Quantcast
Лондон се готви за световните лидери за погребението на Елизабет II | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Лондон се готви за световните лидери за погребението на Елизабет II

Обновена
929
 EPA/BGNES
Хората чакат почти денонощие в студеното лондонско време, за да се поклонят пред тленните останки на Елизабет Втора. Снимка: EPA/БГНЕС

Световните лидери започват да се събират в Лондон от днес за погребението на кралица Елизабет II. Принцовете Уилям и Хари ще заведат внуците й да се поклонят пред тленните й останки.

Смъртта на кралицата на 8 септември на 96 години, след рекордните 70 години на престола, предизвика изблик на емоции, отбелязва Франспрес. Британците стоически издържаха на дългите опашки, за да се поклонят,  мнозина от тях трябваше да чакат на студено до 24 часа. Опашки се виеха на километри по река Темза от сряда, когато ковчегът й беше донесен в парламентарния комплекс на Обединеното кралство.

 

 

За погребението в понеделник полицията организира най-мащабната операция по сигурността в страната, защото стотици високопоставени лица, включително президентът на САЩ Джо Байдън, трябва да пристигнат.

Наследникът на кралицата, крал Чарлз III, ще се срещне в събота с премиерите на страните на Британската общност - 14-те бивши колонии, които той сега управлява заедно с Великобритания. От Австралия и Нова Зеландия до Канада те официално го провъзгласиха за своя нов суверен. Но републиканските движения в общността набират сила и усилията да ги задържи в кралското лоно вероятно ще бъдат определящи за управлението на Чарлз III.

В петък с посещение в Уелс той приключи първата си обиколка като монарх на Обединеното кралство с посещение в Уелс. Големи тълпи в Кардиф скандираха „Боже, пази краля“, докато той се ръкуваше с доброжелатели след мултирелигиозна служба в катедралата Ландаф и в замъка Кардиф. Чарлз се срещна с първия министър на Уелс Марк Дрейкфорд, заклет републиканец, имаше и откъслечни освирквания по улиците, защото побърза да обяви сина си Уилям за новия принц на Уелс /БГНЕС 

Още

Още преди да стане крал, Чарлз III има план за погребението си
От жълтите павета се проточи километрична опашка опечалени от ремонта
Текат последни часове за сбогуването с Елизабет Втора (галерия)

19.09.2022

Обновена

1597