Quantcast
Великобритания задържа и експулсира пристигащи от ЕС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Великобритания задържа и експулсира пристигащи от ЕС

Сред потърпевшите има българи, испанци, французи, гърци
9 051

Граждани на Европейския съюз се изпращат в емиграционни центрове за експулсиране и се държат в стаите за задържане по летищата, тъй като политиката на британското правителство за „враждебна околна среда“ в сферата на емиграцията удря точно по тях. Това съобщава вестник „Гардиън“, базирайки се на разговори с потърпевши сезонни работници и пътуващи.

Сред тези, на които е отказан достъп и които са били задържани, са европейци с насрочени интервюта за работа. Същите свидетелстват, че при експулсирането си са били подложени на унизително и травмиращо преживяване, въпреки правилата на вътрешното министерство на Обединеното кралство, които изрично позволяват на тези, които нямат виза, да присъстват на интервюто си за работа.

Объркването около това дали гражданите на ЕС могат да проучват пазара на труда във Великобритания и после да се прибират у дома с оферта, за да кандидатстват за работна виза, увеличава броя на задържанията. В други случаи пристигналите на Острова ясно нарушават правилата, като например тези, които забраняват на жителите на ЕС да приемат неплатени стажове.

Поне дузина европейски граждани - предимно млади жени - бяха задържани и експулсирани само на летището в Гетуик в продължение на 48 часа миналата седмица, заявиха две жени от Испания пред „Гардиън“. Някои от тях бяха изпратени на два часа път с кола до центъра за задържане в Бедфордшир. Сред задържаните има граждани и на Италия, Франция, България и Гърция. Стана ясно, че наскоро французин е бил задържан в продължение на 48 часа на летището в Единбург. Българският посланик във Великобритания също потвърди, че негови сънародници са били изпратени в емиграционен център за експулсиране.

Двете испанки бяха задържани на 2 и 3 февруари на летище „Гетуик“ например, след като са пристигнали с отделни полети от Валенсия и Билбао. 25-годишната Мария от Валенсия разказа, че е мислила, че е свободна да проучва трудовия пазар във Великобритания поне до октомври. Особено като се има предвид, че преди е живяла и работила в страната.

Мария разказала още, че когато граничните служители на „Гетуик“ я информирали, че ще я изгонят, тя предложила да плати за билет до Испания още същия ден. Вместо това обаче тя била изпратена в център за задържане в Бедфордшир, където прекарала три дни. „Все още съм в шок“, признала тя пред изданието.

Когато „Гардиън“ за пръв път говори с Мария, тя все още бе в същия център, където се страхуваше, че е изложена на опасност от COVID-19. По-късно същия ден тя е освободена и й е наредено да остане под карантина до 17 февруари в дома на сестра си в Бекслийт, югоизточен Лондон. Граничарите задържали паспорта й.

Еухения, 24-годишна жена от баския район в Северна Испания, пристигала на „Гетуик“ в неделя, 2 февруари, с полет от Билбао. Тя планирала да потърси оферта за работа, след което да се прибере вкъщи за изкарване на работна виза и да върне на Острова да живее с приятеля си – работник в NHS, който е във Великобритания от 4 години. „Имах билет за връщане и попълних онлайн формуляр за пътуване, в който обясних всичко това“, разказва тя.

На „Гетуик“ на Еухения е взет мобилнияj телефон и тя е задържана в специална стая в продължение на 24 часа, в които спи на сгъваемо легло с още шест души. След това е качена на полет за Барселона заедно с друга испанка, пристигнала за интервю за работа.

Междувременно Мария и Еухения (двете поискаха да не се използват истинските им имена) заявиха, че са срещнали дузина граждани на ЕС, задържани по същите причини. Става дума за две испанки с интервюта за работа, французойка, пътуваща за стаж, и чехкиня, която пътувала от Мексико и която била върната отново там.

„Чешкото момиче беше отчаяно - признава Еухения. - Подобно на мен, тя знаеше, че не може да започне работа веднага, но мислеше, че може да потърси такава и да се върне по-късно, когато получи работна виза. Когато тя предложи да плати билета си до Прага, те й отказаха. Казаха, че ще я върнат в Мексико“.

Люк Пайпър, бивш адвокат, специализирал по проблеми с емиграцията, коментира, че правилата са объркващи и обвини граничните власти в прекалена агресия. „Няма абсолютно никаква нужда да изпращате някого в център за задържане, ако до експулсирането си той може да остане със семейството си“, смята Пайпър.

Според Еухения на границата на Великобритания й обяснили, че виновна за всичко е авиокомпанията, която й продала билета до Лондон. „Всички ние бяхме прочели указанията на сайта й и бяхме попълнили формулярите. Тогава те ви казват, че грешката е в превозвача, който не е трябвало да ви допуска на борда на самолета”, казва тя. Vueling обаче отрича авиокомпаниите да имат права да проверят пътуващите в ЕС. „Служителите в държавата по местоназначение определят и прилагат изискванията за влизане“, заявява говорител на компанията Таня Галеси.

Според Министерството на вътрешните работи на Великобритания новите правила са ясни и могат лесно да бъдат проверени онлайн. „Изискваме доказателства за правото на дадено лице да живее и работи в Обединеното кралство“, казва говорител пред „Гардиън“. Изданието все пак припомня, че  съветите на същото министерство изрично посочват, че посетителите без работни визи могат да „присъстват на срещи, конференции, семинари, интервюта“ и „да договарят и подписват сделки и договори“.

Испанските власти заявиха, че наблюдават развитието на проблема, а говорител на ЕК коментира, че е загрижен за „условията и продължителността на задържането“. С добавката, че засега само малък брой граждани на ЕС са се сблъскали с подобна ситуация.

Българският посланик в Обединеното кралство Марин Райков потвърди, че консулството е разгледало „няколко случая, в които български граждани са задържани в миграционни центрове“. Той коментира, че на неговите сънародници трябва да бъде осигурен шанс да се свържат с посолството.  „Посолството очаква да бъде уведомено незабавно от Министерството на вътрешните работи / Граничните сили относно временното задържане ... така че консулските служители да могат да  предоставят необходимите съвети на своите граждани, да информират техните роднини в България, ако е необходимо, както и да съдействат за организирането на бързото им завръщане в България“, пише в неговия отговор до „Гардиън“.

Министерството на вътрешните работи на Великобритания не публикува данни за броя на задържаните на границите от влизането в сила на Брекзит през януари, съобщава още изданието. Затова  и остава неясно колко от задържаните са успели или желаят да се свържат с техните консулства.

Ключови думи:

Брекзит, Великобритания, ЕС

Още

В Англия изпращат покани за ваксиниране с трета доза

20.09.2021

832
Пеканов: ЕК не дава пари без дата за затваряне на въглищните централи

17.09.2021

2656
САЩ, Великобритания и Австралия с пакт за сигурност срещу Китай

16.09.2021

525