Медия без
политическа реклама

Хроника на една война - 22.3.2022

22 Март 2022
Летището в Мариупол
Летището в Мариупол

⚡️След като Франция замрази руски активи в размер на 22 милиарда евро, министърът на финансите на Холандия съобщи, че в страната са замразени руски активи на стойност почти 400 милиона евро. След това министър-председателят на Италия заяви, че страната е замразила активи на "руските олигарси", попаднали под санкциите на ЕС, в размер на над 800 милиона евро, а Полша замрази активи на стойност 33 млн.  долара.

⚡️The Guardian: заводът на Renault възобновява работата си под Москва докато конкурентите му напускат руския пазар.

⚡️Буч и Гостомел край Киев са превзети, река Ирпен не е премината, казва ръководителят на областната военна администрация в Киев Александр Павлюк. Кметът на Бориспол помоли гражданите да напуснат града, за да улеснят отбраната му.

⚡️Украинската армия си върна град Макаров, на 50 км. от Киев. 

⚡️Руската страна твърди, че владее по-голямата част от Мариупол, а половината от 14000 защитници на Мариупол са ликвидирани.

⚡️Ешалони с руска военна техника продължават да пристигат във Витебск, Беларус

⚡️Планът на ЕС за укрепване на сигурността до 2030 г. включва - изграждане на корпус за бързо реагиране с 5000 войници. Провеждане на редовни бойни учения по суша и  море, използване на Европейския фонд за мир за подкрепа на партньори, подобряване на разузнаването, значително увеличаване на разходите за отбрана за всички страни от съюза  и стимулиране на технологичните иновации в отбраната.

⚡️Байдън иска на всяка цена да избегне влизането на САЩ в конфликта - Белият дом.

⚡️Руската певица Юлия Чичерина пя за руските войници в Енергодар. Преди това тя свали украинския флаг от покрива на кметството на града.

⚡️Унгарският външен министър Петер Сиярто: По отношение на възможни санкции на ЕС, които могат да доведат до ограничаване или прекратяване на доставките на енергия от Русия - европейското единство със сигурност е невъзможно. Няма да подкрепим никакви санкционни мерки, които застрашават енергийната сигурност на Унгария. Унгария ще наложи вето върху: санкции за импорт на руски газ; налагане на зона, забранена за полети над Украйна и даже миротворческа мисия на ЕС. 

⚡️Освен Apple Music тази нощ и тази сутрин не работеха един куп услуги - Dawndetector. Русия разглежда варианти за широкомащабна кибератака срещу САЩ, каза Байдън.

⚡️Властите на САЩ доставят съветски системи за противовъздушна отбрана на Украйна, които са били тайно придобити преди няколко десетилетия - The Wall Street Journal, позовавайки се на източник в американската администрация.

⚡️Сръбският президент Александър Вучич нарече опитите на Запада да „забрани“ Юрий Гагарин и Фьодор Достоевски "резултат от истерия и лудост, обхванали света". Вучич говори на предизборен митинг в град Опово.

⚡️Комендантски ден в Киев - валиден е от 20:00 часа на 21 март до 07:00 часа на 23 март. Забранено е движението без специални пропуски. 

⚡️„Вземането на Мариупол под контрол не е въпрос на два или три дни или дори седмица“, каза ръководителят на ДНР Денис Пушилин. Според Пушилин, в Мариупол има „няколко хиляди" украински бойци. Основното им укрепление е завод Азовстал, който е разположен на 11 квадратни километра.

⚡️В Херсон протестен митинг срещу руската инвазия беше атакуван със светлинни гранати

⚡️В Николаев са се активизирали диверсанти, които помагат на руската армия - кметът на града Виталий Ким

⚡️Министерство на външните работи на Украйна: До 19 март руските войски незаконно са отвели 2389 деца на територията на Руската федерация

⚡️Министерството на отбраната на Беларус обяви, че изтегля десантна група от украинската граница.

⚡️Футболисти от немската Бундеслига записаха видео в подкрепа на Украйна.

⚡️Руската служба BBC разбра имената на 557 руски войници, загинали в Украйна. Списъкът с имената на потвърдените загинали е съставен от журналисти. Той включва един генерал-майор, заместник-командирът на 41-ва армия Андрей Суховецки. Украинските власти твърдят, че до 19-и март най-малко петима руски генерали са загинали във войната.

⚡️Алексей Арестович призова украинците да се въздържат от призоваване за тормоз над военнопленниците. Съветникът на ръководителя на кабинета на Зеленски обясни, че подобни случаи сериозно удрят имиджа на Украйна. По-рано Human Rights Watch призова Украйна да зачита правата на военнопленниците и да не публикува техните снимки, видеоклипове и лични данни.

⚡️В населените места в Запорожка област тече тайна подготовка за идването на проруски администрации, смята Генщабът на украинската армия.

⚡️В Нова Каховка, Херсонска област, руските военни проверяват документи на контролно-пропускателни пунктове и задържат местни жители, участвали във военните действия в Източна Украйна.

⚡️На уебсайта на "Комсомолская правда" за малко се появи информация, че 9861 руски войници са загинали във войната в Украйна, а други 16153 са ранени. После тя бе свалена.

⚡️Зам.-министърът на промишлеността и търговията Шпак предложи Русия да създаде кибервойска.

⚡️Френският президент Макрон обяви, че е възможно държавата да въведе хранителни купони за да помогне на бедните семейства и средната класа да се справят с продоволствената криза.

⚡️ЕС трябва да бъде подготвен за нарастващите цени на енергията и недостига на зърно - Гръцко външно министерство.

⚡️По редица ключови теми, свързани със ситуацията в Украйна, се виждат елементи на напредък - Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

⚡️В Москва съд глоби протестиращ за плакат с надпис "*** *****"  - той ще трябва да плати 50 хиляди рубли за дискредитиране на руските войски.

 

Последвайте ни и в google news бутон