facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Просвета

От сряда на учениците ще се дават и нови уроци

Дистанционното обучение да е до 6 учебни часа за 1-7 клас, а за гимназисти - до 7 часа
10 314
 Илияна Кирилова

Ако миналата седмица по-голяма част от учениците у нас преговаряха и затвърждаваха дистанционно стари знания, то от сряда ще могат да им се дават и нови уроци. Това става ясно от писмо на шефа на РУ-София Ваня Кастрева до столичните директори, което се разпространява из социалните мрежи. Отчасти то отговаря на множеството въпроси, поставени от родители последните дни във връзка със започналото на 16-ти март дистанционно обучение - доста от тях се оплакаха, че на практика са се превърнали в учители, че децата им учат доста повече от преди и прекарват неимоверно много време пред компютрите и т.н.

В писмото е посочено, че след успешното стартиране на обучението в електронна среда в голяма част от училищата в страната МОН препоръчва да се подобри организацията, като се мотивират учителите да продължат да работят със същата енергия и желание, а учениците да се чувстват приобщени към обучението от разстояние с подкрепата на своите родители. "От съществено значение е добрата координация между учителите, преподаващи на един и същ клас, включително и работата на класния ръководител, който не провежда час на класа, но координира електронното обучение, и тази дейност да се отчита като един час седмично. В тези условия водещ принцип следва да бъде поставянето на мястото на ученика, за да се прецени неговото натоварване, което включва освен комуникацията с учителите, четене на материали и самоподготовка", се казва в писмото на Кастрева.

По думите й е целесъобразно времето за обучение на учениците от начален и прогимназиален етап да е до 6 учебни часа, а за учениците от гимназиален етап - до 7 учебни часа. "За момента, в процеса на електронното обучение, учителите не поставят оценки, но проследяват резултатите и напредъка на учениците, като отбелязват и поощряват тяхната ангажираност. Препоръчително е на учениците да не се поставят задачи, които изискват отпечатване на материали", съветва още Кастрева. По думите й, с оглед повишаване на ефективността на преподаването, от средата на тази седмица учителите могат да преминат към преподаване на нови знания.

"Една от задачите ни през следващите дни е да насърчим в по-голяма степен проектно-базираното обучение. Синхронното обучение като възможност за преподаване на нови знания се сблъсква с редица ограничения (достатъчно устройства, надежден интернет) и изисква многочасово стоене пред компютъра. В този момент е важно да се погрижите и за хигиената на преподаване в електронна среда - с разписание, продължителност на часовете, междучасие, по-дълго от стандартното. Тъй като на практика организацията на дистанционното обучение е целодневна, имате възможност да изпълните тази препоръка. В този момент е особено важно да споделяте помежду си ресурси, опит, добри практики", препоръчва още шефът на РУО-София.

Дистанционното обучение стартира миналия понеделник трудно - с блокирали платформи, засечки в интернета и др., но с огромен ентусиазъм от страна на учители и ученици. По данни на МОН в него са се включили 89% от учениците, тъй като останалите 11% не разполагат с крайни устройства. За тях ще се търсят индивидуални решения. На практика обаче броят на обхванатите в електронно обучение е доста по-малък - в някои класове учебните часове бяха посещавани едва от половината ученици от класа по ред причини - работа от къщи на родителите, които не могат да помогнат на децата си, технически затруднения с електронните платформи и т.н. Някои училища както в страната, така и в София, пък директно започнаха с нови уроци още в началото на седмицата, въпреки указанията на МОН до 29-и март само да се затвърждават стари знания и да се правят преговор и упражнения.

 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

5 неудобни въпроса за дистанционното обучение
Напрежение зрее сред учителите за плащането на онлайн уроците

06.04.2020

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

7725 28
Частни детски градини събират такси въпреки извънредното положение

Коментари

sanivelev
снимка на sanivelev

Трябва да започнат да се пишат оценки и отсъствия, когато няма причина за неучастие в онлайн обучението. Особено в гимназията. В класа на сина половината спят до обед.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×