Quantcast
Пътят към "Порт Доган" се прокарва бързо и сръчно | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Пътят към "Порт Доган" се прокарва бързо и сръчно

Удълбочаването на езерното трасе се реализира скоростно след появата на политика като собственик на пристанище
5 492
 диян иванов
Част от съоръженията на "Порт Доган"

Политическите трусове в държавата не пречат на скоростното реализиране на проекта за удълбочаване на Варненското и Белославското езера, който стартира през пролетта. Прокопаването ще позволи навлизането в двата басейна на по-големи кораби. В края на трасето е пристанище Варна - запад, но в средата му е и порта на Ахмед Доган в село Езерово, което обяснява бързината на реализацията.

Вчера правителството прие ново решение, с което разреши изпълнението на хидротехнически работи по двата морски транспортни коридора в района (т.нар Канал 1 и Канал 2). Дейностите ще се извършат в рамките на 630 дни. Подобни решения правителството взе и по-рано тази година - на 29 април и 17 юни.

Няма яснота защо са нужни няколко правителствени акта,

най-вероятно те касаят различен тип дейности (прокопаване, изнасяне на наносите и т.н.), както и различни плавателни съдове. В момента трескаво на терен работи дълбачката Glanford, предстои включването на други два съда, които още не са в България - Milford и Seaford. Наскоро специализираният морски сайт maritime.bg публикува информация, че и трите кораба са управлявани от офшорни компании с адреси за кореспонденция в Калининград. На същия адрес е регистрирана и фирмата "Гидрострой", собственик на два от съдовете.

Два са интересните момента около проекта. Първият е именно изключително бързото му осъществяване. Идеята за него е много стара, по различни причини не се осъществяваше. Но след като през есента на 2018 г. Доган се появи като собственик на пристанище в района,

нещата се забързаха.

Вероятно на "спешността" се дължи и обстоятелството, че удълбочаването се случва без ОВОС. Вторият любопитен факт е, че целият този важен проект се случва без нужната публичност. Той е на обща стойност 350 млн. лв., като досега кабинетът възлага дейностите директно на държавното дружество "Транспортно строителство и възстановяване”. То има договор от 2019 г. с държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура”. Най-вероятно "Транспортно строителство и възстановяване” наема дълбачките, но не се е чуло за търг и при избора им.

 

ФЕКАЛИИ

Междувременно се заговори, че руската дълбачка може да прокопае и траншеята за новия отпаден тръбопровод от варненските квартали "Аспарухово" и "Галата", след като старият аварира и година вече се изливат фекалии във Варненско езеро. Преди няколко дни пред maritime.bg зам.-кметът на града Христо Иванов не изключи такава възможност. Иначе тръбата се ремонтира от варненската компания "Хидрострой". Любопитно е, че 641 000 лв.  по договора за тръбата (общият проект е за 1.3 млн. лв.) са предвидени за прокопаване на траншеята. Това пък предизвика местни опозиционни политици да попитат какво би станало с тези пари.

 

Още по темата: 

 

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Новият пожар на пристанището в Бейрут е потушен

10.09.2020

216 3
Никой не знаел за незаконните къщи край сарая на Доган в Росенец

09.09.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

2318 20
Пътят до "Порт Доган" бави новата варненска фекална тръба

Коментари

Светозар

Г-н Бойко Борисов: „Ще преследвам Станишев и Доган до затвора“, 15.04.2009 г., (dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-shte-presledvam-stanishev-i-dogan-do-zatvora-348429)

Не е известно в кой от следните затвори е г-н Доган – Росенец сарай, Бояна Сарай, Дръндаре сарай, Девин сарай или ТЕЦ Варна Сарай.

(Станишев е захвърлен в тежките брюкселски зандани на ПЕС.)

vrana2

 От какъв зор  държавата ще налива 350 м. лева? Някой товародатели и корабособственици ще спечелят от удълбочаването на канала, за сметка на загробените бюджетни средства. Това е поредният нагледен пример, колко е важно да се разкарат мутрите от властта, час по.скоро и да тръгнат тричленките с разстрелните списъци. За причинените колосални щети на държавата, трябва да има адекватно наказание.

blue_fish

Това е все едно да питаш кой ще спечели от построяването на жп линии, на пътища. 

Послушко

Затова ли още се стискат с отставката? Трябва да довършат пристанището на дервиша за да открадне товарите на държавното пристанище. Още 350 милиона бонбонки за мафията. И кой знае още колко далавери искат да пробутат преди да се разкарат. Изобщо с всеки проект, по който работи държавната или общинската администрация се обгрижва политическата мафия. Ако нещо се разбързат да работят, търсете кой печели от това. Иначе не се помръдват.

Satchi

Прав си. Оставка не се подава, за да довършат пристанището на Доган.

Доц.Трътлев

Идеята за него е много стара, по различни причини не се осъществяваше. Но след като през есента на 2018 г. Доган се появи като собственик на пристанище в района,

Още преди години човекът каза кой държи държавния черпак и кой разпределя порциите.

blue_fish

Интервю с Ангел Забуртов - Директор на ДП "Пристанищна инфраструктура":

 

https://www.maritime.bg/69303/

Luft hans

Я, някой който разбира какво и как. Стискам палци да се осъществи поне част от плана. Зърно и другинасипни товари и превоз с камиони в центъра на града - това е от времето когато във Варна номерата на колите бяха с Вн.

pro_hard

   ....тръбата се ремонтира от варненската компания "Хидрострой"...

 

Крайно време е да се знае, че най-голямата в страната строителна фирма за ниско строителство е регистрирана и със седалище във Варна, но от едно доста известно време мажоритарният собственик е жител на Банкя, силно заинтересован и ежедневно рекламиращ  пътното и магистрално строителство ...

Влез или се регистрирай за да коментираш