Quantcast
Дянков: На Петков и Василев ще се наложи да си говорят с ГЕРБ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Дянков: На Петков и Василев ще се наложи да си говорят с ГЕРБ

Вдигането на данъци в България е неизбежно, убеден е бившият финансов министър
5 853
 БГНЕС

Бившият финансов министър Симеон Дянков прогнозира, че скоро България ще има редовно правителство. Няма да е лесно поради идеологическите различия между четирите партии, но "самите партньори са наясно, че когато няма дълготрайност на правителство, нови политически субекти запълват празните пространства", коментира Дянков в интервю за Нова тв. Той вижда като трудни теми енергетиката, социалната политика и влизането на България в Еврозоната. "Допълнително ще натежи продължаващата инфлация - нужни са бързи политики, но не виждам съгласие за това между коалиционните партньори", поясни финансистът.

Според него въпреки че ГЕРБ в момента са в изолация, от "Продължаваме промяната" ще трябва да имат "някакви разговори" с тях - все  пак това е втората по големина парламентарна група, а и имат сходни позиции по някои въпроси. "Без ГЕРБ ще е трудно на това правителство. На ПП им трябват конституционни мнозинства по някои от темите, които искат да развият, например съдебната реформа", заяви Симеон Дянков.

Той не смята, че в момента е време за оставката на Бойко Борисов като лидер и за оттеглянето му от политиката. " Все още ГЕРБ е млада партия, само на 12 години, и е още много зависима от лидера си. Въпреки това трябва да се погледнат основни политики в партията, а и голяма част от министрите от последното правителство, напр. МТСП, здравният и инфраструктурните министри, трябва да се оттеглят и да не бъдат основни кадри в ГЕРБ. Това се видя много ясно и на изборите", поясни Дянков.

 

Ексвицепремиерът, когото ще запомним с култовото сравнение на финансовия план на държавата по негово време с постна пица, не вижда особен проблем в забавянето на бюджета за идната година. "Ще влезем в 2022 г. с  актуализирания бюджет от тази година. До края на януари ще формираме бюджет и няма проблем един месец да се изкара с 1/12 от бюджета за миналата година", заяви Дянков. По думите му е нужен нов разговор за пенсиите, за които беше обещано да се увеличат от 25 декември. Там ще са нужни между 2.5 и 3 млрд. лева. Освен това са необходими политики за компенсация на социално слабите групи, защото обещаното увеличение няма да компенсира инфлацията от над 10% в малката кошница. 

На този етап не е необходимо данъците да се увеличават - недостигът на средства в бюджета може да се запълни с парите, които България ще получи от различните европейски фондове. Но през 2023/2024 г. неминуемо ще трябва да се вдигат ставки, смята Дянков.

Бившият финансов министър е убеден, че България трябва да влезе в Еврозоната, но го тревожи, че в очертаващата се управленска коалиция има разнобой. Трябва да се разгърне широка кампания в продължение на 2-3 години, а ние  вече сме фатално закъснели, коментира Дянков. 

 

Ключови думи:

Симеон Дянков

Още

Дянков съветва Борисов да се раздели с Нанков, Сачева и Аврамова

17.11.2021

Обновена

16059
Силите в МВФ са разделени по казуса с Кристалина Георгиева

11.10.2021

2124
Прокуратурата се отказа от делото срещу Трайков, Дянков и Прокопиев

11.05.2021

975