Quantcast
Парламентът спешава избора на нов шеф на КЕВР | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Парламентът спешава избора на нов шеф на КЕВР

Вече е внесен проект за правилата за издигане на кандидати за ключовия пост
3 627
 Снимка: Архив

Комисията за енергийно и водно регулиране вероятно много скоро ще има нов председател. В Народното събрание вече е внесен проект, който урежда процедурата за издигане на кандидати. Покрай скандалите около развихрилите се цени на ток, парно и газ премиерът Кирил Петков обяви, че енергийният регулатор се държи неадекватно, и обеща, че новото парламентарно мнозинство бързо ще смени ръководството.  

Всъщност промените по върха на КЕВР са силно закъснели. Мандатите на председателя Иван Иванов и на Евгения Харитонова, член на комисията, изтекоха още през пролетта на 2020 г. През лятото на същата година тогавашният премиер Бойко Борисов се разгневи, че КЕВР иска да вдига цените от 1 юли, и нареди на депутатите си незабавно да сменят Иван Иванов и другите комисари, чиито мандати така или иначе бяха изтекли към онзи момент. Оказа се обаче, че никоя парламентарна група не предлага нов председател на КЕВР и доц. Иванов остана на поста. Не се намери наследник и за мястото на Харитонова. Следващите две народни събрания пък бяха с прекалено къс живот и времето не стигна за номинации за важния регулаторен орган. 

Сега важният кадрови въпрос отново е на дневен ред. Днес парламентарната комисия по енергетика ще обсъди правилата, по които ще бъдат издигнати кандидати за председател и за член на комисията на мястото на доц. Иванов и на Евгения Харитонова, чиито мандати са изтекли още преди близо две години.   

Изборът няма да е лесен, защото КЕВР е най-мразеният държавен орган в България - заради факта, че има последната дума за тарифите в енергетиката и във ВиК сектора, които по обективни, но и по субективни причини се променят неумолимо нагоре. Трудно ще е да се намери председател, който да е едновременно много компетентен, с опит и лидерски качества, почтен и достатъчно силен да устои на натиска на мощните енергийни лобита. В същото време политическата сила, която ще излъчи новия шеф на регулатора, ще трябва да споделя с него негативите от взимането на непопулярни или не добре мотивирани решения.

 

НА НОЖ

В последните седмици пламна истинска словесна война заради покачването на цените. Първо премиерът Петков на няколко пъти обвини КЕВР, че се опитва да злепостави правителството с ценовите си решения - първият повод бе когато комисията обяви, че предстои поскъпване на тока, на 15 декември, в същия ден, в който новият МС положи клетва. Преди дни пък шефът на КЕВР Иван Иванов коментира, че министър-председателят се изказва неподготвен и не познава процедурите, по които регулаторът обсъжда и приема решенията си.

Още

Ембаргото на „Газпром“ срещу България качи газа за май с почти 14%

13.05.2022

2595
Радев: Всеки опит за диверсификация трябва да бъде подкрепен

11.05.2022

1200
КЕВР се чуди какво да прави с цената на газа

10.05.2022

1746