Quantcast
Историята е отпаднала от преговорната рамка на Северна Македония с ЕС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Историята е отпаднала от преговорната рамка на Северна Македония с ЕС

Но външната министърка Генчовска и френската посланичка у нас твърдят, че няма нищо ново
Обновена
18 326
 EPA/BGNES
Димитър Ковачевски

Спорните исторически въпроси между Северна Македония и България са отпаднали от преговорната рамка на РСМакедония за членство в ЕС. Това гласи модифицираното предложение на френския президент Макрон. 

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски съобщи, че е запознат с промените във френското предложение, с което френският президент Еманюел Макрон обяви, че е постигнат компромис, предаде БНР. Пендаровски не пожела да съобщи подробности за новите промени, преди те да се коментират от двете страни, но каза: "Модифицираното френско предложение е далеч по-добро за нас от предишното. Дали е достатъчно добро – засега ще се въздържа, тъй като искам това да премине през един по-широк кръг от консултации, което, за съжаление, по препоръка на нашите съюзници не бе направено миналия път, за да не застрашим, както ни помолиха, чувствителността на процеса. Трябва да се консултират гражданите, хората, политическите субекти, защото се опитваме да направим траен договор"

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски на свой ред каза, че днес пред медиите в Скопие ще бъдат представени френските предложения за преговорната рамка, по която Република Северна Македония може да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз. Ковачевски потвърди, че Скопие ще се произнесе официално по предложенията след широки консултации между държавните институции, политическите сили и експерти. И все пак сподели, че от предложенията е отпаднало решаването на историческите разногласия да е част от европреговорите. "Едно от нашите искания беше, че историческите въпроси не могат да бъдат част от преговорната рамка и това се съдържа в този предложен документ, получен в министерството на външните работи", каза Ковачевски.

Часове по-късно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в Туитър, че е провела ползотворен разговор по телефона с премиера Ковачевски и че Северна Македония и България, с помощта на Франция, са близо до споразумение, което взема предвид интересите и тревогите на всяка от страните. Тя допълни, че ЕК е готова да започне процеса на скрининг за Македония и Албания, който е следващата стъпка по техния европейски път.

Също в Туитър премиерът на Албания Еди Рама призова Скопие да приеме условията. Според германския министър на външните работи Аналена Бербок френското предложение е възможност, която не бива да се пропуска. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поздрави в Туитър приключилото френско председателство с предложеното решение на спора, което според него адресира всички изразявани опасения.

Българският министър на външните работи в оставка Теодора Генчовска обаче твърди пред БГНЕС, че няма ново френско предложение, което да се различава от вече одобреното от българския парламент. На същото мнение е и посланикът на Франция у нас Флоранс Робин, която заяви, че "вчерашното предложение на Франция към България и Република Северна Македония за разрешаване на спора е идентично с първоначалното, което бе гласувано в българския парламент. "Париж не е оказвал натиск на България в спора", подчерта тя, и корекциите само прецизират, а не преразглеждат документа.

На 24 юни Народното събрание гласува проекторешение, което има за цел да урегулира спора между София и Скопие и да отвори пътя за европейска интеграция на РС Македония. Проекторешението стъпва върху предложението на френското председателство и го надгражда, така че да бъдат защитени максимално българските интереси. В него се потвърждават условията, при които София може да подкрепи процеса на евроинтеграция на РСМ. Вчера правителството одобри това решение на българския парламент. 

"Всичко зависи от готовността на Скопие. Очакваме от тях държавна и отговорна политика. България е готова да подпише последния протокол от Съвместната междуправителствена комисия“, каза още Генчовска. 

БГНЕС припомня, че протоколите описват свършеното от Съвместната междуправителствена комисия между България и РСМ, която е създадена на основание член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 година в Скопие. До момента е подписан само един протокол, през юни 2019 г., от тогавашните министри на външните работи на двете държави - Екатерина Захариева и Никола Дмитров.

НЯМА ДА ИМА ДРУГО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Френското предложение е единственият шанс РС Македония да започне преговори за присъединяване към ЕС. Всичко е в ръцете на македонските политици, заяви в  интервю за БГНЕС посланикът на Чехия у нас Лукаш Кауцки, чието страна от днес поема председателството на Съвета на ЕС през следващите шест месеца.

Посланик Кауцки искрено се надява новото предложение да бъде приемливо за политиците в Скопие и македонските представители.

„Според мен това е единственият шанс да започнат преговорите за присъединяване. В момента всичко е в ръцете на политиците в Северна Македония, не мога да предвидя какво ще преценят, но наистина се надявам в идващите седмици тази история да приключи (за приемането на френското предложение) и да започне нова, история за постепенното присъединяване на Албания и РСМ в ЕС“, заяви чешкият посланик.

Костадин Костадинов от "Възраждане" съобщи, че внася в парламента искане да се отмени решението от миналата седмица, с което НС вдигна ветото над РС Македония. Той твърди, че "корекцията на Макрон" (каквато не съществува - б.р.) нарушава решението на българския парламент. 

Още

Руска агентура прониква по съседски в РС Македония

29.07.2022

2778
Опозицията в Скопие откри империалистическа държава в ЕС - България

28.07.2022

12197
Албанците в РС Македония станали предатели чрез сговор с България

23.07.2022

28490