Quantcast
Пътищарите опряха до Радев за 1,3 млрд. лв. за незаконни дейности | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Пътищарите опряха до Радев за 1,3 млрд. лв. за незаконни дейности

Обновена
11 124
 Илияна Кирилова

Представители на пътния бранш опряха до президента в опита си да получат 1,3 млрд. лв. плащания по незаконно поети от тях дейности в нарушение на Закона за обществените поръчки. Служебното правителство се опита безуспешно да прокара проект при второ четене на актуализацията на държавния бюджет, така че парите да бъдат платени, въпреки че договорите се разследват от прокуратурата. Сега от пътния бранш ще търсят съдействие от президента, твърдейки, че в извършеното от тях няма нищо нередно. 

Днес от Българска браншова камара "Пътища" са внесли в деловодството на президентството декларация и правно становище за състоянието на пътно-строителния бранш. От сектора считат, че не са нарушили сключените договори за обществени поръчки, въпреки че има пътни управления, в които обемите от поета дейност надхвърлят 73 пъти годишно декларираното. Законът за обществените поръчки позволява стойността на договорите да се надхвърля с максимум 50% и в случая при договори на обща стойност от 500 млн. лв. (това е крайна стойност на 5-годишни договори, които изтичат 2024 г.) наддоговарянето може да е за максимум 250 млн. лв. Пътният сектор обаче твърди, че е поел много по-голям обем от допълнителна работа по пътно поддържане - за 1,3 млрд. лв. над позволеното и настоява парите да бъдат платени. Според фирмите по-голямата част от работата вече е свършена - проверени и сертифицирани са дейности за 222 млн. лв., а предстои фактурирането на други 647 млн. лв. За довършване на вече започнато по тази схема пък били нужни още 549 млн. лв. до края на годината. Всичко това не било нарушение на закона, според правните експерти на камара "Пътища". 

"Позицията на МРРБ е, че парите, които държавата дължи за изпълнените и приети дейности, трябва да бъдат платени. За съжаление, все още търсим законовия начин това да се случи", съобщиха от пресцентъра на МРРБ след проведена работна среща с представители на бранша. 

Опитът за прокарване на разплащането на второ четене в парламента катастрофира, след като в зала се разрази шумен скандал. От партиите масово възразиха, че се иска от Народното събрание да позволи на АПИ да наруши закона за обществените поръчки. Това изключение бе изрично записано в проекта. Проектът предвиждаше парите да се плащат разсрочено 5 години, но фирмите не са съгласни и с това, защото твърдят, че ще фалират. Искаше се още и НС да разпореди прекратяване на действащите договори и превъзлагане на дейността отново в "пълни обеми".

 

ОТЛОЖЕНИ ПРОТЕСТИ

Протестните действия на пътния бранш, планирани за петък, се отлагат засега, но протестната готовност остава, съобщиха от браншовата камара „Пътища“ след среща с президента Румен Радев и служебния финансов министър Асен Василев. Всички страни по неразплатените договори за ремонт и строителство на пътища ще се съберат на среща в петък в Министерския съвет, за да се намери решение на проблема.

 

 

НА СВЕТЛО

"Независимо кой управлява, държавата носи отговорност за положения труд от работниците и трябва да се търсят решения", заяви Румен Радев, цитиран от БНТ, на среща с Управителния съвет на Българската браншова камара „Пътища“ и представители на Камарата на строителите в България, в която участва и служебният министър на финансите Асен Василев.

Според президента свързаността и развитата транспортна инфраструктура са в основата на икономическото и социално развитие на всяко общество. Затова е необходимо изсветляване на целия процес по провеждане на обществени поръчки, сключване на договори и разплащане на задълженията към фирмите в пътния бранш. Радев подчерта, че практиката на предишното управление с постановления на Министерски съвет системно да се заобикаля Законът за държавния бюджет трябва да бъде прекратена. "Процедурите за възлагане на обществени поръчки трябва да бъдат „чисти“, да има лоялна конкуренция, а договорите да се сключват на реалната им стойност", заяви той. Държавният глава призова и за преустановяване на практиката стойността на сключен договор след вече проведена обществена поръчка да се надвишава в пъти с включването на нови и нови дейности. Той открои и необходимостта от прозрачно формиране на бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, така че да бъдат ясни средствата, които ще бъдат отделяни за пътно-строителна дейност през годината, както и за поддържането и почистването на пътищата.

По време на срещата представители на ръководството на Браншова камара „Пътища“ подчертаха, че натрупаните огромни задължения от страна на държавата към фирмите от пътно-строителния бранш създават голямо напрежение в сектора. Те изразиха готовност за диалог със служебното правителство за намирането на решение в тази насока. По думите им възлагането на дейности по ремонт и поддържане на участъците от републиканската пътна мрежа, практически е спряло и при наличието на дебат по отношение на действащите договори и забавените разплащания, ако скоро не се намери решение, зимното почистване на републиканската пътна мрежа би създало притеснения, заедно с всички съпътстващи проблеми за безопасността на придвижването на хора и товари.

Още

Да договаряш с държавата
МРРБ ще се разплати с пътните строители, ама догодина

08.10.2021

Обновена

1413
АПИ плаща на едни фирми 22 лв. за тон луга, на други - 1366 лв.

04.10.2021

Обновена

ТАНЯ ПЕТРОВА

13483