Quantcast
РС Македония ще влезе в Европа покрай България | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

РС Македония ще влезе в Европа покрай България

Скопие смята, че София го тика към балканизация
48 086
 ЕПА/БГНЕС
Никола Димитров

Македонският вицепремиер Никола Димитров разви пред австрийския вестник "Дер Щандарт" тезата, че страната му може да мине и без България по пътя си към Европа, предаде агенция "Фокус". За целта Скопие ще се обърне към по-приятелски страни в ЕС.

"Ако процесът ни на присъединяване е сведен до двустранен въпрос, в който дискусиите за историята ще станат по-важни от борбата с корупцията, от независимостта на съдебната система, функционирането на демократичните институции, свободата на медиите, околната среда и енергетиката, тогава това не е процес, който ни европеизира, а процес, който ни балканизира. Ето защо се нуждаем от програма за реформи с мрежа от приятели, които са тук, за да ни помогнат и трябва да си поставим ясни цели и да работим по тях “, казва Димитров.

„Първоначално бяхме блокирани от Гърция, но решихме този проблем. Тогава Франция създаде нова методология за разширяване и сега има нов проблем с България. Наистина е трудно да се разбере дали ЕС се отнася сериозно към нас. През март тази година все пак имаше зелена светлина от Съвета на ЕС - България беше част от този консенсус. След това, през октомври, получихме много положителен доклад от Европейската комисия."

Димитров подчертава, че няма да се водят преговори "кои сме и на какъв език говорим". „Това е част от исторически процес, а не от политическо решение. Дължим на нашия народ да защитаваме неговото достойнство и идентичност. Ако София не се оттегли, ще трябва да намерим нови начини за европеизиране на страната си", казва Димитров.
 

76

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Проф. Кантарджиев: Няма да се поколебаем да купим и друга ваксина

24.01.2021

1422 36
Броят на починалите от коронавирус отново скочи

22.01.2021

Обновена

5783 61
Активните случаи паднаха до нивото от края на октомври

21.01.2021

Обновена

2838 88

Коментари

Страници

Мариана Кълвачева

Вече казахме каквото имаше да се казва.

Сега думите са излишни.☕️

един интелектуалец

Казахме, ама не са ни чули. Ето го тоя:

Димитров подчертава, че няма да се водят преговори "кои сме и на какъв език говорим".

Колко пъти да се им се обяснява, че могат да са каквито си искат и да говорят на занзибарски, ако щат? Имат договор да изпълняват, а не да се чудят, как ще се изсулят в Европата през задната врата.

Как да приемеш в общ съюз държава, в която политиката на добросъседство не е приоритет и непрекъснато обвинява съседката си в какво ли не (включително и във фиригидност на външната министърка 😃). Докато на мястото на емоциите не дойде разумът, не се знае, какви въртели ще правят такива нестабилни "партнере".

ruff

и какво точно имат да изпълняват?

 

защото аз чета какви ангажименти са приели да изпълняват тези от СМ:

 

"3. Съгласно тези преговори са взаимно приети и договорени:

а) Официалното име на Втората страна е "Република Северна Македония", което ще бъде конституционно наименование на Втората страна и ще се използва erga omnes, както е предвидено в това Споразумение. Краткото име на Втората страна е „Северна Македония“.

б) Гражданството на Втората страна е македонец / гражданин на Република Северна Македония, както той ще бъде регистриран във всички документи за пътуване.

в) Официалният език на Втората страна е „македонският език“, признат от Третата Конференция на ООН за стандартизация на географските имена, проведена в Атина през 1977 г. и описана в Член 7, параграфи 3 и 4 от настоящото споразумение."

 

давай? какво различно имат да изпълняват?

 

ПП та вижте кога е приет македонският език за официален и къде! за да оставите на мира руснаците и Жоро тарабата. а да величаете Тодор Живков. не беше ли той "факторът" 1977 г? с перфектните българо-гръцки отношение?
та ако още не сте разбрали - балканският съюз срещу България не е отменян от Освобождението насам! сега и макетата са в него и поради това са ербап. не знам какъв ни е шанса срещу всички при тази късогледа външна политика. оказва се.

inventus

Сега е моментът да се каже ясно на ЕС че ако те влезат въпреки нас то ние ще излезем! Друг е въпросът къде ще отидем после щото сме си осрали пътеките на всякъде.Но малко курназлък не е излишен в момента а може и да помогне.

The Pal
снимка на The Pal

Ще излезем и после ще ни скъсат трибуквието от връщане на окраденото от Боко. Стой , та гледай !

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Няма как да излезем, не се самозаблуждавай,

радвай се, че се излъгаха да ни приемат в ЕС,

на мен все още не ми е ясно защо ни приеха...

inventus

Първо нека да видим как англичаните ще си върнат борчовете към ЕС . После и ние така.

Скрудж

Друг е въпросът къде ще отидем после 

 Как куда? В Россия, блин! Ех, че живот ни чака тогава. А и Тов. президент Румьен Радьев будет пожизненный!!!

inventus

Е как защо? За да ядосат руснаците разбира се! Ама това да стане чрез лайняните усти на някои наши псевдополитици и прочие политгювендии на които за това им се плаща отделно.

Hasta la vista

Ква Русия, драги? Та в Русия не щат да ни гледат, ти ни завираш там. След всичките ку@@чки, дето им играхме, искаш да те приемат с отворени обятия ли? Всъщност опитът ти за ирония е доста безуспешен. Що ли някои си мислят, че като постнат нещо на изкилиферчен руски е безкрайно оригинално и предизвиква неистов смях у читателите? Да, смях предизвиква, но се смеем на друго - колко неостри форумци има....

inventus

И за бърсалка на задник не ни искат там след всичко това което им наприказвахме. А и честно казано далеч по близки до тях държавици са отритнати от цицката какво остава за нас. И са си добре така рашъните ...спор няма.

Скрудж

Всъщност опитът ти за ирония е доста безуспешен. Що ли някои си мислят, че като постнат нещо на изкилиферчен руски е безкрайно оригинално

И аз това се чудя?

muscleagents bayern

Ми за какъв буй тогава Инвентусе , русофилията дава мило и драго да вървим в Евразия? Аз не съм против, но искам да видя един положителен пример за държава от Евразийския съюз на която народът добрува и живее добре и спокойно. Всъщност два положителни примера защото един вече има - Чечня. Там всичко е ОК. Ако можем да станем като Чечня.... съм съгласен! 

чевермехайвер

 На  7    :      Ясно е като бял ден - нарича се Санитарен кордон

gayo

Та в Русия не щат да ни гледат

И за бърсалка на задник не ни искат там

за какъв буй ги близа тъй всеотдайно, бедна ми русофилио...

пенико

Ама за да станем като щях ще трябва да минем през сюнетчията. А дамите през - бръснар на долната част от тялото. За тях ще е по-лесно, щото те и сега ползват такива услуги, ама за мен си е сериозен проблем......

levent

Мнозина  все още си мислят 

, че  България и без ЕС щеше да се справя добре. Ами забравиха 10-те години мъки след падането на Живков и партията, после мъчителното възстановяване от дъното на мизерията и тласъкът който даде ЕС на България, въпреки негативите. Без ЕС мнозина все още щяха да карат 30 годишните лади и москвичи върху остатъците от асфалт, и щяха да само да сънуват за почивка в Гърция или Турция, уикенд на Спа или на курорт. С излизането от  ЕС не знаят какво ги чака в прегръдките на Майка Русия

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Защо РСМакедония да не направят като ЧЕРНА ГОРА,

да си въведът еврото, без да са станали членове на ЕС,

и готово... 

Alanon

То еврото лесно ще въведът ама еврофондове за крадене откъде ще въведът..😂

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Ако си въведът еврото, туристите ще се увеличат двойно...

promin

по точно ще намалеят двойно и туристите и македонците. Виж за шиптърите не знам.

HBK

Македонският вице-премиер показа, че македонските политици са много по-европеизирани от Българските си колеги. На нашата недостойна,  нестабилна и недалновидна позиция те отговарят с достоинство. Те се стремят към нещо, което искрено желаят. Близки и по-далечни „фактори” (включая и такива дето се камуфлират като „братя”) правят всичко възможно да им попречят. И го правят ефективно.

 

Македония няма да влезе скоро в ЕС. Това е ясно, както е ясно и че „Българската” позиция, нито е Българска, нито дори е позиция. Това е спирачка поставена от една вражеска на ЕС страна, която има силно лоби и в нашата „Европейска” Родина.

 

Македонците, по всяка вероятност няма да забравят „позицията” на Българските родоотстъпници. Но дано да не се заблуждават, че това е и позиция на мнозинството Българи. Може да имаме продажни политици, но имаме и достойни Българи.  

Доц.Трътлев

Македонският вице-премиер показа, че македонските политици са много по-европеизирани от Българските си колеги. 

👍 

promin

Хайде да не се връзваме на македонците. нищо че сърбите са ги изшколували. Нищо неевропейско няма в претенциите ни. Нищо не е късно за нас.Те се издъниха и не можаха да ни метнат. Пък може Бойко и Айваро да са се договорили нещо зад сцената ама не стана за сега. Това за рамката наистина си е хаотично действие във външно, да компенсират  че не са си свършили работата. ( има и вариант за подла игричка като подготовка за клякане ама да се надяваме  за по доброто) .За международното право сме си ок: Не сме си уредили взаимоотношенията с тях и това е достатъчно. Не си изпълняват договора в частност не подписват протоколите и имат антибългарска пропаганда в училищата основана на лъжи и фалшификации. Една бяла книга, два меморандума и една нота да си сменят химна  че само българи има в текста и един влах и  по метода на гърците ще клекнат. Това са го разбрали парче македонци от елита им и преди шест месеца почнаха агитация и сондажи за признаването на един народ в миналото, ама я заглушиха -  нашите не поеха, щото трябва и да признаят греховете на десницата и спасителната роля на комунистите. По умните  от елита им  се усетиха, защото за въпросите на комисията по дейците от Илинден  не трябва комисия, а обикновен нотариус - фактите са "едноставни".Опре ли до публичност в международен план няма лабаво. Процесът тече. Ама и там пропорцията на проф Христов е същата, "та явноста во светот ке  гледа сеир"

old war horse
снимка на old war horse

що не почетеш и послушаш малко македонски медии?!?

Alienza Mariner
снимка на Alienza Mariner

Македония никога няма да стане онази Македония за която са умрели хиляди българи.

За 100 години сърбите направиха това което турците не успяха за 500.

Забравете я...

HUMANOID
снимка на HUMANOID

да, да, в близките 10 години, ние българите по добре ще е да я заобикаляме РСМакедония, защото може да ни набият... 

Скрудж

Не съм сигурен дали знаеш, но през 90-те в Македония за антимакедонска пропаганда можеха да те вкарат в затвора. Имах такъв весел случай през 1998 г. Бях по работа в Скопие и Куманово. Свърших си задачите и вечерта отивам да вечерям. Стана лаф и се натресоха двама на моята маса. След две - три "тиквешки" започна разговор от сорта на: "чий е Гоце". И аз бях пийнал така, че работата отиде към гюрултия. Точно в този момент като по-поръчка се явиха двама полицаи и се почна....:

"Мамицата ти бугарска и т.н." Оправих се, като им показах небугарски пасош и тогава омекнаха. После приятели ми казаха, че нарочно са ме провокирали, за да ме арестуват и осъдят.

promin

Прав  си в първото. Ама да забравим? - Не по дяволите!

muscleagents bayern

Ами добре камарад Алиенца! Защо тогава толкова мразим македонците, пък обичаме сърбите които систематично са насаждали омраза към българите по времето на СФРЮ , пък и сега? Не мога да го разбера. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш