Медия без
политическа реклама

8000 коли за Русия задръстиха белгийско пристанище

24 Апр. 2022
Пристанище Зебрюге

Санкциите, които ЕС наложи на Русия заради войната в Украйна, дават някои необичайни странични ефекти. 8000 автомобила - половината от тях луксозни, задръстиха пристанище Зебрюге в Белгия, като проблеми има и в други важни логистични центрове в Европа.

С решение в средата на март ЕС забрани продажбата за Русия на автомобили на стойност над 50 000 евро. Това засегна марки като "Мерцедес", "Ферари" и "Порше".  В резултат на тази санкция, в момента 8000 коли чакат на пристанището в Зебрюге, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Сред тях са последни модели "Лексъс" и "Кадилак", произведени в Азия за руски клиенти.

Зебрюге е едно от водещите пристанища за транспортиране на автомобили в света. Годишно през него минават над 2,2 млн. пратки от всякакъв тип, припомня "Евронюз". Пристанището има капацитет да складира 10 000 автомобила, който е пред изчерпване. В същото време митническите служби не разрешават колите да бъдат пренасочени другаде.

Само Белгия е блокирала удивителните 197 млрд. евро от санкцинирани финансови транзакции с Русия. За луксозни стоки към страната, започнала война срещу Украйна, са проверени 23 191 контейнера. Преди войната търговията с автомобили е била ключова част от търговския обмен между Русия и Белгия. През 2017-2019 г. износът от Белгия към Русия е бил 2,6 млрд. евро годишно.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

санкции, Русия, Белгия

Още по темата