facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

ГЕРБ отстъпи за някои ограничения върху Airbnb и Booking

Собствениците на имоти няма да търсят съгласието на 50 на сто от съседите си, ако искат да настаняват туристи
Обновена
6542
 Pixabay

ГЕРБ се отказа от спорната си идея да задължат собствениците на имоти за краткосрочно отдаване под наем да търсят съгласието на поне половината от съседите си, ако искат да настаняват гости. Ако беше приета, разпоредбата щеше сериозно да ограничи хората, които ползват електронни платформи като Airbnb, Booking, Expedia, Booking, за да отдават стаи и апартаменти за краткосрочно настаняване.

Предложението беше направено от зам.-председателя на парламентарната комисия по икономика и туризъм Даниела Савеклиева. Текстът беше вкаран в проект за промени в Закона за туризма и беше одобрен в комисията. Днес обаче, по време на разглеждането на поправките на второ четене в пленарната зала на Народното събрание, управляващите решиха да го оттеглят.

"По време на дебата в комисията стана ясно, че това ще бъде една пречка за духа на промяната, която правим, а именно да направим регистрационен режим на тези места за настаняване", не особено ясно се аргументира Димитър Бойчев от ГЕРБ, който поиска отпадането на спорния текст. Всъщност в комисията въпросът въобще не беше дискутиран.

СЪМНЕНИЯ

Отстъплението на управляващите дойде след като в публичното пространство се появявиха коментари, че предлаганата от тях мярка ще създаде проблеми.

„Идеята да има санкция от общото събрание на етажната собственост е добра. Хората, които обитават трайно сградата, трябва да имат някаква сигурност  – кой влиза, по какъв ред се настанява. Необходимо е да има комуникация между собственика, който отдава имота си краткосрочно, и останалите собственици. На този етап обаче смятам, че предложението ще създаде повече проблеми, отколкото да намери решения. Първо трябва да се помисли за промяна на Закона за етажната собственост, която да гарантира легитимно провеждане на общи събрания“, коментира пред Investor.bg Ламбро Попов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС).

Идеята получи и политически отпор. "Възможността за отдаване под наем чрез сайтове като Airbnb.com и booking.com съживи цели райони в София и други градове. Хиляди граждани разчитат на допълнителен доход от това. Някои си покриват месечните комунални сметки, за други е цяла бизнес ниша", обявиха от "Демократична България". И, още преди законовата промяна да бъде приета, призоваха президента Румен Радев да бъде готов да й наложи вето.

ЗАТЯГАНЕ 

Миналата зима група депутати начело с Менда Стоянова внесоха други поправки, с които поискаха имотите, предлагани на туристи в интернет, да се категоризират, а сайтове, които качват обяви на нелегитимни обекти, да бъдат блокирани, спирани и прочее. 

Заради силния обществен отпор предложението бе модифицирано и сега за наемодателите остава задължението да впишат имотите си в регистъра на местата за настаняване към Министерството на туризма. Наредбата как точно да става вписването в регистъра обаче още не е готова. 

Междувременно с други промени парламентът реши собствениците на имоти за краткосрочно наемане да бъдат облагани с  патентен данък  - от 25 до 250 лв. според местонахождението на обекта.

31

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ВМРО: България в полицейска държава ли ще се превърне?

26.02.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2132 25
Разузнаването ще се бори и с хибридните атаки

25.02.2020

АЛЕКСАНДЪР КОЛЕВ

3194 16
Борисов и ГЕРБ сами се вкарват в капани

25.02.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

8475 2

Коментари

Страници

Интервал

Винаги са ме забавлявали гербавите представи за подобряване на бизнес средата и улесненията за дребния бизнес. Разбира се, след Н-18 и СУПТО дреболии като тази, бледнеят. Така или иначе, туристите, които търсят подобни квартири, няма да се преместят в мутренските хотели. Могат просто да сменят дестинацията.

dissidentbg

Има и по-лесни и ясни средства, както е в много други държави. В жилище НЕ МОЖЕ да се установява фирмена дейност. 

Solace

Сам знаеш, че има разлика между хотелиерската фирмена дейност, и отдаване под (краткосрочен) наем на собствен жилищен имот. Стига да плащаш таксата към общината (както е например в Рим) - давай си под наем...

blue_fish

Може и да греша, но няма ли и сега изискване за 50% съгласие от съседите, за отдаване под наем?

Яна

няма

Калпазанче

Сигурен съм, че единици ще получат съгласие за краткосрочно отдаване от общо събрание. Сега няма такова изискване и във входа ми има три хотела от общо 9 апартамента, в т.ч. 2бр. необитаеми.

VBA...

Както върви, не само апартаменти са необитаеми, ами цели блокове

 

  ще бъдат празни.

АдМин

Калпазанин,

Не става ясно дали имаш нещо против тези "хотели" във вашия вход. Понеже те си плащат входните такси, общите разходи и т.н. и гледат много да не пречат на живеещите постоянно граждани.

Друг е въпросът, че тези три хотела плюс двата "необитаеми" могат да имат над 50% от ОС. Казвам "могат" понеже в нашия вход 3 имота от общо 7 имат 77% от "гласовете" по признак РЗП и идеални части. Дори само два имат над 50%. Кво праим тогава? Налагаме волята на малцинството ли?

Абе, сбъркана работа. Тези с големите имоти разбраха, че не могат да им вземат парите, които искаха за наем и просто ги шитнаха. Новите собственици също искат да ги дават под наем. Ние не им пречим. Ама пак греда - не могат да вземат парите, които им искат.

В крайна сметка гредата е за онези, които остават да живеят и плащат общите разходи. Другите не ги търси.Те така начи

mick

Общите разходи трябва да се плащат от всички собственици - без значение дали се използва жилището. Обаче в нашето подобие на държава тарикатите са на почит.

Wolf ACE

Кръжок "милиционерска мисъл" се опитва да завърти Земята наобратно... ся знаем, че има доста от тях на мутренско-хотелска хранилка, ама това няма да напълни скъпите хотели.

Никъде по света, а има доста "по-туристически" дестинации от нас, няма такива простотии.

Регистър добре, данък добре, ама псевдосъгласувателни имитации с цел възпрепятстване на краткосрочното отдаване на собствено жилище?!

При краткосрочното отдаване жилището всъщност се използва точно по предназначение, не за "фирмена дейност", както пише колегата по-горе... Ако има някакви други проблеми, примерно от битов и пр. характер, си има други механизми и т.н., като във всеки блок.

Ми то следващата олигофренска стъпка е 50% съгласие на съкооператорите, за да си дадеш под наем апартамента, не краткосрочно.. кво ша праи ВлаТко, като го изритат от "партерния" апартамент на кръстника, дето го ползва безплатно...

 

Интервал

Wolf ACE, министър Влади може да е спокоен, щото не е под наем там :))) Щом жилището не е дадено под наем, значи няма нужда и от съгласието на кооператорите.

Калорифер

Ако е многоетажен блок, съседите от всички етажи ли трябва да се питат? Ако не, на колко от етажите?

Интересно - когато някой ще строи хотел, трябва ли да има съгласието на 50% от съседите в района? В какъв радиус съседи?

Nickolas

Стига с туй отдаване, бря. На български се отдава единствено жена на мъж. Под наем се дава. Явно учителките ви в долните класове са били неспасяеми селянки.

Moby-Dick

Абе... Аз съм си мъж, ама преди години на няколко пъти ми се случваше да се отдам на едни настоятелни женици... И никак не съжалявам, да знаеш! Напротив, дай боже всекиму!😃

н16
снимка на н16

А как е там, с европейските права на човека и т.н.?)

Щото такива глупости, ги няма никъде из ЕС. ;)

 

Има тук- там нещо, за шума. Да няма струг в жилището, или постоянно да не пробиваш нещо с бормашини. А тия закончета явно са измислени от хотелиерския бранш.

Drugomisle6t

Пак лобистки закони в интерес на олигархията. В случая хотелската олигархия. Няма ли най-наркая  на заспалите българи да им омръзне и да скочат да изметат цялата шайка.

kaily
снимка на kaily

Споделеното пътуване у нас е забранено, по света навсякъде е разрешено, има световна страница блаблакар, куцо и сакато пътува споделено. У нас забранено.

airbnb позволен навсякъде, плаща се такса при отдаване повече от три месеца в годината, у нас - го закриха.

Навремето лоукостите 10 години не можеха да стъпят в България заради частните бг превозвачи. Париж Атина за 10 евро, Париж София да 600 евро...

Преди това Мтел години наред нямаше грам конкуренция, щото Иван Костов беше ортак със собственика на мтел. Не че сега са много добре. 

Кое още ще разчистват?

3NT
снимка на 3NT

Лъжеш

на много места е ЗАБРАНЕНО.

И на много места таксистите са със  професионален лиценз а не както във вашият бантустан цигани с купени книжки са ви основните таксисти.

Интервал

Очевидно е, че не живееш в България. И не само това е очевидно.

kaily
снимка на kaily

Е та?

Очевидно е, че обяснявам как е по света, у нас знам как е.

А ти какво точно пробваш да обясниш, че не ти се разбира много.

Ливитко Пашев

Много е гадно като се изказват по темата някакави селяци.

 

Това че, на село или и Люлину нямате досадни туристи не означава, че трябва да сте безпристрастни към проблема.

 

Страдат много хора и учудващо управляващите са на път да свършат нещо наистина полезно за народа.

 

Идеята е отлична! 

 

Който иска да отдава нощувки да си направи хотел.

 

Зная куп престижни кооперации, където хората страдат от шум, мръсотия и допир с всякакви непознати за това, че някой е решил да кяри.

 

Дори в кв."Южен Парк", където м2 е вече 4-5 хил. евро има един тризонет с 25 легла, а идват и по 30 човека групи. Представете си за каква свинщина става въпрос и съседите на какво за подложени.

 

Ама тъй е БайГаньовият българин, като не му е вътре бОли го онуй, а като му дойде до гъза па реве, че помощ и вазелелин няма от никъде.

Интервал

Е, и на мутрохотелиерското лоби ще се намери кой да приглася :) Все пак, който е запознат отблизо с този вид дейност и типът хора идващи през Airbnb, знае, че това са пълни дивотии, а и този вид гости не са клиентите на мутрохотелите по бетономорието. Нищо неочаквано де, не е пърия вид препитание за хората мачкано от групировката Му, няма да е и последния. Просто едни туристи ще си харчат парите другаде.

Sausageman The ...

Ако родителите на някое хлапе искат отрочето им да се учи да свири на пиано, да речем, трябва ли да искат съгласието на 50% от съседите?

Интервал

Само, ако не са освидетелствано глухи 😉

rubstone

Да се иска съгласието на съседите за краткосрочно даване под наем е практика навяскъде по света. Бантустан е така без ред и правила По хуби да нема вика бантустана, щото и кат и ма та ко ги спазва....Норманите хора отдаван се изнесоха от тая кочина. И да свиренето на пиано, не е забранено в жилищните блокове- но е разрешно само в определени  часови граници : примерно от 10 до 12 ил да 17 , но сумарно не повече от един час или час и половин....Та така селяндури... Това трудно можете да си го представите , та камо ли да спазвате. И представете си  в белите държави се спазва, и то стриктно. Иначе идва полиция и жална ти майка, ако не се подчиняваш на общите правила....Може и със собствеността си да се простиш, дето в бантустан разбират абсолютното си право да си  правят каквото си искат, щото било "нихно"

Яна

Колега особено "доброто" Ви отношение към България си е Ваша работа. Но писането на тъпотии на тази основа се явява и наша. Та по Вашите писания: в закона за управление на етажната собственост и предвидения от него правилник за вътрешния ред в етажната собственост е уреден въпросът с установяване и спазване на вътрешния ред в етажната собственост. Друг е въпросът дали се спазват, какъв е контрола и сравнително ниските глоби за неспазване. И само за справка: неспазващите никакъв ред имат манталитет и изказ доста подобни на Вашите.

Forza NATO

"Обновяване" 7 дни по-късно. Знаем, че може и повече - оня ден имаше след 9.

 

Нужно ли е наистина обаче?

kaily
снимка на kaily

Не лъжа, пиле.

Казвам ти къде е разрешено, познатите ми всички пътуват така. Нямат никакви проблеми и никога не са имали. В Европа е разрешено, ти кажи къде е забранено, отворко.

Мето от Факултето

“ГЕРБ се отказа от спорната си идея да задължат собствениците на имоти за краткосрочно отдаване под наем да търсят съгласието на поне половината от съседите си, ако искат да настаняват гости.”

Опортюнисти! Ашколсун😆

YMCA

В Берлин не е разрешено отдаването за период по-къс от 30 дни. Затова хазяйте вземат кеш и ти казват "ако те пита някой-казваш, че си ми приятел". Безплатно, демек. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×