Quantcast
“Пишеш нещо, удря те ток“ – властта умува как да проверява хоум офиса | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

“Пишеш нещо, удря те ток“ – властта умува как да проверява хоум офиса

В парламентарната комисия по електронно управление се състоя чутовен дебат за дистанционната работа
5 269
 www.zooplus.co.uk/

Как ще се проверява спазването на трудовите права и условията на труд при работата от дома – на тази тема бе посветено последното заседание на парламентарната комисия по електронно управление. Дискусията бе по повод анонсираната тия дни кампания на Главна инспекция по труда (ГИТ) за проверка на хоум офиса. Тя бе доста интересна – и защото принципно дистанционната работа ще е все по-разпространена форма на заетост, което тепърва ще изисква регламентирането й; и защото онагледи почти комично неразбиране в представителите на властта за същината на проблема.

Така например повечето посочени хипотетични нарушения, а и решенията им, касаеха работа с техника, предоставена от работодателя. Пише служител на компютър, устройството гръмва, наранява го – служителят може да претендира за обезщетение при трудова злополука, даде пример зам-министърът на труда Иван Кръстев. В реалността обаче малцина работят с техника на работодателя, ползват своя, и работодателят не може да бъде отговорен за повредата.

На дискусията подробно бе обсъден и феноменът “винаги на линия“, тоест изискването служителят да бъде в непрекъсната готовност да се включи в работния процес. Депутатите поразсъждаваха колко лоша тази практика, но стигнаха до извода, че в редица случаи е практически неконтролируем. Учителите например са “винаги на линия“ заради обаждания на родители и ученици, търговци – заради интерес на клиенти. Всички тези отношения излизат от рамките служител – работодател. Бе казано също, че има начини чрез проверка на компютъра на служителя да се проследи спазва ли се работното време. Практически обаче неспазването му може да става и чрез телефонна връзка - отново формата на контрол е изключително трудна и неясна. 

Може би затова сигналите в ГИТ за нарушения през последните 2 години са едва 38. В предишните години пък въобще не е имало. Шефът на ГИТ Елена Аврамова отхвърли опасенията, че проверяващите едва ли не ще нахлуват в домовете – ще се реагира по сигнал, след повикване от самия служител.

Тя и Кръстев гарантираха, че целта на проверките е служителят да бъде защитен, приоритетни са неговите права. Депутатите обаче не се сетиха да попитат (пък и отговорът се знае) какво би се случило със служител, който се жалва от работодателя си - дали той впоследствие няма да бъде уволнен например.

Кръстев обясни, че проверките ще акцентират върху спазването на работно време и плащането на извънредния труд. Аврамова пък съобщи, че работодателите ще получат електронни въпросници за начина на организиране на дистанционната работа. Анкетите са практика, която от месеци се ползва от ГИТ. Не стана ясно обаче на кои точно фирми ще бъдат пращани въпросниците. В контекст се разбра, че това ще бъдат работодателите, за които тече проверка по сигнал. Но Аврамова добави, че въпросници ще се пращат и на фирми, за които в минали периоди са установявани нарушения – да се свери вече изправни ли са.

 

---------------------------------------

Още въпроси на депутати и отговорите на Аврамова:

Въпрос: Човек работи вкъщи, пада и чупи крайник - полага ли му се застраховката, която работодателят осигурява, когато човекът е на стандартното работно място?

Отговор: Всеки случай е специфичен сам за себе си. Трябва да се види дали произшествието е свързано конкретно с работата.

Въпрос: Пишеш нещо, удря те ток и падаш... Защитен ли е работникът?

Отговор: Ако има злополука, работодателят следва да назначи вътрешна комисия. Ако тя установи, че се касае за инцидент, се подава декларация в НОИ. Ако работодателят не подаде декларация, в едногодишен срок работникът може да информира НОИ и да се проведе допълнителен контрол.

Въпрос: Работя дистанционно от дома, обаче ми спира интернетът. Моят работодател ме санкционира, как процедираме?

Отговор: Работодателят няма как да санкционира, той не може да удържа от възнаграждението. Удръжки от възнаграждението се правят единствено със съгласието на работника.

Въпрос: Ами ако работникът излъже, че му е спрян интернетът. Може ли доставчикът да издава удостоверение за авария?

Отговор: Всичко е възможно, но е извън компетенциите ни.

Следва лек смях. Темата се оказва забавна.

Още

Университети държат професори в пенсионна възраст
НАП запечата 10 обекта в зимните курорти

28.04.2022

4453
НАП спря от износ 300 000 тона зърно с неясен произход

18.03.2022

Обновена

7230