Quantcast
Депутатите приеха с аплодисменти бюджета | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Депутатите приеха с аплодисменти бюджета

"С този бюджет започва промяната", поздрави премиерът народните представители
Обновена
2 911
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

След три дни дебати Народното събрание прие с аплодисменти бюджета на държавата за 2022 г. късно в петък. Премиерът Кирил Петков се появи в пленарна зала след завръщането си от Брюксел и поздрави депутатите, предаде БГНЕС.

"Този бюджет е успех за Народното събрание, за коалицията", каза Петков. "Тази коалиция показа, че има резултати, с началото на изпълнението на този бюджет е истинската промяна". По думите на Петков бюджетът е безпрецедентен по няколко направления. "Първо - има огромни инвестиции в него, които ще започнат промяната,  която всички ние обещахме", посочи премиерът. "Освен това имаме инвестиции в човешки капитал - безпрецедентно увеличаване на учителските заплати. Когато съчетаем капитал с човешки капитал, имаме правилната формула за растеж", отбеляза той. И последният елемент, по думите му, е, че този бюджет е социален. Този бюджет не изоставя никой българин да бъде под линията на бедност, заключи Петков.

Бюджет 2022  е с около 13% по-голям от миналогодишния като планираните разходи са за над 63.1 млрд. лв. Заложен дефицит от 5.9 млрд. лв. - 4.1% от БВП. Без разходите, свързани с ковид-мерки, дефицитът се намалява до 2,5% от БВП. Два пъти повече в сравнение с предната година са държавните инвестиции, достигащи 8.2 млрд. лв. Максималният нов дълг, който може да бъде поет през годината е 7,3 млрд. лв. (3 млрд. лв. от него са за рефинансиране на стар дълг.)

Бюджетът е разчетен при ръст на БВП от 4.8% и средносрочната инфлация от  5,6%.

Минималната работна заплата става 710 лв. от 1 април.

Както е известно, този бюджет ще бъде актуализиран през юни.

По предложение на Любомир Каримански (ИТН) бе приет нов член в бюджета, според който Министерският съвет ще може да одобрява допълнителни разходи и трансфери, както и да увеличава бюджетите на отделни министерства и агенции във връзка със справяне с последствията от военните действия в Украйна. 

Допълнителните разходи ще бъдат за сметка на направени икономии в бюджетите на отделните министерства, както и икономии в държавния бюджет. За тези извънредни харчове кабинетът няма да иска разрешение от парламента.

"Приветстваме подобна разпоредба", заяви Костадин Костадинов от "Възраждане". Според него обаче не трябва да се чакат икономии, а авансово да се заделят средства за бежанци от Украйна и за подпомагане на наши сънародници там.

От ГЕРБ също одобриха новия текст, но се противопоставиха на формулировката да се финансират всякакви други разходи, свързани с военните действия в Украйна. "Това представлява празен чек за Министерски съвет. Отваряте много чувала с парите", коментира Радомир Чолаков от ГЕРБ.

"Не знаем какъв ще бъде размерът на това, което се случва в Украйна от гледна точка на поражения и бежанска вълна. Затова искаме да дадем по-голяма гъвкавост на МС, но допълнителните разходи ще бъдат само от реализирани икономии", увери Любомир Каримански. Според него още през първия месец на действие на бюджета може да се реализират икономии, например ако се намали темпът на заразяване с ковид.

От опозицията настояха към новия текст да се добави изрично, че в тридневен срок МС трябва да уведоми парламента за всеки направен допълнителен разход във връзка с войната в Украйна, както и тези разходи да се отразяват в тримесечните отчети на правителството за изпълнение на държавния бюджет.

Новата разпоредба бе подкрепена от всички политически сили - 187 гласували "за", двама "против" и 26 въздържали се. Някои депутати настояха изрично да се запише, че става дума само за хуманитарна помощ, но не и военна.

ДЕБАТИ

В петък сутринта опозицията поиска държавния бюджет, който се обсъжда трети ден, да бъде върнат и пренаписан, защото не е актуален. "Той не отразява събитията в Украйна и последиците от тях. Нито лев компенсации за ток и газ не са предвидени от 1 април.", обяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. 

Добрев призова управляващата коалиция да върне законопроекта в бюджетна комисия за преработка и да го внесе в пленарна зала след седмица-две. Според Добрев така заложените инфлация, икономически растеж и разходи в бюджета са неадекватни на ситуацията с войната в Украйна.

Припомняме, че бюджетът за 2022 г. е разчетен при 4.8% ръст на БВП и средногодишна инфлация от 5.6%. Заложените разходи са за над 63 млрд. лв., с около 12% повече от миналата година. Бюджетът е с дефицит от 4.1% или 5.9 млрд. лева. Заради военните действия на Русия в Украйна обаче се очаква инфлацията да ескалира в много по-големи размери, основно заради проблеми с руските газови доставки за Европа. Това ще окаже негативно влияние и върху икономическия растеж, ако войната се задълбочи и не бъде прекратена скоро.

"Още в понеделник ще сте принудени да започнете работа по актуализация на бюджета. Това ще ви отнеме поне два месеца, време, през което няма да имаме адекватен на ситуацията бюджет", заяви Делян Добрев.

Предложението му за оттегляне на закона за държавния бюджет бе отхвърлено от управляващото мнозинство.

Продължителни дебати в парламента днес породи субсидията за градския транспорт в София за тази година, която се отпуска за поддържане на нерентабилните линии. Управляващите предложиха трансфера от държавния бюджет да е 15 млн. лв., колкото и предни години.

ГЕРБ-СДС настояваше за 178 млн. лв., но мнозинството отхвърли това предложение. Столична община вече поиска тези пари от правителството като мотивите са спадналия с 30% пътникопоток през последните две години на ковид-пандемия, както и драстичното поскъпване на електроенергията за столичния електротранспорт, в това число и метрото, и скока на цените на горивата за останалия автобусен транспорт.

Депутатите от ГЕРБ и СДС обявиха от парламентарната трибуна, че с отказа да завишат субсидията управляващите искат да накажат избраното от ГЕРБ ръководство на общината, но всъщност наказват софиянци.

От "Продължаваме промяната" припомниха, че още преди пандемията градският транспорт в София бележи лоши резултати и спад на пътниците. "Причината е нежеланието на общината да подходи с мерки за стимулиране на хората да ползват градски транспорт и да предложи конкурентна услуга", заяви Венеция Нецова. Според нея исканите 178 млн. лв. са прекалено висока сума, след като прогнозата за тази година е овладяване на пандемията.

Георги Свиленски от БСП също смята, че поисканата по-голяма субсидия за столичния градски транспорт е надута. "Да, ние сме за подкрепа, но по ясни принципи", каза Свиленски.

Още за дебатите и параметрите на бюджета

 

Още

Велкова: Има опасност от повишение на данъците догодина

15.08.2022

1628
Украинските сили унищожиха щаб на частната армия "Вагнер"

14.08.2022

Обновена

28103
42 държави поискаха Русия да се оттегли от АЕЦ "Запорожие"

14.08.2022

2772