Quantcast
Хотелиери: Служителите ни напускат от страх да се ваксинират | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Хотелиери: Служителите ни напускат от страх да се ваксинират

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация заплаши с протести заради "противоречиви сигнали" от служебния здравен министър
6 452
 Илияна Кирилова
Браншът предупреди за отлив на резервации по морските ни курорти.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) призова бранша да се подготви за стачни действия заради "противоречиви сигнали" от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. "Именно заради изявите му вече имаме и напуснали чужди и български служители, тъй като се притесняват, че ще бъдат накарани насила да се ваксинират", каза зам-председателят на БХРА Налбантов, цитиран от асоциацията.

"Ако е законно и имат такава смелост, да направят имунизацията задължителна. А ако не е законно, да не прехвърлят на бизнеса отговорността. Не може винаги да са виновни хотелиерският и ресторантьорски бранш и да трябва да вършат работата на държавата. Правят си експерименти с нас, вместо чиновниците да си свършат работата", допълни зам.-председателят на БХРА.

Той обвини Кацаров, че е нанесал непоправими щети, особено на морските хотели и заведения, с неправомерните си изказвания, заради които Румъния, Украйна и Молдова вече отменят резервации за септември месец. "На хората не им става ясно какво иска да каже, излъчва противоречиви сигнали и това води до притеснени и отлив. Повече не може да се търпи така", възмутени са от БХРА.

"Работниците напускат и уплашени заради новите мерки, които се планират, с притеснения, че секторът отново ще бъде неглижиран и оставен да обере парсата без подкрепа и компенсации и затова предпочитат от рано да си търст друго поприще", посочи и председателят на асоциацията Георги Щерев. "Тези непремерени изказвания и действия, както и постоянното променяне на мерките, поставянето в частични или цялостни лок дауни, се отразяват и на записванията за зимния сезон. От икономическото и финансовото министерство трябва да помислят за компенсации за бизнеса, тъй като в момента всички програми спряха, посочва Налбантов. Цинично е да се въвежда ограничение без икономически мерки за компенсации на фирми и работници", каза още той.

Щерев съобщи, че следващата седмица предстои Общо събрание и Управителен съвет на БХРА, на които ще се иска да се създаде "кризисен щаб за оцеляване на туризма"

 

Още

Хотели освобождават украинските бежанци от 1 декември

29.11.2022

Обновена

ДИЯН ИВАНОВ

3990
Неимунизираните срещу морбили деца са нараснали двойно

27.11.2022

148
Хотелиери се събират спешно заради храната за украинците

25.11.2022

829