facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Счетоводители: Банки блокират сметки на чужди инвеститори

Гилдията настоява за промени в закона за прането на пари, които да улеснят правенето на бизнес в страната
6 655
 Pixabay

След адвокатите счетоводителите също възроптаха срещу отказа на банките да откриват сметки на фирми с чуждестранно участие или с капитал изцяло в чужбина. Нещо повече, счетоводни къщи алармираха, че в последните месеци трезори са блокирали сметките на техни чуждестранни клиенти, които от години работят в България.

Както писа "Сега" Обединението на свободните адвокати (ОСА) се обърна с отворено писмо към Българската агенция за инвестиции, Асоциацията на банките, ДАНС и БНБ, с искане да се реши този проблем, тъй като той спъва инвестиционния процес в страната.

Причина за бедите на чуждите инвеститори са промени в закона за мерките срещу прането на пари от 2018 г. Разпоредбите в него са поставили банките под натиск да проследяват и докладват за съмнения за мръсни пари, като са въведени огромни санкции от милиони левове за неизпълнение на това задължение. Затова и финансовите институции са преустановили откриването на сметки на български фирми с чуждестранно участие.

Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия дори са се срещали с Асоциацията на банките в България, но това не е довело до някакъв резултат и масовите откази на откриване на сметки на фирми с чуждестранно участие продължават.

"Европейската директива за прането на пари е транспонирана у нас от чиновници, които вместо да се постараят да облекчат правенето на бизнес в България, както са постъпили колегите им от другите държави, максимално са завишили изискванията, като от това страдат най-вече малките фирми", смятат от счетоводната гилдия.

В момента, ако чуждестранно физическо или юридическо лице желае да регистрира фирма в България, това е практически невъзможно. Заформя се истински Параграф 22 - за да внесе първоначален капитал в дружеството, инвеститорът трябва да си открие набирателна сметка, но някои банки искат той да представи разрешение за пребиваване, което може да получи, само ако има фирма.

Други трезори без много обяснения прибират "тлъсти такси" от по няколкостотин до 1000 лв., след което потенциалният инвеститор чака повече от месец да бъде проучен. Накрая разбира, че банката не може да му открие сметка за внасяне на капитал, а често дори не получава и известие. Банката обаче си прибира таксата, а предприемачите и счетоводителите са убедени, че никакво проучване не е правено.

Проблемът не е само за чужденци от трети страни, които искат да правят бизнес в България. С откази се сблъскват и фирми от страни от ЕС, които искат да открият дъщерно дружество у нас.

Пред този проблем се изправят и много ИТ компании, които желаят да работят в България заради атрактивното данъчно облагане, а правителството уж  ги обяви за приоритетни инвеститгори. Излиза обаче, че ако не получиш държавна подкрепа като VIP инвеститор, няма как да регистрираш фирма в България.

Най-скандалното е, че през последните месеци някои банки са започнали да блокират сметките на дългогодишни свои клиенти - фирми, заради това, че собственик или съсобственик в тях е чужденец от страна извън ЕС.

"Това се случи с мой клиент по време на извънредното положение, без да ни предупредят (били пращали писмо на адреса на дружеството, но това не е вярно, защото там винаги има човек, а да не споменавам, че междувременно си комуникираме по имейли с банковия служител, който отговаря за нас, и никой нищо не споменава?!)", разказа счетоводител. Блокирани са десетки хиляди евро, като само управителят може да се разпореди с тях като дойде на място, независимо, че по време на извънредното положение имаше карантина за влизащи в страната чужденци. "Междувременно постъпваха пари от клиенти, а ние не можем да се разпореждаме с тях. Преди повече от месец входирахме официално запитване в банката, включително с молба да бъдат отблокирани средствата по време на извънредното положение, но отговор все още няма. Следващата стъпка е да подадем оплакване към БНБ. За момента действаме през доверителна сметка на адвокат. Най-вероятно фирмата ще открие сметка в друга европейска страна и така ще продължим засега", разказа счетоводителят.

Друг описва случай с фирма с 22 години присъствие в България, но заради това, че собствеността на капитала е от страна извън ЕС, обслужващата банка наскоро е изпратила писмо с известие, че дават 2 месеца да закрият сметката.

Дори и фирма от Великобритания, която от 11 години развива дейност у нас в областта на търговията с медицинска апаратура, е била неприятно изненадана с блокирани сметки с огромна сума пари. Не е получила обяснение от банката защо е предприела подобна мярка, но друга банка е открила сметка на фирмата без проблем. Временно обаче компанията не е можела да оперира с парите си, да плаща заплати и на доставчици. 

Не работи и вариантът чужденец да купи съществуваща българска фирма ."До седмица след появяването на новия управител, банката уведомява, че прекратява договора с дружеството", става ясно от практиката на счетоводните къщи. 

Затова гилдията настоява за поправки в закона за мерките срещу пране на пари, които да направят възможна работата на настоящи и бъдещи чужди инвеститори у нас, без те да бъдат дискредитирани като перачи на пари.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Адвокатурата праща в КС закона срещу прането на пари

14.08.2020

РАДА НИКОЛОВА

1298
Абсурдно е адвокатите да бъдат превръщани в ченгета

31.07.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

2364 2
Адвокатският съвет: Няма да сме доносници заради прането на пари

27.07.2020

3336 10

Коментари

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Управление от каменнат ера, бизнес от каменната ера, банки от каменната ера. Но пък сме "европейци". Да пукнат от яд сърби, македонци и руснаци.

Nickname186

трезори са блокирали сметките

Какво значи "трезор", уважаеми повелители на информацията?

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Какво значи "трезор",

 

Съкровищница. Oт старославянското трежъри.

geo_19

Причина за бедите на чуждите инвеститори са промени в закона за мерките срещу прането на пари от 2018 г. 

-----

Ами сега сме 2020 г. Защо чак сега реагират? А уж преди приемането всяка законодателна норма подлежи на оценка и обществено обсъждане съгласно ЗНА

inventus

Това нещо трябваше да се направи още преди двадесет години когато откраднатите от задграничните дружества  на държавата пари започнаха да се връщат в страната под формата на чуждестранни инвестиции. Сега става въпрос за друго. И със две думи то е: каквито са ви инвеститорите такива са ви и банките. Разбойници.

devane

Калинките от ГЕРБ в най-добрата им светлина.

volog2

А с изключение на 2-3 (и то най-калпавите) банките ни са все чужди инвеститори.

sega_veteran

Я икономистите във форума да подскажат, според законодателството колко закононарушения е извършил Борисов, съхранявайки в кеш такива огромни суми.

Нямаше ли някакво ограничение за парите в брой ?

Който е запознат, да пише.

Nickname186

ми ще го глобят триста лева

Domi

А защо в Търговският регистър  не се заличават фирмите на физически лица който имат регистрирани по 100 кухи  фирми. Защо се позволява фирми със задължения да бъдат прехвърляни на трети лица без да се проверяват дали имат за задължения и прехвърлянето да става от 3 до 6 месеца след направено искане...или след приключване на финансовата година....

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш