Quantcast
Китайската армия започна бойни учения около Тайван | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Китайската армия започна бойни учения около Тайван

Пекин наложи санкции на Тайпе
3 320
 BGNES/EPA
Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси получи най-високото гражданско отличие на Тайван - Ордена на благоприятните облаци, в президентския дворец в Тайпе, Тайван

Китай стартира мащабни учения с бойни стрелби около Тайван. Използвайки тези учения, Пекин може да наложи пълна блокада на острова, смятат медиите в Тайпе. Официалният старт на ученията, които трябва да се проведат в 6 зони около Тайван, беше обявен за утре, но 21 китайски военни самолета вече навлязоха в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Тайван, съобщи Министерството на отбраната на острова. Китайската армия започна и масиран обстрел в посока на Тайванския проток от територията на провинция Фудзиен, където също се провеждат учения на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК). Цивилни самолети биват предупредени да избягват въздушното пространство около острова.

Успоредно с ученията на НОАК, Китай предприе и икономически санкции срещу Тайван. Наложени са санкции срещу два тайвански фонда за "очерняне на КНР и подкрепа на сепаратизма", а от днес е спрян вноса на цитрусови плодове и два вида рибни продукти.

В същото време продължи политическата атака. Китайският външен министър нарече обединението на Китай с Тайван "историческа неизбежност". Съединените щати се превърнаха в "главния разрушител" на мира и стабилността в Тайванския проток, допълни той. 
"Китай ще направи всичко, за да се свърже с Тайван по мирен път, но не изключва военни мерки за ограничаване на сепаратисткия потенциал", допълни Фу Цонг, ръководител на отдела за разоръжаване на китайското външно министерство.

ООН се придържа към политиката на "единен Китай", заявиха от кабинета на генералния секретар. Москва гледа на посещението на Пелоси в Тайван като на чиста провокация, смята руското външно министерство. Американският президент Байдън заяви, че уважава решението на Пелоси да отиде в Тайван. Официалната позиция на САЩ е, че Пелоси сама е решила да посети Тайпе. 

Самата Пелоси заяви в Тайван: "Днес в света има борба между демокрациите и автокрациите. Стремежът на САЩ да запазят демокрацията в Тайван и по света остава „несломим“. В началото на церемонията по посрещането президентът на Тайван Цай Ингвен награди Пелоси с най-високото отличие за приноса й в развитието на отношенията между САЩ и Тайван.

 

 

Ключови думи:

Пелоси, Тайван

Още

САЩ: Плановете на Китай да анексира Тайван се движат бързо

18.10.2022

1275
Армията на Тайван стреля по китайски дронове

31.08.2022

2605
Байдън планира да даде 1,1 млрд. долара военна помощ на Тайван

30.08.2022

418