врага е Президента на България, защото се бори срещу корупцията здраво обхванала като октопод правителството начело с Бойко Борисов.  Разбира се, няма нормален човек, който да не вижда, че изнесеното е несравнимо с онова, уличаващо властта и Главатаря в тежки зависимости, но важно е да се отклони вниманието от тях и се насъскат евтините примитивни хорица в "правилна посока" ! Т.е. да се ФОРМИРА техния мозък !

      А това е много важно днес, защото Гешев е поискал от Конституционния съд, да разтълкува имунитета на Президента. Той трябва да се произнесе на 7-ми юли. Разбира се, президентския  имунитет е закован с приемането на Конституцията, но сега под натиск от Главатаря и Гешев, те очакват Конституционния съд да се огъне и приеме противоконституционно решение.  Ще видим има ли останал морал и достатъчно смелост в нашите конституционни съдии, или всичко вече тотално се е сринало в блатото и помията.

TheCrusader

Да бе, гадната прокураторура си е позволила да рови в телефоните на следствени и арестувани. Каква наглост ! Всеки комуноиден знае, че прокуратурата няма право на такива неща и трябва да се опира изцяло на твърденията на президента радев и да вярва, че хората са добри и мили същества, принципно неспособни на престъпления.

Epikur

 

 "TheCrusader" прекалено много коментираш, вероятно си от тези спуснати по разпореждане с "Гьобелсова поръчка". Но не са те подбрали правилно, тук трябва по-силен хейтър, с повече възможности да изкривява истината. Няма да изпълниш поръчката да ФОРМИРАШ, може да ти се получи само при по-примитивните хора, за които споменах в коментара си. За щастие, тук в "Сега", коментиращите са с висок коефициент на интелигентност.

   Затова, спри колелцата в мозъка си !Въртят се на бързи обороти, но произвеждат само ненужна, паразитна мисъл.

geo_19

Да бе, гадната прокураторура си е позволила да рови в телефоните на следствени и арестувани. Каква наглост ! 

-----

Доколкото си спомняш, Бобокови са обвинени за внос на италиански боклук. Пък то не излезе да е боклук за горене в ТЕЦ-ове, а оловен скрап - суровина за производство на акумулатори. Нещо взе да се спихва основното обвинение. Та нигде в разпространените чатове не видях нишка уличаваща братята в незаконен внос на опасни отпадъци. Пълно мълчание до тук. Но то и за слепия е ясно, че целта не е да уличат Бобокови (щото няма и за какво), а да ударят по по-високо място. А напъните им са смешни. Но толкова си могат възпитаниците на милюцинерските правни факултети. 

hamer

Ами то и с Божков е така. По думите на самия минфин Владко, неплащането на данъци е престъпление, а неплащането на такси е административно нарушение. Той самият твърди, че Божков не е плащал 5 години дължими такси. И сега прокуртурата трябва да си затвори очите кой е проспал умишлено или от глупост неплащането на таксите и понеже неплащането на такси не е престъпление, трябва да бъде обвинен Божков в изнасилвване, убийства, незаконно притежаване на артефакти и т.н. Нещо като с Ал Капоне ама наобратно.

nottheone1

Снимки с пачки с източник прокуратураа все още няма.

 

а какво имаме в конкретния случай?

смс-чета.

е?

знаете ли, драги колега, как закона определя търговията с влияние?

очевидно имате нет. ами ползвайте го, бе.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

все въпроси които водят до водевил с неясен край,

 

Да, бе, неясен! Оня ден, в съда, краят му беше много ясен.

TheCrusader

Всеки осъден може да моли за помилване. Но когато друг ИСКА, не е ВСЕКИ, а КОЙ?

 

!!!!!! ово е стандарт !!!!

 

Slava
снимка на Slava

Услужвали са си - Радев на Бобоков, Бобоков на Радев, а пощенската кутия Пл. У. получавал заплащане през фирмата на брат Бобоков. Чиста работа👍

неамнерви

Това звездите ли го говорят... 

3biri

Размечтала се Слава за нощно шкафче!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш