Quantcast
Първа точка в новия парламент - изслушване за смяната на Гешев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Първа точка в новия парламент - изслушване за смяната на Гешев

"Изправи се! Мутри вън" искат министрите Рашков и Стоилов да обяснят защо предлагат предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор
Обновена
7 088
 БГНЕС
Николай Хаджигенов смята, че новият парламент трябва да започне с темата за смяна на главния прокурор.

"На 21.07.2021 г. , или в първия работен ден на 46-ото Народно събрание, незабавно след като положим клетва като народни представители, ще внесем искане за изслушване на Бойко Рашков, служебен министър на вътрешните работи, и Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието, относно внесено искане за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев."  Това написа в профила си във Facebook Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!".

В публикацията са отбелязани колегите му Мария Капон и Арман Бабикян, но не и Мая Манолова, и не  става ясно дали цялата парламентарна група ще застане зад това искане.

Татяна Дончева от същата ПГ призова публично Гешев да подаде оставка, за да прекрати агонията с отстраняването си. Тя смята, че той трябва да се оттегли по "цивилизован и възпитан начин".

Вчера Стоилов предложи на Висшия съдебен съвет обвинител №1 да бъде освободен предсрочно от поста му, след като вътрешният министър подготви доклад от над 100 страници за работата на главния прокурор.  "В постъпилата информация от Бойко Рашков на 14 юли има данни за действия и бездействия на Иван Гешев, накърняващи престижа на съдебната власт", смята служебният правосъден министър.

ВСС ще заседава на 22 юли -  ден след първото заседание на новия парламент.  Тогава ще бъде разгледано предложението за освобождаване на Иван Гешев. За да бъде прекратен предсрочно мандатът на главния прокурор, искането на Янаки Стоилов трябва да събере подкрепа от 17 гласа. 

Самият служебен министър признава, че шансовете да получи достатъчно "за" от ВСС са малки.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор, коментира, че искането на правосъдния министър е "политически акт, който няма никакви юридически аргументи, а се преследват единствено политически цели".

 

Ключови думи:

Изправи се! Мутри вън!

Още

Хаджигенов за скандала "500 К": Това е безобразие

08.09.2021

Обновена

14163
Без гласовете на БСП няма как да станат нещата, счита Хаджигенов

18.07.2021

Обновена

8796
В левицата се заговори за коалиция с ДБ и ИСМВ

15.07.2021

10983