facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Още две банки се включиха в схемата за безлихвени заеми

1 499
 Илияна Кирилова

Още две банки се включват в програмата за безлихвено кредитиране на работници в неплатен отпуск и самоосигуряващи се, загубили доходи заради пандемията. Това са Алианц Банк и Търговска банка Д, които от 18 май започват да приемат документи за отпускане на заемите до 4500 лв., които може да бъдат теглени наведнъж или на три транша от 1500 лв.

Така трезорите, които участват в антикризисната мярка на правителството, стават шест заедно с Общинска банка, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк и Първа инвестиционна банка.

Заемите всъщност се отпускат от държавната Българска банка за развитие, която получи за целта 200 млн. лв. от бюджета. Търговските банки само приемат заявленията на желаещите за безлихвен кредит, като финалното одобрение е на ББР.

Над 2100 безлихвени заема вече са одобрени през двете седмици от началото на програмата. съобщиха от ББР. От банката не посочват сумата, но ако всички кандидати са поискали максималния размер от 4500 лв., това означава изтеглени близо 10 млн. лв. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период, като по заемите не се дължат такси, комисиони и неустойки.

Над две трети от исканията са от служители в неплатен отпуск. Значително по-малко са кандидатствалите за кредит самоосигуряващи се лица, съобщават от ББР.

Това е странно, защото схемата с безлихвените заеми е единствената антикризисна мярка за самоосигуряващите се към момента. Вероятно има причина за слабия интерес на самонаетите към този вид подпомагане в коронакризата. За да се възползват от мярката те трябва да са прекъснали дейност след обявяване на извънредното положение или да докажат, че приходите им през първото тримесечие са паднали с поне 20% спрямо същото тримесечие от миналата година. Именно това условие предизвика недоволство сред самонаетите, защото пандемията се разрази във втората половина на март. Така много от свободните професии може и да не успеят да докажат намалели приходи спрямо миналата година, ако януари и февруари са били силни месеци. 

Схемата с безлихвените кредити на ББР ще бъде отворена за кандидатстване до края на годината, затова е възможно в следващите месеци да има и промяна в условията за кандидатстване.

 

Ключови думи:

ББР, безлихвени заеми
Все още няма коментари

Още

ББР и "хикс" още не са платили новите акции на ПИБ

26.06.2020

3274 16
Кабинетът най-сетне махна спънките за безлихвените заеми от ББР

18.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

2853
Кабинетът взе 140 млн. лв. от данъците ни, за да ги налее в ПИБ

17.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

3420 22

Влез или се регистрирай за да коментираш

×