Quantcast
Ресторантьори начисляват 9% ДДС за бира и вино, без да е обнародван | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Ресторантьори начисляват 9% ДДС за бира и вино, без да е обнародван

Президентът още не е издал указ за законовата промяна
Обновена
3 737
 Илияна Кирилова

Хаотичните мерки на управляващите да се харесат на всеки на фона на антиправителствените протести раждат  абсурдни казуси.

От 1 август трябва да падне ставката на ДДС от 20 на 9% за бирата и виното в заведенията, за туроператорите, автобусните екскурзии, фитнесите, тенис-кортове и всякакви спортни зали и игрища. Това гласуваха на 30 юли депутатите в Народното събрание с промяна в Закона за ДДС.

Законовата промяна обаче все още не е обнародвана в Държавен вестник, което означава, че не е влязла в сила. Въпреки това, заведения масово начисляват намаления данък в пълно нарушение на законодателството.

Публикуването на законовата промяна се очакваше да стане в извънреден брой в събота - в деня, в който намаленият данък влиза в сила. Това обаче не се случи. 

"Данъкът ще влезе в сила със задна дата. Имало е технически срив в Държавен вестник, затова законовите промени не са публикувани на 1 август. Имаме уверение, че ще стане в понеделник - 3 август" , обясни за "Сега" Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията.

Голяма част от ресторанторите обаче вече са програмирали касовите си апарати и софтуерите за продажбите с новата 9%-на ставка за виното и бирата. Други все пак изчаквали публикуването на законовата промяна в Държавен вестник. "Контролните органи ще ни влязат в положение", смята Коларов.

Едва ли обаче в понеделник закон ще бъде обнародван. Президентът Румен Радев още не е издал указ за приемане на промените в закона за местните данъци и такси, в чийто преходни и заключителни разпоредби бяха вкарани намалените ставки ДДС.  "Юридическият екип на президента още разглежда промените", отговориха на запитване на "Сега" от президенството.

До момента подобен прецедент не се е случвал - промени в данъците да започнат да се прилагат преди да са били обнародвани. В пълно нарушение е и налагането на нови данъци със задна дата.

Още

Старосел - спа, вино и тракийски приказки
"ДДС върху книгите е данък върху грамотността"

04.08.2022

239
Падането на цените на бензина и хляба трябва да се случи до събота

05.07.2022

Обновена

1640