Quantcast
Цялата власт и Нобелов лауреат откриха институт за изкуствен интелект | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Цялата власт и Нобелов лауреат откриха институт за изкуствен интелект

В сътрудничество с "Гугъл" и "Амазон" България ще хваща вълната на следващата технологична революция
Обновена
3 996
 БГНЕС
Много страни са работили за създаването на INSAIT, но честта да го открие се падна на премиера Кирил Петков.

Политици от враждуващи лагери загърбиха конфликтите си и се събраха на събитие с международни измерения, каквото отдавна не е имало в българската наука. Президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков, просветният министър акад. Николай Денков и предшественикът му от ГЕРБ Красимир Вълчев откриха първия по рода си в Източна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT.

Институтът е създаден в партньорство между Софийския университет "Св. Климент Охридски" и два от водещите технологични университети в света - швейцарските политехники ETH Zurich и EPFL. Затова за откриването у нас бяха федералният министър по икономически въпроси, образование и изследвания и президент на Швейцария за 2021 г. Ги Пармелен, Нобеловият лауреат и двигател на израелската стартъп революция Дан Шехтман и носителят на наградата Тюринг ("компютърния Нобел") проф. Шафи Голдвасер.

Това не са единствените световни имена, които INSAIT свърза с България. Водещите технологични компании в света Google, DeepMind и Amazon Web Services за първи път подпомагат подобен проект в Източна Европа с над 12 млн. лева. Google и DeepMind ще вложат в INSAIT близо 6 млн. лв. през следващите три години, a Amazon Web Services - близо 7 млн. лв. Българската държава ще даде 170 млн. лв. в следващите 10 г. за проекта. Към момента той е привлякъл и 12 млн. лв. от SiteGround - сред лидерите на международния уебхостинг пазар със седалище в България, и 1.2 млн. лв. от други известни технологични предприемачи и инвеститори.

Архитект на INSAIT е проф. Мартин Вечев от ETH Zürich - водещ световен учен в областта на компютърните науки и изкуствения интелект. "Идеята е от преди 20 г. Още Джон Атансов е искал да направи научен център в България. Това е една моя мечта. Когато през 2003 г. бях аспирант в университета в Кеймбридж и подавах документи за стипендия, в тях имаше въпрос: "Какво искате да потигнете в дългосрочен план". Аз написах: "Да създам световен център в България, като този в Кеймбридж", разказа на откриването проф. Мартин Вечев за мечатата си. Подобно на други западни институти, според него INSAIT има потенциал да окаже сериозно влияние както върху развитието на икономиката, социалната политика и образованието в България, така и върху ролята и авторитета на страната.

"Има събития, които променят хода на човешката история. Днес имаме привилегията да участваме в такова събитие", коментира президентът Румем Радев, който изрази признателност към проф. Вечев. "Целта на института е България да стане най-доброто място в света в областта на компютърните науки и изкуствения интелект. Да привлечем най-големите компании в света, които да отворят своите центрове в България. Да върнем на България най-големите й умове", коментира премиерът Кирил Петков.

"България ще бъде на картата на развитието на изкуствения интелект. Един от най-добрите европейски учени в областта - Мартин Вечев, е българин. Заедно със свои колеги ще работи в България. Те ще обучават докторанти, като по този начин ще създадат академична школа за развитие на изкуствен интелект. Със създаването на института България има шанса да "хване вълната" на следващата технологична революция", написа по повод института бившият просветен министър на ГЕРБ Красимир Вълчев, който е подписал меморандума за създаването му. По-късно международното споразумение със Швейцария е ратифицирано от българския парламент. 

 

INSAIT ще привлича докторанти със стипендии от 40 000 лв.

"Това ще е първият институт в Източна Европа, който предлага финансови условия, които са на световно ниво", коментира проф. Мартин Вечев преди медиите. По думите му годишните стипендии за докторантите в INSAIT ще са около 40 000 лв., за да могат да бъдат привлечени най-добрите учени.

Все още не е ясно къде ще се помещава институтът, в който ще прави наука във всички сфери на компютърните технологии - изкуствен интелект, машинно самообучение, роботика, обработка на естествен език, квантови технологии, информационна сигурност, компютърни мрежи и др. Единият вариант е да се помещава в Интер експо център, другият - в един от кампусите на СУ в Лозенец.

Въпреки това INSAIT вече е отворен за кандидатстване. В него ще работят около 300 души. Между 25 и 30 от тях ще са изследователи, а около 200-250 - докторанти и постдокторанти. Отделно в него ще могат да се обучават магистри, които могат да са от порядъка няколко хиляди. "Започваме с топ изследователи, отиваме към топдокторанти, после магистри, бакалаври и даже планираме програми с училищата, защото искаме да променим мисленето и статута на изследователя", коментира проф. Вечев.

По думите му изследователите ще дойдат предимно от чужбина - главно хора от региона, но освен чужденци, центърът е отворен и за български учени от наши университети. Кандидатстването ще става през сайта на института, на който желаещите могат да подават документи. Плановете са в началото на септември да бъдат назначени първите учени на пълен щат. Институтът има и програма "Инсайт фелоу", по която швейцарски учени ще могат да прекарват част от времето си у нас, помагайки инициативата да заработи бързо. "Огромното предимство на института е, че сме близо до Цюрих и те ще могат да идват често", коментира проф. Вечев. На въпрос дали преподавателите трябва да са хабилитирани, ректорът на СУ проф. Герджиков обясни, че това няма да е задължително, като въпросът с кандидатстването, вкл. и на докторантите, ще се реши по съвсем друг административен ред, намейкваки за законови промени. Една от предложените вече промени в закона за висшето образование е именно за т.нар. "проектни докторанти", която ще даде възможност степен "доктор" да се придобива чрез работа по научноизследователски проект. 

Още от утре в INSAIT могат да кандидатстват и желащите докторанти, като очакванията са поне половината от тях да са българи. "Тези екосистеми работят по един и същи начин - те привличат най-добрите хора, без значение дали са българи, или чужденци. Практиката обаче показва, че над 50% от тях са местни студенти", коментира той. Предимството при тях е, че ще могат да кандидатсват по всяко време, каквато е швейцарската практика, а не само веднъж в годината. 

"Това е първата програма в света, в която ние формализираме процеса на създаване на високотехнологични компании. Това е процес, който се прави в Станфорд, в Политехниката в Цюрих. Там това се случва, сега тук ние ще го формализираме", коментира още проф. Вечев.

Още

"Гугъл" отстрани инженер заради разумен чатбот

13.06.2022

7686
Изкуствен интелект стана естествен, отцепи се от ИТН
Хуманоиден робот художник създаде портрет на кралица Елизабет II

28.05.2022

454