facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Просвета

От сряда на учениците ще се дават и нови уроци

Дистанционното обучение да е до 6 учебни часа за 1-7 клас, а за гимназисти - до 7 часа
10 397
 Илияна Кирилова

Ако миналата седмица по-голяма част от учениците у нас преговаряха и затвърждаваха дистанционно стари знания, то от сряда ще могат да им се дават и нови уроци. Това става ясно от писмо на шефа на РУ-София Ваня Кастрева до столичните директори, което се разпространява из социалните мрежи. Отчасти то отговаря на множеството въпроси, поставени от родители последните дни във връзка със започналото на 16-ти март дистанционно обучение - доста от тях се оплакаха, че на практика са се превърнали в учители, че децата им учат доста повече от преди и прекарват неимоверно много време пред компютрите и т.н.

В писмото е посочено, че след успешното стартиране на обучението в електронна среда в голяма част от училищата в страната МОН препоръчва да се подобри организацията, като се мотивират учителите да продължат да работят със същата енергия и желание, а учениците да се чувстват приобщени към обучението от разстояние с подкрепата на своите родители. "От съществено значение е добрата координация между учителите, преподаващи на един и същ клас, включително и работата на класния ръководител, който не провежда час на класа, но координира електронното обучение, и тази дейност да се отчита като един час седмично. В тези условия водещ принцип следва да бъде поставянето на мястото на ученика, за да се прецени неговото натоварване, което включва освен комуникацията с учителите, четене на материали и самоподготовка", се казва в писмото на Кастрева.

По думите й е целесъобразно времето за обучение на учениците от начален и прогимназиален етап да е до 6 учебни часа, а за учениците от гимназиален етап - до 7 учебни часа. "За момента, в процеса на електронното обучение, учителите не поставят оценки, но проследяват резултатите и напредъка на учениците, като отбелязват и поощряват тяхната ангажираност. Препоръчително е на учениците да не се поставят задачи, които изискват отпечатване на материали", съветва още Кастрева. По думите й, с оглед повишаване на ефективността на преподаването, от средата на тази седмица учителите могат да преминат към преподаване на нови знания.

"Една от задачите ни през следващите дни е да насърчим в по-голяма степен проектно-базираното обучение. Синхронното обучение като възможност за преподаване на нови знания се сблъсква с редица ограничения (достатъчно устройства, надежден интернет) и изисква многочасово стоене пред компютъра. В този момент е важно да се погрижите и за хигиената на преподаване в електронна среда - с разписание, продължителност на часовете, междучасие, по-дълго от стандартното. Тъй като на практика организацията на дистанционното обучение е целодневна, имате възможност да изпълните тази препоръка. В този момент е особено важно да споделяте помежду си ресурси, опит, добри практики", препоръчва още шефът на РУО-София.

Дистанционното обучение стартира миналия понеделник трудно - с блокирали платформи, засечки в интернета и др., но с огромен ентусиазъм от страна на учители и ученици. По данни на МОН в него са се включили 89% от учениците, тъй като останалите 11% не разполагат с крайни устройства. За тях ще се търсят индивидуални решения. На практика обаче броят на обхванатите в електронно обучение е доста по-малък - в някои класове учебните часове бяха посещавани едва от половината ученици от класа по ред причини - работа от къщи на родителите, които не могат да помогнат на децата си, технически затруднения с електронните платформи и т.н. Някои училища както в страната, така и в София, пък директно започнаха с нови уроци още в началото на седмицата, въпреки указанията на МОН до 29-и март само да се затвърждават стари знания и да се правят преговор и упражнения.

 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Учениците ще носят маски в коридора, но не и в клас

27.08.2020

Обновена

Екип на Сега

5797 14
82% от учителите искат нормална учебна година

25.08.2020

1410 5
Родители искат да знаят как ще започне учебната година

Коментари

sanivelev
снимка на sanivelev

Трябва да започнат да се пишат оценки и отсъствия, когато няма причина за неучастие в онлайн обучението. Особено в гимназията. В класа на сина половината спят до обед.

Влез или се регистрирай за да коментираш