Quantcast
Съдът в Страсбург няма да спре да работи по жалби срещу България | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът в Страсбург няма да спре да работи по жалби срещу България

Няма никаква причина да бъдат ограничавани права, които нямат нищо общо с извънредната ситуация, обясни адвокат Михаил Екимджиев
Обновена
14 321
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) няма да обявява автоматично жалбите срещу България за недопустими. Дори и да приеме за основателно искането от България заради извънредното положение някои части от евроконвенцията да бъдат временно изключени за страната.

"Обобщено може да се каже, че в резултат на тази дерогация, ако бъде одобрена от Съвета на Европа, държавата може да разчита на известна по-голяма толерантност от страна на ЕСПЧ по отношение на ограничителните мерки, въведени от държавата“. Така адвокат Михаил Екимджиев, който има богата практика пред съда в Страсбург, коментира пред "Сега" обявеното в петък от правосъдния министър Данаил Кирилов пред bTV, че е "подписал нотификационно писмо до Европейския съд по правата на човека за временна дерогация при извънредно положение, за да обосновем пред Европейския съд какви действия сме предприели. А последицата е, че голяма част от жалбите на лица, които твърдят, че са засегнати, няма да бъдат разгледани".

Екимджиев обясни, че ЕСПЧ просто би бил склонен да оправдае малко по-остри от обичайните мерки по отношение на някои права. Например, в контекста на заразата, правото на личен живот, което включва приятелски събирания, сватби, кръщенета, църковни ритуали; правото на мирно събиране, което включва митинги; и дори някои аспекти на свободата на словото, като например ограничения на непроверени публикации, които могат да предизвикат паника, или недоверие към предприетите от властите мерки срещу епидемията

"Няма обаче никаква причина да бъдат ограничавани права, които нямат нищо общо с извънредната ситуация - нито правото на справедлив съдебен процес, нито нарушаване на презумпцията за невиновност, нито изискванията всяка форма на лишаване от свобода, включително и принудителната изолация, да става със съдебен акт“, каза още адвокатът.

Той допълни, че от тази гледна точка е препоръчително властите да преразгледат подхода си преди всичко към медицинския персонал. И напомни за данните, че медици са задържани противно на волята им в столична болница, след диагностицирането на пациент с коронавирус, без правно основание, без да им се даде обяснение защо, докога и без да им бъдат осигурени елементарни хигиенни и битови условия. "Това би било преценено от ЕСПЧ най-вероятно като диспропорционална мярка, защото нищо не пречи тези хора да бъдат изолирани по домовете си, а не да бъдат подлагани на нечовешко и унизително третиране“, обясни Екимджиев.

Според правозащитника е особено обезпокоително това, че и Законът за здравето предвижда възможност за съдебен контрол върху заповедите за принудителните карантини, а такъв текст в новоприетия закон за извънредното положение няма.

Екимджиев каза още, че писмото на Кирилов до ЕСПЧ трябва да публично. „Дори министърът да може от свое име да отправи до съда т.нар нотификации, признак на добра политическа култура и практика би било той да уведоми за това парламента, за да има по-широк обществен консенсус“, каза адвокатът. И напомни, че според конституцията всяка мярка, водеща до ограничаване на основни права и свободи, трябва да бъде наложена със закон.

"Отмяната на всички тези гаранции (на конвенцията, б.а.) е подготовка не за строга карантина, а за диктатура, в която се ограничават основни граждански и политически права", коментира във Фейсбук и политологът Даниел Смилов.

 

Искането за широка дерогация от Европейската конвенция за правата на човека е абсолютно неоправдано. Дерогация, ако...

Posted by Daniel Smilov on Saturday, March 21, 2020

МП: И други държави са поискали същото

"Сега" поиска писмото на Кирилов от Министерството на правосъдието. По-късно от там разпространиха само съобщение, че по смисъла на чл. 15 от Конвенцията за защита правата на човека всяка държава има право да дерогира временно някои нейни разпоредби в случай на извънредно положение, каквото е в сила за България, считано от 13 март 2020 г.  Това означава, че някои права ще бъдат ограничавани повече от обичайното, като например право на придвижване (не можем да ходим, където си поискаме), право на сдружаване (организациите не могат да правят събрания ) и др. Тези ограничения трябва да са свързани с целта на извънредното положение, в случая - да предпази хората, и то най-уязвимите сред тях, от бързо разпространяващата се и лесно преносима вирусна инфекция. 

Според съобщението нотификацията ще бъде публикува на сайта на Съвета на Европа и всички други държави членки могат да се запознаят с това какво се случва в България. "Нотификацията е гаранция, че правата нямат да бъдат ограничени извън най-необходимото за постигането на целта - овладяване на епидемията и гарантиране здравето на хората. Освен това тази нотификация не отнема на никого правото на жалба до ЕСПЧ. Самият Съд има практика по конкретно дело да изследва причините за по-голямото ограничение. Една предварителна декларация до Генералния Секретар гарантира прозрачност и взаимен междудържавен контрол" казват от правосъдното ведомство.

И обясняват, че до момента няколко държави са направили такава нотификация, от ЕС - Румъния, Литва и Естония, вероятно ще последват и други. По информация на "Сега" това са направили и Армения и Молдова.

В петък се разбра, че правителството е направило опит спешно да се застрахова срещу евентуални бъдещи дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Това е процедура, която е възможна и валидна за всяка държава, която е страна по конвенцията и която признава Европейския съд, обясни Кирилов в петък. По този начин то се надявало съдът не само да не признава много от евентуални бъдещи жалби срещу временниje ограничения на правата, но и изобщо да не ги разглежда. През последните много години България е една от най-често съдените и осъжданите страни от съда в Страсбург по жалби на нейни граждани за нарушаване на човешки права.

Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи предвижда в своя чл.15, че допуска дерогация, но само по време на "война или на извънредно положение, застрашаващи съществуването на нацията". Едва тогава страните могат да поискат и да предприемат действия, освобождаващи ги от изпълнението на нейните задължения, но "строго в пределите на изискванията на положението, при условие че тези действия не са несъвместими с другите й задължения по международното право". Никога обаче не се допуска освобождаване от задълженията по член 2 - право на живот, освен по отношение на смъртта като резултат от правомерни актове на война.

Страна, която се възползва от правото на такова освобождаване обаче, е длъжна да предостави на Генералния секретар на Съвета на Европа пълна информация относно предприетите действия и породилите ги причини. Тя също така е длъжна да информира Генералния секретар на Съвета на Европа за датата на прекратяване на тези действия и на възстановяване прилагането на разпоредбите на Конвенцията в пълния им обем.

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Страсбург осъди България заради съдебно решение на Цацаров

15.10.2020

12868 11
Съюзът на юристите: Данаил Кирилов и ГЕРБ да не пипат Конституцията

18.09.2020

2484 30
Данаил Кирилов вече не е и депутат

09.09.2020

Обновена

5518 39

Коментари

Conviction
снимка на Conviction

с 3 Безплатни американски окупаторски бази  народен съд  нанайси.

за барцилона там  е само прах  и отклоняване на вниманието  що бе не окате срещу базите знаете ли колко войници надойдоха в последните седмици? не знаете но с а поне 4 000

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Всички ще се оправдават, че са изпълнявали заповеди. Прочее това е било и основното оправдание на подсъдимите в Нюрнбергския процес.

elbarbudo

Никакъв народен съд няма да има, недейте халюцинира.

mitkomm

Не бъди сигурен!Никой не си е отишъл от този свят без да си плати вересиите!

Conviction
снимка на Conviction

Знам много бандити  и всякакви престъпници починали по на 90 години та с версиите полека...Тва с  незибежното наказание  на оня сят не важи...яли пили крали прежиеее и  никой не ги застреля?

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Възхищавам се на този юридически гении. Как само иска да прецака хората???? Но там , в Европа юристите са с акъла си.
Жозефа
снимка на Жозефа

https://www.seekpng.com/png/detail/5-57474_mouse-animal-png-image-emile-ratatouille.png

ivanko77

Ъъъъ, не че нещо, ама не е ли народното събрание органа, който взема решения по отношение на международни договори?

wreckage
снимка на wreckage

Той не каза за кои точно ограничения на права е съобщила България.

не е казал, щото не е бил питан.

 

И прайлно, не виждам с кво ще се подобри състоянието на държавата, ако журналистите почнат да стресират властта с предполагащи конкретен одговор въпроси.

 

на снимката:

некъф трудно описуем екземпляр

nebenebe

Аз не одобрявам присъствието на американци на наша територия. Има ли ЕС или няма? Да се ограничи бройката им на първо време. Плевнелиев е печен, нека да каже как да стане.

Nick F

? А каква е връзката със статията ?

Conviction
снимка на Conviction

А чорапа е техен резиден 💩  в последната седмица  поне 5000 са настанени по базите  а и преди на Козяк имаше няколко хиляди "служителя"..щоли таквоз внимание?Да не се изплъзнете Не ли?

muncho1876

 Поредната подигравка с БА. И как войската "ще е бори с вируса"? Военните са обучени да боравят с оръжие. Или поне някои от тях. Поне да имахме авиация, да пусне няколко бомби, там където не спазват карантината. Виж "новите" Ф-16 са точно за тази работа. Измерват дистанционно температурата и ако над 37 гр. по С, стрелят автоматично. Всяка некадърност си има граници, но това е природно бедствие.
 

Порфирий

Франция го игра този номер след терористичните актове преди няколко години, като суспендира действието на ЕКПЧ. https://www.france24.com/fr/20151127-france-etat-urgence-droits-homme-cedh-attentats-paris.

За сведение това няма да засегне нито пенсията на Калайджиева, нито заплатата на Грозев.ю

Domi

Дали има заразени с корона..американски войници в Италия и как се транспортират 35 000 заедно с оборудването и с каква логистика се обслужват...

Новият 9/11...дали самолети събориха небостъргачите....и има ли нужда от извънредно положение без да има пандемия при смъртност под 0.001% 

 

trunk

 Туй нещо от снимката го гледах - срамувам се .

Доц.Трътлев

Много сте тактичен. Мен ме е гнус и не само от него.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Горе на сликата е един от най-величайшите умове на нашето съвремие.Ако беше учил на времето медицина щеше да стане хекимин, а не кадия!И до сега щеше да е измислил и лекарство и ваксина срещу тая гад-вируса.

Джиджи

А аз се накефих преди някой и друг ден на некво сборище,

където всички български министри даваха отчет –

кой какво е изпълнил в своята област – и говореше доста смислено!

 

А само Барни четеше от некво лиШче и даже сричаше ... 😂

The Rowdy American
снимка на The Rowdy American

с 3 Безплатни американски окупаторски бази  народен съд  нанайси.

 

Споразумението е подписано на 28 април в София от държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс и външният министър на България от правителството на Сергей СтанишевИвайло Калфин. 

***

Споразумението е ратифицирано от българския парламент на 26 май 2006 г. със 155 гласа „за“ срещу 20 „против“. 

***

3. Настоящото Споразумение ще има първоначален срок на действие от 10

години, като то може да бъде прекратено от всяка една от Страните с едногодишно

писмено предизвестие до другата Страна по дипломатически път. След изтичане на

десетгодишния срок, Споразумението ще продължи да действа, освен ако не бъде

прекратено от някоя от Страните с едногодишно писмено предизвестие до другата

Страна по дипломатически път.

В УВЕРЕНИЕ НА КОЕТО, долуподписаните, бидейки надлежно упълномощени от

съответните им Правителства, подписаха това Споразумение.

Подписано в София, на 28 април 2006 г., в два екземпляра, на български и английски

език, като и двата текста имат еднаква сила.

cisco1

Скоро подобни споразумения нищо няма да струват...идват интересни времена и "отвъд океана" ще звучи  като  " в друга галактика" . Наистина ли си мислиш че американците ще си оставят/ще успеят да принудят войски да останат на потенциално враждебна територия вместо да си се приберат в къщи?

KTP

Ей, голем мушморок бе... 

 

 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Не мина, Барни, не мина!

Conviction
снимка на Conviction

Айде и тука не било така ами онака и нищо от съобщеното по- рано не е вярно що бе?

.👎

Влез или се регистрирай за да коментираш