Quantcast
Банките спират да обслужват посочените в списъка "Магнитски" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Банките спират да обслужват посочените в списъка "Магнитски"

Американските компании вече предупреждават партньорите си за 70 български фирми и лица, с които не бива да работят
Обновена
8 874

Всички банки в България ще спрат отношенията си с фирмите и физическите лица, които правителството на САЩ реши да санкционира. Това прогнозира Левон Хампарцумян, бивш председател на Асоциацията на банките у нас. Той дори допусна, че повечето банки вече са казали "стоп" на отношенията си с тези клиенти, защото в противен случай рискуват и те да попаднат в "черния списък" на Вашингтон. 

Левон Хампарцумян: Внимавайте с кредитите - News.bg"Санкциите са автоматични - например ако банка продължава да обслужва име от списъка, може да получи глоба и санкции за това. Банките ще гледат да се отърват от отношения с такива клиенти", обясни банкерът пред Нова тв.  Той каза, че оттук насетне всеки трябва да внимава да не общува със санкционираните. Ако някоя компания се чуди дали може да работи с даден контрагент или не, би могла да отправи запитване към ОФАК (Office of Foreign Foreign Assets Control - Службата за контрол на чуждестранните активи, която движи програмата за налагане на санкции). "ОФАК отговаря, макар че отнема време", уточни Хампарцумян. Идеята на санкциите е посочените в списъка да бъдат поставени в тотална финансова изолация, никой да се прави сделки с тях. "Ако някой от списъка реши да тегли пари от банкомат в Дубай, трансакцията ще бъде спряна, защото той е в черния списък. Компаниите за международни разплащания "Виза" и "Мастеркард" са американски и са длъжни да прилагат санкциите", посочи банкерът.  

Междувременно американските компании, които работят по цял свят, вече разпращат до своите партньори предупредителни писма с имената на българските фирми и граждани, с които не бива да контактуват, защото са санкционирани от Вашингтон.  "Черният списък" започва с Васил Божков, Вабо-2005, Digital services, Мостстрой изток и т.н. "Моля да спрете контактите с посочените имена, докато не отпаднат санкциите срещу тях", се казва в писмата. 

  

Не е ясно обаче как ще бъдат регламентирани нещата в България след безпрецедентните по мащабите си мерки, обявени от Вашингтон. В черните списъци влизат десетки фирми, свързвани с бизнесмените Васил Божков и Делян Пеевски плюс неясен брой компании и хора, "асоциирани" с тях. Хампарцумян поясни, че американската дефиниция за "асоциирано лице" е много по-широка от българското определение за "свързано лице", като не изисква непременно връзките да са доказани и проследими в регистър или в документи. "Достатъчно е да се знае, че ядат и пият заедно", даде пример той.

Тихомир Безлов: Дори големи врагове на Борисов сега не шерват във Фейсбук -  Фактор

"Заради неяснотите в обхвата на "черния списък" други държави са приели специални закони, свързани с прилагането на санкциите по американския закон "Магнитски" на тяхна територия", обясни анализаторът Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Но изработването на закон изисква време, да не говорим, че България в момента няма Народно събрание.  Той посочи, че това, което правителството може да направи, е да даде инструкции на държавните дружества да избягват имената от "черния списък", за да не попаднат и те под ударите на закона "Магнитски". "Държавата е добронамерена. Опитва се да предпази собствените си дружества, а и да даде един сигнал на всички останали да внимават”, добави  Хампарцумян.

Ива Митева: Най-правилното решение в този парламент беше за Изборния кодекс  - България - dnews.bg"Това е политически акт на Вашингтон и той не обвързва правно страната ни да предприеме действия, но за да има такива санкции от САЩ, е извършена задълбочена проверка и нещата сигурно са сериозни", коментира Ива Митева от партията "Има такъв народ".  Тя каза, че дори е учудващо, че самата България не е предприела необходимите санкции срещу тези лица. "Знаете докладите на ЕС по отношение на върховенството на закона - 20 години критиките са едни и същи. Виждам проблеми в приложението на законите", изтъкна Митева. 

 

 

Реакцията на БНБ

БНБ не допринесе за изясняване на картината и вместо да отговори на  конкретните въпроси на "Сега", отби номера със следното изявление:

"Банките са предприели всички необходими в случая действия, при спазване на съответната нормативна уредба и вътрешни правила.  При вземане на съответни решения от работната група, БНБ ще предприема стъпки съобразно своите правомощия и приложимата нормативна уредба". 

А въпросите бяха: 

-  Наложените от САЩ санкции водят ли до запор на банкови сметки на включените в списъка в български банки?

- Какви може да са практическите последици за свързаните с тях лица – физически и юридически, за които в момента работна група изготвя списък?

- Ще бъдат ли блокирани банкови сметки на свързаните лица?

- Ще имат ли достъп до кредити? 

Още

Заваляха футболни писма в защита на наказани по "Магнитски"

19.06.2021

Обновена

2474
И Пеевски атакува в съда списъка "Магнитски"

16.06.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

34144
Цеките и Черепа възстановяват сътрудничеството, Горанов им дава офиси