Quantcast
"Топлофикация София" ще иска поскъпване с 20% от 1 януари | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

"Топлофикация София" ще иска поскъпване с 20% от 1 януари

Булгаргаз заплаши столичното парно със запор на сметки
1 235
 Илияна Кирилова

Сметките на „Топлофикация София“ може да бъдат запорирани, ако дружеството не изплати до седмица част от дълга си към „Булгаргаз“ от близо 100 милиона лева. Това заяви изпълнителният директор на газовото дружество Николай Павлов пред БНР.

Той припомни, че на 15 юли „Булгаргаз“ е завел дело срещу „Топлофикация София“ за близо 71 милиона лева. „Очакваме до 7 септември да изплатят задълженията си по делото, в противен случай „Булгаргаз“ ще предприеме действие за запор на сметки с цел събиране на вземанията“, каза Николай Павлов. 

Павлов посочи, че ситуацията е "много тревожна" и призова "всички институции" да обединят усилия.

Заплахата за запор на сметките идва само ден след като в парламента по спешност бе обсъждан проблемът с невалидното комплексно разрешително на столичната топлофикация. До затваряне на дружеството няма да се стигне, както и трудно някоя институция ще го задължи да направи необходимите инвестиции за покриване на екологичните изисквания за работа, стана ясно от заседанието на парламентарната комисия по енергетика. 

"Столичани няма да останат без топла вода и парно. Топлоподаването е гарантирано с решение на Конституционния съд от 2010 г., което казва, че в никакъв случай топлоподаването за софиянци не може да бъде прекъсвано. Спирането би било катастрофално за София“, заяви тази сутрин пред бТВ изпълнителният директор на "Топлофикация София" Александър Александров. 

Той обяви, че дружеството е поискало от КЕВР нови 20% поскъпване на цената на парното заради увеличените цените на природния газ и на въглеродните квоти. Те формирали над две трети от цената на топлинната енергия.

„Oт юни дoceгa yвeличeниeтo нa цeнaтa нa природния газ e c нaд 43%. Cлeдвaщитe мeceци пocĸъпвaнeтo щe пpoдължи. Дpyжecтвoтo тpyпa зaгyби“, oбяcни Aлeĸcaндpoв.

Още

Предсрочно пускат топлата вода за голяма част от софиянци

11.10.2021

1638
Бензин и дизел ще поскъпват устойчиво до края на годината

07.10.2021

2175
Клиент на "Топлофикация" в София се става с много мъки