Quantcast
Зелената сделка на ЕК отправя българската енергетика към газ и ВЕИ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Зелената сделка на ЕК отправя българската енергетика към газ и ВЕИ

АЕЦ „Белене” би била рентабилна, ако някой ни подари централата, смятат от Икономическия и социален съвет
2 575
 Илияна Кирилова
Председателят на ИИС Лалко Дулевски (вляво) и председателят на АИКБ Васил Велев смятат, че Зелената сделка крие и рискове за България.

През настоящото десетилетие българските енергийни мощности, основани на въглища, ще разчитат на природен газ и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), за да се справят с предизвикателствата на т.нар. Европейски зелен пакт.

Такова мнение изразиха участниците в Икономическия и социален съвет (ИСС) – граждански консултативен орган към основните държавни институции, в становището си върху известната още като „зелената сделка” инициатива на Европейската комисия. Пактът предвижда до 2050 г. Европа да стане първият континент, чиято икономика да няма нетни емисии на парникови газове.

Има консенсус за трите „червени линии”, които българската държава ще постави при разговорите в Евросъюза за зелената сделка, обяви Пламен Димитров – председател на КНСБ, който е участник в съвета. На първо място, нашата страна отказва да приеме междинната цел, поставена от ЕК – до 2030 г. въглеродните емисии да бъдат намалени с 50-55 процента, тъй като я смята за прекалено амбициозна за толкова кратко време. Второ, България настоява да не й се отнемат средства от националните постъпления от продажба на емисии, тъй като Фонд „Сигурност на електроенергийната система” се захранва основно от тези продажби. „Ако се реализира намерението на Брюксел да централизира приходите от тези емисии като един от източниците за финансиране на всичко зелено, това ще значи за България проблем със сегашното финансиране към индустрията”, изтъкна Димитров. Трето, изискваме въвеждането на въглероден данък, който да засегне стоките и услугите, произвеждани от страни, които отказват да се съобразяват с екологичните изисквания на ЕС.

Силен акцент постави върху нуждата от такъв данък и Васил Велев, председател на „Асоциация на индустриалния капитал в България”, който също участва в съвета. Той се изказа песимистично за икономическото бъдеще на Европейския съюз, ако параметрите на зелената сделка останат същите. „Европа не може сама да реши тези проблеми, може сама да се самоубие и да стане още по-дребна и незначителна, и още по-малко влиятелна в определянето на световните приоритети. Затова апелираме за нова зелена дипломация, да не се говори срамежливо за данъка”, изтъкна Велев. И напомни, че България трябва да бъде особено активна в своята дипломация по въпроса, тъй като по редица причини ще понесе най-големи щети от пакта: заради структурата на икономиката ни, в която важно място заемат металургията и тежката химия, употребяваме най-много енергия за производство на единица БВП в съюза; заемаме едно от челните места по производство на еленергия от въглища – индустрия, която предстои да бъде закрита; имаме слабо развит транспорт; ниско жинено равнище; не са оценени горските ни фондове и прирастът на горите, които компенсират въглеродните ни емисии.

От ИСС наблегнаха на необходимостта да се обсъди и планира внимателно трансформацията на енергийния и транспортния сектори на българската икономика, които ще пострадат най-много от зелената сделка. Само в енергийния сектор се очаква да бъдат изгубени между 90 000 и 150 000 работни места. Пламен Димитров подчерта, че трябва да се осигури възможност на въглищните електроцентрали да работят до 2030 г., а междувременно да се изграждат базови заместващи мощности, работещи с природен газ и ВЕИ. Проблем обаче е неясното бъдеще на газта, тъй като макар и по-чисто, това гориво също се смята от Брюксел за замърсяващо. „Ако за нас газът беше единствената реалстична базова заместваща мощност и, ако той се поставя под въпрос, аз нямам отговор как ще изглеждат нещата през следващите 5-10 години”, призна синдикалният лидер. По думите му особено важно е бъдещето на комплекса „Марица-Изток”: „Убеден съм, че още дълго време ще разчитаме на него.”

Велев почерта, че трябва да се прекратят споразуменията за дългосрочно изкупуване на еленергия на преференциални цени с ТЕЦ „Марица изток 1” и „Марица изток 3”, по-известни като „американските централи”. Това се налага, за да може България да получи разрешение от Брюксел за държавна помощ за останалите въглищни централи. На свой ред, в преходния период до 2030 г. тези централи трябва да минат на природен газ и ВЕИ. По отношение на АЕЦ „Белене” той настоя, че ако се изгражда, това трябва да стане на пазарни принципи. „Малко сме скептични, че това може да се реализира, тъй като проектната цена на еленергията от една такава централа отива към 150-200 лв. за мегаватчас, докато цената за първото полугодие до този момент на българската енергийна борса е 66 лв. Наистина от „Козлодуй” цената е 54-55 лв., но централата е напълно изплатена. Ако някой ни подари „Белене”, тогава цената може да бъде такава, че еленергията от нея да се продава на пазара”, обясни той.  

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кабинетът наистина ще мести "АЕЦ Белене" в Козлодуй

20.01.2021

Обновена

2239 25
Бизнесът иска бюджетът да плаща на фирми, затворени принудително

23.12.2020

276
След реакторите ще нарежем и ТЕЦ-овете

Коментари

disk

И как държавата дето е лош стопанин построи и изплати централа със 6 реактора , а супер ефективните частни бизнесмен и не могат.

duch

Велев почерта, че трябва да се прекратят споразуменията за дългосрочно изкупуване на еленергия на преференциални цени с ТЕЦ „Марица изток 1” и „Марица изток 3”,

А от Козяк благословиха ли това начинание 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

докато цената за първото полугодие до този момент на българската енергийна борса е 66 лв

 

 

И що не каже господинчото с какви държавни субсидии (за благозвучност се наричат "премии") се стига до тази цена? И дали за целта не отиват едни ок. 1.8 млрд. лева, които се дават на почти всички производители без АЕЦ, за да се постигне въпросната "пазарна цена" от ок 68 лв./МВтЧ. Поне на толкова възлиза т.нар. фонд „Сигурност на електроенергийната система". 

 

Баси лъжците и мошениците! 

mamut

 То януари 2020 другаря Велев други ги разправяше за цената на ел.енергия на БНЕБ, била най-високата в Европа. Сега вярно е 66лв на МВТч,  ама до кога ,  цената падна заради извънредното положение и с 30% потреблението в страната и региона , тръгне ли да нарасва търсенето с възстановяване на икономиката  ще се покачи и цената. добре ако се покачи цената на газта, кво праим, 50% е ценовия дял на газта в производствента цена на ел.енергията , по рано достигаше 60-70% ,но сега заради цената на емисиите спадна.  Болката на синдикатите че най-силната им организация за сега е мините и мИ2, но не и в американските, това се дължи на колективния трудов договор и заедно със заплатата се събира и чл.внос за синдикатите . Да се спре събиратенто на чл.внос и са дотам като синдидикати, чиста мафия са си.

mamut

 Тути за фонда си прав, в момнета голямата лапаница е за ВЕИ-джиите и комбинираното, ако ЕК ги раследва може и свръхкомпенсиране да се окаже оказваната държавна помощ.

ppipi7766

АЕЦ „Белене” би била рентабилна, ако някой ни подари централата, смятат от Икономическия и социален съвет

 

С тия главатари дето са ни на главата и тогава ще сме на тотална щета, но няма да е от централата.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

тъй като проектната цена на еленергията от една такава централа отива към 150-200 лв. за мегаватчас,

 

Мамуте, здравей! 

Спомням си, че при цена 4 млрд. евро за АЕЦ през 2009 г. се смяташе, че до изплащането си цената на енергията ще е ок. 5 евроцента/КВтЧ, т.е. 50 евро/МВтЧ. 

Сега до колко я докараха, до 10 млрд. евро ли? Ами нищо чудно токът да отива натам... 

 

И не е ли цената на тока от американските "Марици" също ок. 130 лв.:МВтЧ?

mamut

то в момента цената на Тецовете от маришкия е толкоз - около 130 лв на Мвт, цената на емисиите , в момента малко паднаха цените, ама есента и зимата пак нагоре.При положение че прогнозите сочат нарасване на цена емисии -към 45 евро на тон 2030г, 70 евро на тон 2040г. явно скоро евтина енергия от ТЕц няма да има, още повече, че ЕК през годините свива (намаля) квотите от емисии за търговия.

За цената на от АЕЦ зависи коя разглеждат дали:Levelised Electricity Cost –LEC. В превод това е Нормирана (анюитетна) цена на тока за целия срок на експлоатация или настоящи цени. За да може да се сравнява цената на тока от АЕЦ Белене с настоящицени (на АЕЦ Козлодуй, средна за страната и т.н.) трябва да се намери Настоящата стойност на Производствената цена (Настоящацена), като се  деиндексира Нормираната Цена по формула. Настоящата цена Белене към 2012г  е излизаше по песимистичен вариант 29,7 евро /Мвтч. Сега  според мен ,вероятно ще и по-малка, тъй като са платени реакторите.

geo_19

Целите на „Зелената сделка“ предполагат, че до 2030 г. производството на електроенергия без въглерод може да достигне около 65% от микса на ЕС спрямо днес около 40%. До 2050 г. делът на възобновяемите енергийни източници може да достигне до 90% според нас, като останалата част ще е от батерии, водород и CCS.

Електрификацията на други части на икономиката (мобилност, отопление) би изисквала значителни инвестиции в електропреносните мрежи, като потенциално увеличава търсенето на електроенергия с 50-60%. В момента производството на електроенергия представлява около една четвърт от емисиите на парникови газове в ЕС. Ако не се достигне нула, трябва да се включат повече отрасли. Ето защо ЕС планира да се съсредоточи върху мобилността и отоплението (заедно една трета от емисиите в ЕС), тъй като електрификацията може да премахне почти напълно емисиите. Широкото приложение на въглеродните данъци може да повлияе на потребителските разходи в различни области като храната и пътуванията ( със самолети).

Зелената сделка изглежда е в центъра на европейското възстановяване в света след COVID; много държави от ЕС заявиха, че могат да разчитат на политиките за климата, за да подкрепят икономическия растеж и да засилят заетостта, а предложението на ЕК за пакета за възстановяване определи Зелената сделка като един от стратегическите си стълбове.

Неотдавнашен доклад, публикуван от IRENA, предполага, че всеки 1 евро, изразходван за възобновяеми енергийни източници, може да се превърне десет евро от растежа на БВП. Според същият доклад показа, че през 2017 г. възобновяемата индустрия е създала 1,5 милиона работни места в световен мащаб.

 

http://3e-news.net/анализи/goldman-sachs--карбономика-или-зеленият-двигател-на-икономическото-възстановяване-_78000

mamut

 Само с преноса на енергия от едно място на друго да не лежат и децентрализацията на таз кълка да не лежат, освен че има и загуби по преноса,башка по разпраделението трябва и много пари за дигитализация, а дали пторебителя е готов да плати тази цена, засега ЕК и зелените мълчат. Ако ще се развива дигитализацията и дейта центрове си трябват базови мощности, щото само с новите зелени технологии няма как да стане захранването им с енергия. А тежка Индустрия в Европа ще се развива ли според зелената сделка или не ? Явно някои си нямат понятие от енергийните разходи в тежката, машиностроене, приборостроене, включвам и производството на батерии за хавтомобили и водород, също и рециклиращата.

wreckage
снимка на wreckage

покрай чумата търсенето на кюмюр се сви ф целия свят. Нема изгледи за връщане към дочумните нива ф краткосрочен план.

 

https://www.iea.org/reports/global-energy-review-2020/coal

nebenebe

Само вода, вятър и слънце. И ще се прозяваме рахат. И роботи с мотики ще трябват.

Влез или се регистрирай за да коментираш