Quantcast
Половин милиард лева европари в Северозапада са прахосани | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Половин милиард лева европари в Северозапада са прахосани

ИТ фирми мамят, че работят в най-бедния регион, за да получат грантове
12 502
Даниела Везиева

Налетите близо половин милиард лева в Северозападна България европейско безвъзмездно финансиране от ОП "Иновации и конкурентоспособност" не са дали ефект. Жизнената среда в този регион не се е подобрила и той продължава да е най-бедният не само в България, но и в цяла Европа. 

Това става ясно от анализ на Министерството на икономиката за ефективността на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" за периода 2014-2020 г., в който Северозападна България бе обявена за приоритетен регион при усвояването на безвъзмездните евросредства. 

За последните седем години от ОПИК безвъзмезно финансиране са получили 2914 проекта за общо 2.063 млрд. лв. От тях 930 проекта са от Северозападна България, а точната усвоена сума е 478 млн. лв. 

Анализът е установил нарушения в близо 100 проекта от Северозападна Българи и сега получателите на парите трябва да възстановят общо 24 млн. лв. Те са свързани главно с провеждането на обществени поръчки, но са установени и фирми, основно от ИТ сектора, които са измамили, че изпълняват дейността си в тази част на страната, за да получат грантове. Проверките установили, че служителите на тези фирми работят в други населени места.

"Към този момент имаме образувани две досъдебни производства през Европейската прокуратура. Проверките продължават", съобщи служебният министър на икономиката Даниела Везиева. 

"Държавата наистина се опитва да подпомогне бизнеса чрез грантовите схеми и е важно да виждаме ефекта от всеки един лев, който инвестира в бизнеса. Косвените ефекти, които търсихме, приоритизирайки Северозападен регион, всъщност не ги отчитаме - нито се е подобрила жизнената среда в този регион, нито е намаляла вътрешната емиграция. Затова в следващите мерки, предвидени в плана за възстановяване, управляващият орган заедно с консултанти, ще разработят допълнителни мерки за контрол, които да бъдат опростени и да дават ефект", коментира Везиева.

Още

Драмата в ДКК с директорските уволнения ескалира

30.11.2021

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

13803
Нова евродиректива стоварва още тежести и разходи за фирмите

14.10.2021

МИЛА КИСЬОВА

18151
България е осъдена за 13 млн. лева по дела в Страсбург

08.10.2021

1664