Quantcast
Вътрешният министър остава сляп за полицейското насилие при протестите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Вътрешният министър остава сляп за полицейското насилие при протестите

Над 100 000 лв са ограбени от хипермаркета в Сандански, съобщи Христо Терзийски
Обновена
1 371
 Скрийншот видео Би Ти Ви

Вътрешният министър Христо Терзийски остава сляп за полицейското насилие, извършено по време на протестите през лятото. Това стана ясно от негово интервю пред Би Ти Ви. МВР-шефът обяви, че били извършени проверки, но не било установено каквото и да е полицейско насилие. Той все пак допусна, че прокуратурата може да открие и нещо различно, защото и тя имала право да каже дали е имало проблеми или нарушуване на закона. Терзийски за пореден път отчете няколко административно наказани полицаи, свързани с протестите, но не посочи, както имената и длъжностите им, така и провиненията им. В същото време обаче беше категоричен, че данни за полицейско насилие при всички проверки не били открити.

Неговите изявления идват на фона на десетките кадри и сигнали за брутално полицейско насилие - например при смазването на Великото народно въстание пред Партийния дом. Те опровергават и тогавашните, и сегашни твърдения на МВР, че действията на полицаите са били в рамките на закона, и то само срещу ултраси и криминално проявени. Социалните мрежи обаче бяха пълни със снимки и видео на брутални полицейски прояви спрямо хора, които нямат нищо общо с ултрасите. 

Вътрешният министър съобщи, че от хипермаркета в Сандански са ограбени над 100 000 лв. Извършителите на грабежа не са имали оръжие, обясни Терзийски. Министърът на МВР коментира, че най-вероятно те са били добре запознати с процеса при подобни престъпления.

„Работим по всички версии. Отнетата сума е малко над 100 хил. лв. Разследваме версията за вътрешен човек, защото извършителите са имали вътрешна информация. Обикновено при такива престъпления задължително има вътрешна информация, това важи и за случая в Перник, където беше нападнат инкасо автомобил на охранителна фирма“, коментира Терзийски и допълни, че между двата случая няма общо.

Той посочи, че МВР има забележки към работата на охранителните фирми, но на първо място е запазването на човешкия живот. Терзийски обясни, че разследването се бави заради събирането на солидни доказателства, които да послужат в съда, като даде пример с инсценирания обир в офис за бързи кредити в София, където заради липсата на опит – извършителите бяха бързо разкрити.

Иначе той стана поредният вътрешен министър, който се похвали, че при неговото управление престъпността е спаднала. "Регистрираните убийства са 63, това е бройка, която е изключително ниска. Кражбите на автомобили са с 11% надолу. За телефонните измами – регистрираме спад с 85%“, обясни Терзийски.

Около 700 служители на Министерство на вътрешните работи в момента са на лечение заради COVID-19. 89 души са хоспитализирани. От месец март до сега починалите от системата на МВР са 30, каза още Христо Терзийски.  Министърът подчерта, че има списък с желаещите от системата на МВР да се ваксинират. Около 11 200 служители искат да се имунизират, като от тях около 20% са полицаите от охранителна, пътна и криминална полиция. 

Министърът на МВР посочи, че по празниците са направени около 600 проверки за спазване на противоепидемичните мерки. Констатирани са около 30 нарушения. Той обясни, че целта на инспекциите е била превения.

Терзийски даде пример за заведение на Столичния околовръстен път, което на Коледа е организирало тайно парти – влизало се е с тайна парола през друг вход, който се е заключвал. 67 лица са заловени по време на тази проверка.

Още

Парламентът засекрети заседанието за полицейското насилие

15.09.2021

Обновена

2013
Н. Михалков: Никой велик режисьор не гледа сериозно на "Оскар"

08.09.2021

1248
Инфлацията у нас ще е по-висока от световната

06.09.2021

МИЛА КИСЬОВА

9223