Quantcast
9 души се състезават за едно работно място у нас | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

9 души се състезават за едно работно място у нас

Най-голяма е конкуренцията в Търговище и Сливен
1 348
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Миналата година над 400 хиляди българи са загубили работата си и са се регистрирали в бюрата по труда.

Средно по 9 души се борят за едно работно място у нас, сочат данните на Агенцията по заетостта, цитирани от bTV. Оказва се, че шансовете човек да си намери работа са най-големи в Русе и София, а  конкуренцията е най-голяма в Търговище и Сливен, където за една позиция се състезават съответно по 24 и по 17 души.

От януари до декември 2020 г. в бюрата по труда са се регистирали 414 хиляди души, загубили работата си. Това е доста повече в сравнение с  2019 г.  -  когато са били вписани 302 988 .

Коронавирусът определено е променил трудовите графици - 76% от фирмите в България прилагат гъвкаво работно време,  като 60% от шефовете дават възможност на персонала да избира къде да си изпълнява задачите - в офиса или вкъщи. 

Компаниите за подбор на персонал отчитат, че все повече работодатели осъзнават предимствата на "хоум офис" заетостта.  Работещите вкъщи са значително по-ефективни, разкри скорошно проучване. Работата от вкъщи има и финансов, и "зелен" ефект  - спестява транспортни разходи на хората и намалява замърсяването на въздуха.

Очертава се още една тенденция - все повече фирми, които освобождават офисите си заради пандемията, дават част от спестените пари на служителите си да си "обзаведат" работното място у дома.

 

 

Още

Едва 6000 от 40 000 души са получили помощ за локдауна

11.01.2021

1025
Нинова и Сачева спорят има ли манипулация с безработицата
Първата седмица на локдауна донесе рекордно много безработни

08.12.2020

2492