facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Италия въвежда 14-дневна карантина за българи

Гърция изисква от 28 юли отрицателен PCR тест и за пристигащите българи със самолет
Обновена
8 142
 Фуйсбук/МВнР
"Денонощно получаваме запитвания от граждани, по тази причина линиите са претоварени", обяви в събота МВнР.

Нови европейски държави въвеждат ограничения за българи, след като България успя да задмине Швеция по брой заразени на 100 000 души население и в момента е на трето място по този показател сред страните от ЕС и Шенгенското пространство след Люксембург и Румъния.

Италия въвежда задължителна 14-дневна карантина за хора, които са пребивавали в Румъния и България, обяви здравният министър Роберто Сперанца. Заповедта влиза в сила от 00:01 ч. на 25.07.2020 г., като карантина се въвежда за "всички пътници, влизащи в Италия от България и от Румъния, както и за пътници, които са пребивавали или са преминавали транзитно през тези държави в рамките на последните 14 дни преди пристигането им в Италианската република", съобщи нашето външно министерство. Преди дни страната забрани влизане от Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Босна и Херцеговина.

В събота външното министерство обяви, че денонощните запитвания, които получава от хората, са претоварили линиите му. Затова моли за разбиране и търпение.

По информация на посолството ни в Атина пътуващите до Гърция със самолетни полети от България и Румъния от вторник, 28 юли 2020 г. ще трябва да представят на гръцките гранични власти отрицателен резултат от PCR-тест за коронавирус, извършен до 72 часа преди влизането им в Гърция, съобщиха от МВнР.
 
Само пътници, които имат сертификат за отрицателен PCR-тест, ще бъдат допускани в Гърция. Сертификатът за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (лична карта) на пътника. Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани. Фалшифицирането на сертификат се наказва от гръцкото законодателство.
 
Тестовете за коронавирус ще бъдат признавани, ако са направени в национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация (не непременно специално за COVID-19). Мярката не се отнася за гръцките граждани, гражданите с постоянно пребиваване в Гърция и пътуващите по съществени професионални причини.
 От министерството на външните работи на Гърция съобщават също, че във вторник, 28 юли, и сряда, 29 юли, пътниците, които не са имали време да бъдат тествани преди пътуването си, ще бъдат тествани от компетентните гръцки власти при пристигането си в Гърция.

В петък Министерството на външните работи съобщи и че и Дания въвежда нови ограничителни мерки за пътуващите от България. Всички пристигащи от България ще бъдат посъветвани да останат по домовете си в продължение на 14 дни. Лицата, пристигащи от България, няма да бъдат допускани на територията на Дания, освен ако нямат „уважителна“ причина: роднинска връзка, работа, следване и бизнес пътувания.

Властите в Копенхаген препоръчват и да се избягват посещения в България. Датчаните, които гледаха към Слънчев бряг и Златни пясъци ще трябва да преосмислят плановете си, коментира "Копенхаген Поуст". Предупреждението е включено в седмичната актуализация на ограниченията за пътувания. Според тях от утре България влиза в оранжевата зона на страните с висок риск от коронавирус, а досега беше със свободен режим на пътуване. В компанията на България са Люксембург, Португалия и Швеция, които са другите страни с по-висок брой заразени.

В момента нашата страна е на трето място сред страните от ЕС и Шенгенското пространство по брой заразени на 100 000 души население за последните две седмици - показател, който се използва от редица държави при определяне на ограниченията за пътуване. У нас заразените на 100 000 души са 45.4, като изпреварваме вече и Швеция, която е с 43.3. Пред нас са Люксембург с 200.8 заразени на 100 000 души население и Румъния с 54. Почти колкото нас е Андора - 44.6.

Великобритания също преразгледа списъка с държави, за които не прилага ограничения и задължителна карантина. Към сегашните държави от вторник, 28 юли се добавят Естония, Латвия, Словакия, Словения и Сейнт Винсент и Гренадини. България обаче остава извън т.нар. коридори за пътуване.

Франция преразглежда граничния режим с Испания заради повишения брой случаи там, като засега властите препоръчаха хората да се въздържат от пътуване до Каталуния.

 

КОНТАКТИ

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Копенхаген на следните телефони за връзка: +45 39 64 24 84 и в извънработно време на тел.: +45 41 276251, напомнят от МВнР.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected] Останалите телефонни номера, на които може да се търси съдействие в работно време, са: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56; 02 948 3052; 02 948 2552; 02 948 2085.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Европарламентът удря втори, още по-звучен шамар на България

01.10.2020

Обновена

18109 52
България в COVID-кризата: Изливане на пари без реформи

01.10.2020

МИЛА КИСЬОВА

78
4 неудобни въпроса за шпионските игри

Коментари

Billy-Joe Winchester

То пък Дания една държава ...

Johnny2965

Да. Гроздето е кисело!

hamel

Преди не знам колко много години. Отивах на работа, повечето варненци знаят къде е комплекса Планекс. Та, тогава още го нямаше - беше генгенрлинк, но аз там си ходех на работа. Та, срещам един другар с брадва, на лакътя и води едно магаре. "Къде е зоолическата градина?" Още ми е черно пред очите

hamel

Тхе саме

bay Dragan

И такова заглавие прочетох.

Мани,мани ! Ще се мре май.

Каспър

Да го еВа...имах билети за Наполи за след месец...👿
К'вот дойде, може пък да съм късметлия😃

riapa

Ами ще има карантина, я! Нашите нах@йници правеха по 300 теста през април, а сега по 6000. Как няма да са повечв! 

Ференги

hamel

Ся, Дания е шибана държава - там колят жирафчета и лъвчета пред деца.

Колят. И разговарят с черепи.

За кво ли ни е изобщо тая Дания...

И Холандия също. Там си режат ушите...

И Швеция не ни трябва, там пък стрелят по деца....

А отвъд океана... не си спомням, ама все ще изкараш нещо гнусно....

И изобщо западът е пълнен с уроди, и ти имаш пълното право да изригваш. Щото само ти си убав. И Путин.

 

Кире

По политически причини ще са тия ограничения, тъй като - знайно за всеки конспиратор - такъв вирус няма. 

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Карантина, кво толкова. Но пък лабораториите с пициарите ще са добре. Танто за кукуригу.

YMCA

 И дюнера, и дюнера. 

ковид_19

 И от любамита ми Беларусь:

 

По данным Минздрава на 24 июля, с начала пандемии в Беларуси зарегистрировано 66 846 случаев коронавирусной инфекции.

Выздоровели и выписаны 59 755 пациентов, что составляет 89,3% от числа заболевших. Умерли 524 человека (0,78%). Всего проведено 1 230 684 теста.

За сутки число случаев COVID-19 увеличилось на 158 (+0,23%), умерло еще пять человек. Ниже 200 случаев прирост инфицированных держится 16-й день подряд. При этом по-прежнему ежедневно умирают 4-6 человек.

-----

Очаквам скоро и Беларусь да обяви 14 дневна карантина за българи.

Влез или се регистрирай за да коментираш