Quantcast
Държавата ще подарява 12 000 лв. за покупка на електромобил | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Държавата ще подарява 12 000 лв. за покупка на електромобил

Субсидия ще има само за жители на населени места с мръсен въздух, които предадат старата си бричка за скрап
19 545
 БНР

България, която е известна с провали, безпомощност и липса на визия в битката за чист въздух, се готви да въведе нови стимули за покупката на електромобили (те се водят "зелени" коли). Граждани, които искат да подкарат модерно возило, задвижвано от ток,  ще могат да кандидатстват за помощ от държавата  в размер до 12 000 лева.

Това е е записано в новата оперативна програма "Околна среда" -  за периода 2021-2027 г., която е публикувана като проект за обществено обсъждане в портала strategy.bg. За такива дотации се предвиждат общо 30 млн. евро. Като се има предвид, че електромобилите не са никак евтини, субсидията ще стигне за покупката на около 10 000 ел. коли. Досега имаше по-скромни насърчения  - собствениците на електромобили могат да паркират гратис в платените зони и са освободени от данък МПС.  

Авторите на идеята предлагат въвеждане на паричен стимул, но с доста стеснено поле. Субсидии ще има само за жители на градове с хронично замърсен въздух. Освен това кандидатът за електромобил трябва да предаде за рециклиране стара замърсяваща кола. В проекта се посочва, че "стара" означава с клас Евро 1 или по-зле - тоест става дума за МПС, произведени пред 90-те години и по-назад. Повечето такива коли вече са предадени за автоморгите или стоят на трупчета в задни дворове.  

Мярката е включена в проектопрограмата "Околна среда" като част от плана за обновяване на автопарка в страната ни. Старите коли, особено дизеловите, се смятат за голям виновник за отравянето на въздуха с вредни газове и опасни прахови частици. Но идеята със субсидиите едва ли ще реши проблемите, по-скоро прилича на стремеж да се угоди на Брюсел и на мощното лоби на производителите на коли, задвижвани с ток. 

Трудно е да си представим как човек, който досега се е мъчил със вехтата си кола, ще има финансова възможност да си купи чисто нов електромобил, та дори и с щедра държавна помощ, тъй като все още цените на тези МПС са твърде високи. Това означава, че от мярката биха могли да се възпопзват само заможни хора. При автопарк от 3 милиона коли смяната на десетина хиляди с по-екологични едва ли ще доведе до прелом в битката за по-чист въздух.

Високите цени на електромобилите са само част от проблема. В България все още има прекалено малко станции за зареждане на електрически коли.  

Вярно е, че след първоначалната значителна инвестиция поддръжката на електромобила е по-евтина и лесна в сравнение с колите с двигатели с вътрешно горене. Но животът на електробатериите е много кратък (поне засега), а смяната излиза твърде скъпо, пък и пробегът с едно зареждане е доста малък и трябва да се търси контакт за ново зареждане. Освен това самото зареждане на батерията отнема време, особено ако зарядното не е от бързите. А пробегът на електромобила много зависи от атмосферните влияния - вако е топло или при студ батерията се изтощава по-бързо.

 

Къде какво

В много европейски държави субсидирането на електромобили се вече се прилага. Румъния отпуска 10 000 евро помощ при покупка на електромобил и 4250 евро помощ за плъг-ин хибрид с емисии под 50 грама въглероден диоксид на километър. Допълнително са предвидени до 1250 евро, ако предадете старата си кола за претопяване, сочи проучване на "Дневник" .

В Гъpция държавата покрива дo 15% oт cтoйнocттa нa eлeĸтpoмoбилa (дo 5500 евро), плюc oщe 1000 евро за предадена за скрап cтapа кола. За такситата на ток субсидията е до 8000 евро, плюс 2500 евро за бракувания стар автомобил.

Сърбия дава по 5000 евро при покупка на лек или лекотоварен електромобил и 3500 евро за плъг-ин хибрид с ниски емисии на въглероден диоксид - до 50 грама на километър. Ако хибридното возило е с емисии между 50 и 100 грама на километър, стимулът е 5000 евро. При покупка на електрически мотопеди и мотоциклети, държавата отпуска съответно по 250 евро и 500 евро. 

Хърватското правителство отпуска 9200 евро при покупка на електромобил и 4600 евро за на плъг-ин хибрид. 

Турция пък, макар че е производител на собствена марка електрически МПС, не е въвела насърчения. Но в страната се изграждат над 4000 нови зарядни станции.

Ключови думи:

електромобили, субсидия

Още

107 години българско кино - 107 години скандали
Колите на ток задминаха по продажби дизеловите в Европа

01.10.2021

1567
Брюксел написа смъртната присъда на стандартните автомобили

16.07.2021

Политико

28829