Quantcast
Служителите във върховния съд са недоволни от малките си бонуси | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Служителите във върховния съд са недоволни от малките си бонуси

Те ще получат по заплата и половина за Коледа, а в спецсъда раздават по над 2 заплати
11 801
 Илияна Кирилова

Служители от Върховния касационен съд (ВКС) обвиниха Висшия съдебен съвет (ВСС) в непряка дискриминация, поискаха да получат поне по 2,3 заплати премия за натовареност и заплашиха със съд, ако това не се случи. За това разказва "Лекс", като цитира писмо на служителите до съвета.

Причината за реакцията им е решението на ВСС от 25 ноември т.г., с което за първи път определи премии за натовареност на съдиите, каквито са изискванията на Закона за съдебната власт. Така изключително натоварените магистрати, в това число и тези във ВКС и Върховния административен съд, получават по 2,7 заплати, високо натоварените – по 2,3 основни възнаграждения, а за останалите магистрати (средно и ниско натоварени) – по заплата и половина.

Бонусът за специализираните съдилища е 2,3 заплати - за съдии и служители. А за всички останали служители бе определен бонус от заплата и половина. Точно тази разлика в бонусите е разгневила служителите от върховния съд.

"Осъществяването на сходни дейности от страна на съдебните служители в различни органи на съдебната власт, които са с изключително висока натовареност, не дава основание да се прилага диференциран подход при определяне на техните възнаграждения, включително разпределението на допълнителни такива. ВСС следва да се ръководи от тези принципни законни положения, като осигурява равни условия на труд и равно третиране, без оглед на субективни критерии", се казва в писмото на служителите на ВКС. 

Въпросът за премиите на служителите в изключително и високо натоварените съдилища беше обсъждан от членовете на ВСС. Те изтъкнаха, че законът не предвижда допълнителни трудови възнаграждения за натовареност за служителите, а само за магистратите. За магистратите бяха отпуснати целево от държавата малко над 9 млн. лв. Заради това ВСС реши хората от администрацията да получат по заплата и половина - за толкова стигат икономиите от бюджета. Законът за съдебната власт обаче казва, че на служителите и на магистратите от спецсъдилищата се полагат допълнително до 6 заплати.

Още

Стотици съдии бойкотираха изборите за ВСС

26.06.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

12603
По £2000 дава Rolls-Royce на работниците си заради инфлацията

21.06.2022

196
Ще има и глоби за фалшиви сигнали за укрити данъци и осигуровки

31.05.2022

3423