Quantcast
Енергийни експерти: Американци в АЕЦ Козлодуй? Това шега ли е? | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Енергийни експерти: Американци в АЕЦ Козлодуй? Това шега ли е?

9 903

Експерти по ядрена енергетика не скриха изненадата си от решението на правителството да започне проучване на американски технологии за новия 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Те припомнят, че подобна възможност не се предвижда нито в новата енергийна стратегия на страната, нито във все още действащите решения на парламента от 2013 г. за нова ядрена мощност в централата в Козлодуй.

„Като чух новината в началото помислих, че е някаква шега. Все пак е решение за предварително проучване, а не за изграждане. Ние обаче сме в ситуация, в която, както се казва: "Всичката Мара втасала с АЕЦ "Белене", та стигнахме и до АЕЦ „Козлодуй“.

Това коментира пред БНР Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт по повод обявеното от енергийния министър Теменужка Петкова намерение да се проучи възможността на лицензираната площадка №2 на АЕЦ "Козлодуй" да се изградят малки модулни реактори на американски компании. За целта Българският енергиен холдинг започва срещи с американски производители и се очаква да даде отчет в края на януари 2021 г.

Според Нейков подобно решение не се вмества в новата енергийна стратегия на страната, която в момента се обсъжда в Народното събрание. "Там пише за 2000 мегавата нови ядрени мощности и е ясно, че става дума за "Белене" в рамките на два блока", припомня експертът.

Според него има и втори проблем - юридически, заради двете решения на парламента от 2012 и 2013 г. за изграждане на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй", които не са отменени. "Там не се визират американски технологии. Тези актове на Народното събрание влизат в колизия с вчерашното решение на правителството. Кабинетът трябва да уточни какво има предвид“, казва  Нейков.

Според него преди всичко трябва да е ясно какво ще стане с проекта „Белене“. "Проектът за мен е обречен и е време вече правителството официално да го признае. Тогава може да се мисли за нови мощности“, смята Славчо Нейков.

"Ядреният сектор е изключително консервативен и подобни разнопосочни говорения са недопустими", е мнението на друг енергиен експерт - Антон Иванов, който е бивш директор на АЕЦ "Козлодуй", цитиран от БНР.

Той припомни, че за площадка №2 на АЕЦ "Козлодуй" вече има издадени документи за точно определена технология - водоводен реактор под налягане, който е 1000 мегавата.

"Съгласно нашето законодателство, ако се появи решение за друг тип технология, трябва да започнем всичко отначало", предупреждава Иванов. Най-малко 10 години ще са необходими, за да мине проектът през целия процес - от обосновката пред партньорите на България в ЕС до старта на изграждането му.

"Не е ясно какво искаме да направим, губи се общата картина. В дискусиите се преплетоха и малки модулни реактори, и диверсификация на горивото. А в стратегията е написано, че диверсификацията в ядрения сектор се търси основно чрез диверсификация на гориво. АЕЦ "Козлодуй" работи в тази посока и диверсификацията може да постигнем с работещите в момента блокове - няма нужда да изграждаме друг блок, който да бъде диверсифициран", смята Иванов.

"Една от технологиите, които се предполага, че ще се използва, е технологията AP 1000. Това е един от най-модерните проекти, основан изцяло на действието на пасивни системи за безопасността, с много плюсове и минуси", предположи проф. Георги Касчиев. Той обясни, че това е същата технология, която правителството на Борисов е отказала да подпише с „Уестингхаус“ през 2015 г. По този проект има построени 4 реактора в Китай и са започнати още 4 в САЩ.

„В случая, това е отчаян ход да се предотвратят санкциите, които грозят Турско-балканския поток и мисля, че премиерът се надява по този начин поне малко да отложи нещата“, заяви експертът. По негово мнение това е предизборно решение, с което се цели да се прикрие провалът с АЕЦ "Белене".

На друго мнение е проф. Атанас Тасев: "За първи път действаме проактивно, а не вървим след времето", коментира той по повод изненадващото решение на правителството да строи 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". И уточни, че макар да предстои много продължителен процес, е сложено началото.

"Колкото и да се напъваме, не можем да доставим през интерконекторите тези количества газ, които са ни необходими", каза проф. Тасев пред БНР. Затова според него и проектът АЕЦ "Белене" трябва да се случи. "Той не е провален, различните интерпретации по тази тема са политически", каза той. И допълни, че в бъдеще ще имаме големи потребности в базова и подвърхова енергия. "21-ви век не е векът на фосилните горива и ще трябва да се откажем от термоцентралите", смята експертът.

50

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГДБОП нахлу погрешка в Бастунсарай
Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за 26-о презареждане

22.09.2020

449 4
Има загинали и ранени на площадка в АЕЦ "Козлодуй"

16.12.2019

Обновена

3886 17

Коментари

Страници

The Pal
снимка на The Pal

Не, не е шега ! Самолетът е на 10к метра а в кокпита са само шебеци...и заключени отвътре.

танас

Боко и компания съвсем изкукаха

Epikur

 

 Енергийният експерт казал само половината от поговорката пред БНР. Очевидно втората не е за пред радиото, въпреки че я познаваме от изящния изказ на премиера ни

    "Всичката Мара втасала, п-тката си не сресала..."

dembik

Всичкото руско енергиен експерт шпион ще се обозначи сега. Крякайте, крякайте.

John Slow

Ахааа, ето ква била целта на занятието. Гений е тоз наш Боко! Гений!

н16
снимка на н16

решението на правителството да започне проучване на американски технологии за новия 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"..обявеното от енергийния министър Теменужка Петкова..

Американците са специалисти в проектирането на АЕЦ извън САЩ. Опитът им в проектирането и изграждането на АЕЦ във Фокушима е световно известен.

 

A има ли ново построени АЕЦ в самите САЩ през последните 10 години?
 

Светозар

Г-н Бойко Борисов:

Ще направим 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ по технология, която е коренно различна от сегашната, 100% диверсификация така, както направихме с газта“, 13.10.2020 г.

Ами сегашната технология е с ядрено гориво. Явно, че г-н Борисов е изобретил технология с  някакво друго гориво.

Epikur

 

  А сериозния коментар от моя страна, ще е за АЕЦ-2 "Белене". Едва ли вече някой отчита, че строителството на тази АЕЦ започна в началото на 80-те години от миналия век. При всички най-съвременни тогава проучвания и възможности, до началото на промените беше завършена почти 3/4 от цялостната дейност.

    После по политически причини, разни кресльовци от типа на Едвин Сугарев, отец Фори Светулката, Ал. Йорданов, други от СДС, вече забравени, строителството спря, народа беше уплашен от измислени призраци, всичко се разпиля, разграби, затихна...

   Да допуснем теоретически, че сега отново се възстанови. Ще са необходими още мин. 10-15 години за да заработи. Така от началния  стадий през 80-те,  ще са изминали повече от 50 години.

    Хайде пак да допуснем, че не бяхме спрели строежа и бяхме я изградили. Отдавна щеше да се е откупила(какъвто е икономическия термин) да бълва евтин ток, да не са ни необходими въглищни централи, които замърсяват природата и за които плащаме баснословни суми на Европа.

    Само че всичко което допускаме, беше теоретично. Защото реалното е че живеем в България. Ако бяхме жители на Чехия, тези теоретични допускания щяха да са реалност.

 

dembik

При всички най-съвременни тогава проучвания и възможности, до началото на промените беше завършена почти 3/4 от цялостната дейност.

Ако изкопаването на гьол е 3/4 от строителството на АЕЦ, така е. А защо не си я завършихте почти на 4/4 преди промените? А сега кой ви спира да си я завършите? Събирате се ти и другите няколко милиона русофили, правите консорциум, строите АЕЦ, а после децата ви само ще лежат и ще си харчат гарантираната печалба. Кеф им в Москва, кеф им в Ню Йорк.

Epikur

 

 Коментар, който показва доста скромен умствен потенциал. Все пак за  хората, които могат да мислят, а не да изписват блудкава политическа конфекция, ще припомня, че бяха изградени основните съоръжения, охладителните пътища към реакторите бяха издрагирани, застлано дори дъното на р. Дунав с геотекстил. Построен основния сграден фонд, доставен реактор от тогавашна Чехословакия, построени и планирани за построяване пътища, струпана много техника необходима за довършителна дейност, изградени масивни административни сгради, както и сграден фонд за бъдещия обслужващ персонал... Самото градче Белене беше променено неузнаваемо. Но ...всичко беше  "отнесено от вихъра"... 

Чичо Гошо

@11

Бойко, ти ли си? Да са ни живи и здрави мобилните оператори, че осигуряват интернет по кърища и чукари, та да може и ти да пишеш тук. Тя Цвета друго разправя за интернета, ама ние с теб си я знаем - ТКП 😉

 

ПП (като послепис, не като про*та п*тка) къде си, да ти пратя една риза.

dembik

Плитката пропаганда си я пробутвайте на плиткия русофилиат. Не са изградени основни съоръжения, а основни подобекти. Схващаш ли тънката разлика? Построили сгради за администрацията и работниците и това било 3/4 АЕЦ! После руската мафия в България подари на Русия реактора шкода, за да поръча по още по-мафиотски начин от същата Русия два нови. Финансирайте си, стройте си, печелете си със здраве.

Under_My_Thumb

Epikur

👍

AliBabah

Според него има и втори проблем - юридически, заради двете решения на парламента

Че това проблем ли е? Той ще нареди на депутатите си и Мента ще вкара отмяната на тези АЕЦ-решения в ПЗР на закона за отглеждане на кокичета.

dembik

Само да напомня, че през август 1990 г. и България в НАТО изглеждаше като шега за някои "експерти".

Under_My_Thumb

Swako, при споменаването на гроздовата ракийка с марка " академик Неделчев " ми потекоха лигите.

Каскет
снимка на Каскет
Това коментира пред БНР Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт...
А дали щеше да коментирa, ако визитаторите беха MатьPьошки ?
марк

 

 

 

 

                                     На всичко ще сме готови само и само да се задържи крадливото правителство на власт а едни хиени само това и чакат.

Flamand

„Като чух новината в началото помислих, че е някаква шега. Все пак е решение за предварително проучване, а не за изграждане. Ние обаче сме в ситуация, в която, както се казва: "Всичката Мара втасала с АЕЦ "Белене", та стигнахме и до АЕЦ „Козлодуй“.

Това коментира пред БНР Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт

Г-н Нейков е завършил Юридическия факултет на Софийския университет; има също така и двегодишна специализация по международни икономически отношения, както и магистърска степен по европейска интеграция от Университета “Лимерик” в Ирландия.

От декември 2014 г. е Председател на УС на Института за енергиен мениджмънт.

аиг3

Амбразурчиците, защо изобщо се напиняте. На всички е ясно, че толупий пак мисли на парче. Но това е нормално за човек, който три пъти на ден си сменя мнението. Нали Белене беше "гьол" и се гордееше, че и този руски проект е спрял. Ама като от сараите му казаха, че са планирали крадене от там си промени мнението. И хубаво да кажем, че има смисъл от Белене. Макар че и там всичко е конюнктурно и без ясни разчети дали пък не ни е по-добре да си внасяме ток, вместо тия 10 млрд+ увеличената цена на тока.

 

Сега обаче ни в клин, ни в ръкав освен Белене И американски реакторИ  в Козлодуй. Преди, когато Белене не беше на мода, имаше идеи за 7 блок там. Сега, без всякакви анализи за необходимостта от толкова мощности, без разчети за цени, в противоречие с всички стратегии ще правим два АЕЦ. Щото сме много богата държава сигурно и можем да заделим още няколко милиарда и за нови мини реактори. Ще ги калкулираме след това в цената-колко му е. Имаме и излишък от специалисти по ядрена енергетика, та за да им намерим работа ще има две централи. А и повече строителство. На две места-повече фирми на софрата, та ще има и за шкафчето.

Най-вероятно боко просто е решил да си плати американска подкрепа, а покрай това да открадне още някой милион. 

Каскет
снимка на Каскет
н16

@

Американците са специалисти в проектирането на АЕЦ извън САЩ. Опитът им в проектирането и изграждането на АЕЦ във Фокушима е световно известен.

A има ли ново построени АЕЦ в самите САЩ през последните 10 години?

---

Фокушима дизастър e в следствие на жестоко земетресение - най-силното измервано в Япония през цялата й история - с магнитуд 9.

В следствие се образува 38-метрово цунами, което връхлита върху крайбрежието и атомната централа с 800 км/ч. и т.н.

Случаят "Чернобил" не е дело на природно бедствие, а на простотия, идиотизъм и допотопни съветски ядрени технологии - "гръмва от само-себе-си", без 'външна намеса'.

В резултат - колосални жертви и ширпотреба на 'полезна съвеЦка радиация' из цяла Европа вкл. и България.

Да ви светна и за щатските юзини, за да не се мучите да мислите и самоизлъгвате.

https://www.eia.gov/tools/faqs/faq.php?id=207&t=3

Have a Great Day
аиг3

Кой е казал, че Фукушима е проектирана и построен от американски фирми? Да част от реакторите са американски. Но това не значи, че производителят строи обекта. Както като ни предлагаха Уестингхаус за Козлюдуй, те искаха просто да ни го продадат, пък който иска да строи. Осве това, там реакторите са от по-ранно поколение дори от нашите в Козлодуй. Не, че това е имало значение де, за трагедията.

Но не е въпросът дали американците могар да проектират реактори и АЕЦ, а за  абсолютно нелогичните глупости на ГЕРБ.

Under_My_Thumb

Каскет-чо, слабичък си за този форум.

Epikur

 

  Очевидно се стараеш да внушиш нещо, но засега предпочитам да повярвам повече на чуждите медии.

     На 5-и юли 2012 г медиите съобщават в доклад на специалната комисия предоставен в Парламента на Япония, че аварията във "Фукушима-1" не е природна, а техногенна катастрофа. Атомната централа не е била подготвена нито за силно земетресение, нито за цунами. Комисията обвинява оператора ТЕПКО, както и правителствените служби по ядрена дейност...

   Добре е да се опитваме да формираме в хората политическо внушение, но правилният ход е като се придържаме към истината. А истината се получава само от факти. От политически измислици и съновидения се получава лъжа, която е нетрайна.

Luft hans

Каскет, нещо да не си братовчед на големия Каскет. Толкова ви е акъла. Баси- поне за Фукушима има толкова данни, видио и анализи, че не разбирам как не те е срам да пишеш горното.

Само една дума ще ти пиша по повод причината> охлаждане. 

Оттук насетне си ти да обясниш как са проектирани да работят охлаждащите помпи на тоя реактор. А за 800 км/ч вълна може да поспреш с филмите на Роланд Емерих.

 

Едит> не прочетох Хан преди това. Сега го видях. 

Чети бе Каскет, чети. То сляпото окато прави.

mamut

не е вярно, със земетресението  реакторите във Фукушима изключват, сензорите за движение(земетресение) се задействат и реактора е заглушен автоматично, проблем е наводняването на дизел генераторите за помпите за охаждане на реактора и в последстие аварията е в спирането на охлаждането на реакторите. Основната грешка е в ръководството(инструкции) за управление на реакторите в извънредна ситуация, тук е основната вина на ТЕПКО, както и липсата на защитни облекла в реакторната зала на 1 блок и липсата на бункер(командна зала) при авария. Целия персонал при аварията е избягал и 8 часа не са знаели какнструкция  процеси протичат в реактора. По инструкция на Евроатом ,всички аец в Европа имат такава командна зала за извънредни ситуации и каквото и да стова операторите остават в залата. заесеца това и на всеки 3месеца държат изпит,като се проиграват аварии на симулатора. В козлодуй има такива и при двата реактора 1:1 с реална командна зала. За Белене е предвидено по проект същото.

Boris65

Великите Каскет Инженери построили АЕЦ в тотално земетръсна зона ) И без втори енергиен кръг ако стане авария ! 
Комунистите не са толкова тъпи колкото японците и американците . Само Украинците които взривиха АЕЦа си могат да се мерят с тях.

 

Han

Фокушима дизастър e в следствие на жестоко земетресение - най-силното измервано в Япония през цялата й история - с магнитуд 9.

В следствие се образува 38-метрово цунами, което връхлита върху крайбрежието и атомната централа с 800 км/ч. и т.н.

Катастрофата Фокушима е грижливо подготвена и добре подпомогната от великата японска техническа нация, с мощна подкрепа от братския американски народ. Цунамито е само последната капка.

 

Да правиш АЕЦ на източния японски бряг, където се редуват цунами след цунами, вместо на западния, където цунами не е имало, няма и няма и да има, е върхова японска технология. Причината е елементарна - човешка АЛЧНОСТ маскирана като икономическа ефективност. Основните потребители са на изток, а ако сложим АЕЦ-а на запад трябва да прекараме тока през планините и то доста километри, което намалява печалбите. Решено - залагаме основите на бъдещата катастрофа!

 

Но това е само началото - тези реактори са американаски праисторически динозаври и отдавна е трябвало да бъдат спрени. Но спирането носи загуби, а изстискването им до последно носи печалби. Решено - увеличаваме вероятността за катастрофа. Изгодно е!

 

За десерт - не инвестираме в безопасност, а отбиваме номера - по японски. Резевните генератори слагаме на нивото на морето. До централата не прекарваме жп линия - това са взе разходи, които намаляват печалбата, а ние сме ефективни нинджи-меринджеи! Решено - вероятността за катастрофа расте главоломно, заедно с печалбите!

 

Но дори когато цунамито заля ниско разположените генератори, все пак можеше да се предотврати трагедията. Реакторите започнаха да се взривяват не след цунамито, а 24 часа по-късно, когато вече нямаше какво да охлади ядрената реакция в тях. 24 часа великата японска техническа мисъл не откри начин да закара едни прости резервни генератори до реакторите, за да продължи охлаждането им. Вмест това започнаха да ги заливат с морска вода. Гениално! Бууууум! Буууум! Бууууум!

 

Това е истината за тая катастрофа, колкото и да не се вписва във фалшивия образ, който има българина в главата си, когато стане дума за великата японска нация техническа и организационна... И не е виновно цунамито, а човешката алчност и некадърност, проявени във висша форма от японците...

 

ПП. Горното се потвърждава и от действията на японците и техните ментори почти 10 години след катастрофата. Древните американски реактори няма инсталация за улавяне на стопилката, и ядреното гориво продължава  неуправляемата си ядрената реакция, докатобавно потъва в земната кора, заразявайки подпочвените води, докато японците един робот не успяха да направят, който да работи в условия на радиация, за да ги извадят.

 

Вместо това продължават да наливат в бившите реактори морска вода и да я изливат обратно в Тихия океан, а Грийн пийс и целокупното Зелено движение се прави, че не вижда какво става:

 

October 16, 2020

Japan to release Fukushima's contaminated water into sea: reports

https://www.reuters.com/article/idUSKBN27037O

 

ПП2. Гледайте внимателно каква риба си купувате, особено евтина от района на Тихия океан. Има там едни обозначения, четете ги...

Under_My_Thumb

👍

Зачем японцы взорвали еще два реактора на Фукусиме, когда уже горел первый?

https://zen.yandex.ru/media/yamayka/zachem-iaponcy-vzorvali-esce-dva-reaktora-na-fukusime-kogda-uje-gorel-pervyi-5d02503f86d04900ae6977d5

По факту три реактора взорвалось, еще три расплавилось. В общем уничтожено 6 реакторов (шесть Чернобылей).

В Чернобыле был уничтожен всего один. Чернобыль это мелкие неприятности в сравнении с Фукусимой. Саркофага там нет и посей день. Саркофаг построят, только к середине 21 века.

Хотя в СССР саркофаг смогли построить за пол года.

Аварии Фукусима стала страшнее Чернобыля!

 

Фукусима отравила весь Тихий океан

Но вокруг катастрофы царит странный заговор молчания

Copyright © Whitney Webb, True Activist, 2016.

Публикуется с разрешения издателя.

https://svpressa.ru/world/article/157846/

 

https://svpressa.ru/p/15/157/157846/xl-001.jpg

Карта заражения Тихого океана (Фото: Национальное океаническое и атмосферное управление США)

 

https://svpressa.ru/p/15/157/157846/xl-002.jpg

https://svpressa.ru/p/15/157/157846/xl-003.jpg

Радиоактивный мусор после Фукусимы достигает Западного побережья Северной Америки (Фото: предоставлено автором)

 

 

mamut

 Хан,👍, късно видях но си абсолюютно прав, това е истината.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш