Quantcast
Ангелкова: Не може и карантина, и туризъм | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Ангелкова: Не може и карантина, и туризъм

Желаещите да пътуват за море в чужбина са намалели от 1.1 млн. до 300 000, твърди проучване на "Галъп"
Обновена
4 916
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"Това лято ще бъде много трудно и много различно", обяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред БНТ. Тя настоя, че приоритет за нея и ведомството ѝ е привличането на български туристи по черноморските ни курорти.

Ангелкова посочи, че във вторник предстои конферентен видео разговор с премиерите на Румъния, Сърбия и Гърция, "за да можем да осъществим координацията и детайлите, по които ще се осъществява пътуването и почивките".

"Няма как когато има карантина, да има туризъм. Това само по себе си отдръпва хората, които биха искали да осъществят своето пътуване. И със сигурност Европейската комисия препоръча да няма карантина", каза министърът.

Според нея водещото това да стане факт е епидемичната обстановка в дадена страна, както и това между страните да има еднакви условия за пътувания.

"От ключово значение е дали ще имаме възможност от началото на юни да посрещнем туристи от съседните ни страни, защото автомобилният транспорт на този етап е най-достъпният и най-сигурен с оглед на това, че все още се правят планове от авиокомпаниите за възобновяване на въздушния транспорт. От 15 юни у нас няма отменени чартърни полети, които към момента са резервирани като капацитет на летищата във Варна и Бургас", поясни Ангелкова.

Министърът обяви още, че в хотелите по морето ще има отделни обособени помещения, където при съмнения за хора, заразени с коронавирус, те ще бъдат изолирани, докато дойдат медицинските екипи.

"Когато има подозрение за коронавирус - няма как служителите или мениджърите да преценят дали този турист има коронавирус или нещо друго. Не сме предвидили и няма да се карантинира целият хотел. В крайна сметка това ще бъде най-голямото предизвикателство на летния туризъм не само в България, но и навсякъде. Правилата, които има в другите страни, са много по-строги от това, което ние даваме, за да спазим минималните епидемични изисквания в нашата страна", призна министърът. И изрази надежда "да няма фантастични цени на медицински услуги по морето".  

На въпрос дали министерството ще позволи на хотелите да настаняват гости и в закрити помещения за хранене, Ангелкова посочи, че всичко това ще зависи от нивото на разпространение на заразата. "Като министър съм поставила това като условие - при спадане на случаите на заразените да може да се отворят и закритите ресторанти, защото по този начин ще има по-голяма възможност да се предлага качествен туристически продукт", отбеляза Ангелкова.

 

НА СЯНКА

Цените на чадърите и шезлонгите по плажа ще бъдат намалени с минимум 50%, но цените все пак ще са различни, 15 плажа до момента из цялото Черноморие са предложили нулеви цени, посочи Ангелкова, но не пожела да навлиза в конкретика.

 

ПРЕДПОЧИТАНИЯ

70 процента от българите оценяват потенциала на нашата страна за летен туризъм като добър или много добър, показва проучване на социологическа агенция "Галъп интернешънъл". Една четвърт са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Кризата около коронавируса явно не променя принципната представа за предимствата на туризма у нас, заключават социолозите. 

В същоно време кризата е направила българите много по-предпазливи по отношение на конкретните планове. Спрямо декември миналата година, декларираните намерения за организирана почивка (на море, планина и т.н.) през летния сезон са намалели близо три пъти. Сред онези, които продължават да плануват почивка това лято, плановете им се променят видимо в полза на българските дестинации - с 10 пункта нараства делът на предпочитанията за лятна морска почивка в България, главно за сметка на море в чужбина. Но базата е силно стеснена – заради общия спад. А това значи сериозен абсолютен спад и при плановете за морски почивки у нас, констатират изследователите.

Много по-видим е спадът при намеренията за лятна почивка на море в чужбина – изследването показва, че хората, които са планирали такава почивка, са намалели от около 1.1 милиона души преди месеци до около 300 хиляди души сега. Близо две трети от онези, които все пак възнамеряват да отидат на море извън страната, се насочват към Гърция, а трийсетина процента – към Турция.

Регистрира се и вълна на своеобразен "туристически патриотизъм", твърдят социолозите. Над 80% от анкетираните, например, избират позицията, че е необходимо родният туризъм да се подкрепи за сметка на алтернативи в чужбина. Че трябва да се окаже държавна помощ за българския туризъм смятат 72% от пълнолетните граждани.

Още

10% от хотелите у нас затворили заради коронавируса
Добре дошли в центъра на Вселената
Външният министър се сдоби с двама заместници

24.09.2021

778