Quantcast
Депутатите надуха бюджетните разходи с над 2.7 млрд. лв. | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Депутатите надуха бюджетните разходи с над 2.7 млрд. лв.

Повечето антикризисни мерки няма да влязат в сила от 1 юли, а най-рано след седмица
Обновена
3 753
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Скок на бюджетните разходи с над 2.7 млрд. лв. до края на годината гласуваха депутатите на второ четене в пленарна зала. 

Сумата набъбна със 760 млн. лв. над тази в законопроекта на правителството за актуализация на бюджета. С аргумента, че данъчните приходи са подценени заради инфлацията, ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане  гласуваха завишение на приходите от ДДС със същата сума от 760 млн. лв. 

След двудневно гласуване към 20.30 часа депутатите приключиха с окончателното приемане на всички текстове по актуализацията на бюджета. Те трябваше да влязат в сила от 1 юли. Забавяне при внасянето на законопроекта от правителството и провал на няколко заседания в парламента предната седмица направиха това невъзможно. Така по-голямата част от антикризисните мерки, заради които основно бе актуализацията в бюджета - намаления на ДДС и акцизи, помощи и отстъпки, ще влязат в сила три дни след обнародването на закона.

Днес основните дебати в пленарна зала дебатите бяха около новите разходи в бюджета. Вчера бяха одобрени данъчните и акцизните промени. 

Десетки допълнителни разходи по министерства, агенции, държавни и общински структури и други организации на бюджетна издръжка за вдигане на заплати и субсидии, както и по-големи помощи бяха одобрени с гласовете на новото мнозинство ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане". Земеделските производители ще получат 300 млн. лв. повече помощи. За увеличение на заплатите в системата на МВР бяха гласувани 175 млн. лв. допълнително. Столичният градски транспорт ще получи завишение на субсидията със 74 млн. лв. За нерентабилни автобусни линии ще има 16.5 млн. повече и още 20 млн. субсидия за евтиния превоз на определени категории пътници. За общините бяха одобрени 100 млн. повече за капиталови разходи и 30 млн. повече за повишение на заплатите.

Бяха гласувани по-големи разходи за сценични изкуства, библиотеки, областни управи, болници, студентски столове и общежития, стипендии, университети, църкви и манастири. В последния момент бяха завишени разходите за заплати в Народното събрание.

Дефицитът набъбва до 7.6 млрд. лв. (при 6.2 млрд. в момента), но остава 4.1% спрямо БВП.  Антикризните мерки са планирани при очаквана средногодишна инфлация от 11,9% и растеж на брутния вътрешен продукт от 2,9%.

По повод всички искания за повече пари Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" коментира: "На чужд портфейл и 100 милиона са малко. Да, имате си мнозинство, ще си гласувате каквото сте решили".

"Благодарение на диалога успяхме да направим актуализацията на бюджета. Променихме го и го направихме на практика нов", заяви след приключване на гласуванията Петък Чобанов от ДПС.

Кирил Ананиев от ГЕРБ също поздрави колегите си, защото показали висок парламентаризъм. "Предстоят ни тежки месеци, но когато работим така, ще успеем", заяви Ананиев. Шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански определи корекциите в бюджета като добри и в полза на бизнеса и гражданите.

Финансовият министър Асен Василев бе лаконичен - благодари на екипа на МФ и на народните представители, че в трудната политическа обстановка са успели да свършат тази важна за българските граждани задача.

ПО ГОЛЯМ ДЪЛГ И НОВИ ПОМОЩИ

Без дебати бе гласуван по-висок държавен дълг. Таванът на новите задължения, които може да поеме правителството тази година, нараства с 3 млрд. лв. до 10.3 млрд. лв.

Депутатите гласуваха отстъпката от 25 стотинки от всеки литър гориво, закупен от физическо лице от бензиностанция. Антикризисната мярка обаче не може да започне да се прилага от 1 юли, а три дни след обнародване на законовите поправки в Държавен вестник. Очаква се това да стане следващата седмица.

С поправките в бюджета се въвеждат и нови, по-високи данъчни облекчения за деца. Родителите ще може да намаляват данъчната основа на годишните си доходи с 6000 лв. за едно дете (вместо с 4500 лв.). За две деца преференицята скача от 9000 на 12000 лв., а за три и повече - от 13 500 лв. на 18 000 лв. Това означава на семействата да бъдат възстановени данъци в размер 600 лв. за едно дете, 1200 - за две и 1800 лв. за три и повече деца. Тези данъчни облекчения ще може да се ползват още през втората половина на годината, защото бе гласувана възможността да се правят отстъпки авансово на всеки три месеца. Така за периода юли-септември единият родител ще получи 150 лв., а за октомври-декемри - още 150 лв. За целта обаче трябва да представи декларация пред работодателя си.

Депутатите гласуваха и удължаване на компенсациите на бизнеса и останалите небитови потребители на електроенергия от 1 юли до края на 2022 г.

Още

Заплатите - увеличени, реформите - заметени

02.08.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

6988
Падането на цените на бензина и хляба трябва да се случи до събота

05.07.2022

Обновена

1639
Кабинетът "Петков" оставя бюджет с 1.56 млрд. лв. излишък

29.07.2022

1839