Quantcast
Превозвачите са склонни на тол такси за транзитни шосета ІІ клас | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Превозвачите са склонни на тол такси за транзитни шосета ІІ клас

Работна група ще помирява автотраспортния бизнес и властта
3 006
 Илияна Кирилова

Поне 70 млн. лева трябват да са годишните субсидии за губещите автобусни линии, обслужващи най-малките и отдалечени населени места в страната. Това стана ясно по време на днешното изслушване на транспортния министър в ресорната парламентарна комисия.

Според червения депутат Георги Свиленски най-добре е сумата да не пада под 85 милиона. Той припомни, че вече на доста места превозвачите се отказвали от договорите и много села, с малко живеещи в тях хора са останали без обществен транспорт. Народният представител съобщи за поисканите от Столична община 170 млн. лв. от държавата за градския транспорт, а в същото време е платила 3 млн. лв. комисионна за доставка на природен газ. В отговор на въпроса за субсидиите министър Николай Събев каза, че е

 

най-важно да се контролира изкъсо изпълнението на договорите.

 

По думите му, е време да се разрешат споделените пътувания и свободните превози и това било част от решаването на проблема. Останалото, според него, зависи от новата транспортна схема, която сега министерството разработвало в сътрудничество с общините и транспортния бранш.

От своя страна представителите на превозвачите обвиниха властта в липса на диалог и потвърдиха твърдото си намерение да блокират страната на 18 май. За да не пречат обаче на матурите, протестът им щял да започне по-късно. Те повториха исканията си за двойно по-нисък акциз на горивата, отлагане до края на годината на вкарването на второкласните пътища в тола, махане на биодобавката в бензина и дизела. Димитър Димитров, от Камарата на автомобилните превозвачи, каза за „Сега“, че за да не паднат много приходите в бюджета, още от февруари те са предложили и вариант за целево намаляване на акциза само за бранша, подобно на субсидията, давана на земеделците. Според него превозвачите биха били съгласни да се въведе тол такса за второкласната пътна мрежа, но само по транзитните направления и

 

дори цената й да е като за шосетата от първи клас.

 

Той даде за пример пътят между Капитан Андреево и Русе.

Събев пък определи тяхната стачка за свързана с политически искания. По повод големите проблеми с цените на горивата той припомни, че с финансовото министерство много активно се работи да се създаде и предложи за обсъждане в кабинета антиинфлационен пакет. Той обвини част от превозвачите, че вместо да изчакат тези мерки, поставят ултиматуми. „С тези, които поискаха да разговаряме, ние вече сме в преговори. Ще продължим да водим разговори, няма да се отклоним от визията за това да бъде подредена транспортната икономика на страната, защото това е единственото условие да имаме наистина икономически растеж“, каза той.

„Започнахме комплексни проверки на компаниите. Първо от най-големите, после ще стигнем и до малките.

 

Затова е държавата - да прави проверки“,

 

заяви още Събев. Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи определи тези действия като репресия и добави, че те били насочени само към фирмите, активно участващи в протестите. Магдалена Милтенова от Асоциацията на автобусните превозвачи заяви, че браншът няма политически искания и вече не настоява за махането на министрите Асен Василев, Николай Събев и Гроздан Караджов, но подкрепят искането на работодателските организации за оставка правителството.

По време на заседанието на парламентарната комисия Мартин Димитров от ДБ предложи създаването на работна група с представители от различни министерства за решаване на проблемите и в транспорта. Според него вече това бил правено при уреждане на споровете със субсидиите за скъпия ток за бизнеса.

Още

Превозвачи в почивка ще протестират срещу скъпите горива

22.06.2022

256
Европейският съд в Люксембург отряза българските превозвачи

14.06.2022

6265
Телефонът става билет за пътуване в страната

08.06.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

10180