Quantcast
Кошлуков остава начело на БНТ след провал на конкурса на СЕМ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Медии

Кошлуков остава начело на БНТ след провал на конкурса на СЕМ

В решаващия тур по два гласа получиха Венелин Петков и Сашо Диков, които се оказаха недостатъчни
Обновена
8 736
 Илияна Кирилова

За първи път при подобни конкурси Съветът за електронни медии не избра нов генерален директор на БНТ и след третото гласуване в процедурата, в резултат на което действащият шеф Емил Кошлуков остава на поста си до провеждането на нов конкурс.

В решаващия трети тур отново нито един от кандидатите не получи нужните му три от пет гласа, след което състезанието бе прекратено. По време на вота ясно пролича разнобоят между хората от квотата на президента Румен Радев - председателят на СЕМ Соня Момчилова и бившият репортер на Би Ти Ви Габриела Наплатанова, и членовете на радио-телевизионния регулатор, избрани от действащото Народно събрание - журналистът Пролет Велкова и юристът Симона Велева. Преди около месец двете влязоха в СЕМ по предложение съответно на "Демократична България" и на "Продължаваме промяната".

В трети кръг по два гласа получиха бившият шеф на новинарите в Би Ти Ви Венелин Петков и ветеранът Сашо Диков. Диков бе подкрепен от Симона Велева и от Соня Момчилова. Първоначално тя каза, че се въздържа да гласува за когото и да е от участниците. По-късно обаче смени мнението си и подкрепи Диков. Едно от възможните обяснения е, че това се случи, след като стана ясно, че той няма шанс да събере необходимото му мнозинство. Венелин Петков пък бе предпочетен от Велева и от колегата й от квотата на парламента Пролет Велкова, но не и от хората на Румен Радев.

Сутринта при първото преброяване Петков получи един глас. Неговата кандидатура бе изначално издигната и подкрепена от Велкова, която е бивш водещ в "Дарик радио". Симона Велева пък първоначално не застана зад нито един от кандидатите. Впоследствие обаче тя се спря на бившия юрисконсулт на "Сан Стефано" 29 Ирина Величкова, след като стана ясно, че конкурсът върви към провал. Още в първия тур Велева призна, че е готова да обсъжда подкрепа за различни кандидатури, освен за Кошлуков, за да се стигне до избор на нов началник на обществената телевизия. 

Много интересен в първия етап се оказа вотът на Габриела Наплатанова. Тя гласува „въздържал се“, въпреки че призна, че най-много е харесала идеите и предложенията на Венелин Петков за БНТ. Наплатанова мотивира решението си с това, че не иска да бъде обвинение в субективизъм спрямо бившия си шеф в частната медия. Бившият кадър на частната телевизия стана най-новият член на СЕМ с указ на Румен Радев отпреди няколко седмици. 

Председателят на СЕМ Соня Момчилова, която отново е от квотата на Радев, отначало също не подкрепи нито един от кандидатите. Според нея в конкурса не се е явил човекът, който да е в състояние да събуди "спящия великан", както вчера Венелин Петков нарече БНТ. Тя изрази надежда, че подходящият кандидат ще се появи в една следваща процедура. Както вече стана дума обаче, по-късно Момчилова ревизира мнението си и на два пъти гласува за Сашо Диков.    

Най-старият член на съвета - Галина Георгиева, която е в него от 2019 г. по предложение на ГЕРБ и с гласовете на ДПС, на първия тур гласува за действащия шеф на БНТ Емил Кошлуков. По-късно тя направи същото и при втория, и при третия опит за избор на нов директор на телевизията.  

При второто гласуване Велева предложи на дискусия да се подложи и кандидатурата на Сашо Диков, който при първото пресяване не получи нито един глас. Последва вот, при който Диков бе подкрепен както от нея, така и от Соня Момчилова. Два гласа - от Пролет Велкова и от Симона Велева, във втория тур получи и Венелин Петков. Отново само с един глас подкрепа остана действащият генерален директор Кошлуков - на Галина Георгиева. Въпреки това в крайна сметка той се оказа печеливш от разногласията между представителите на Румен Радев и колегите им от парламентарната квота. Куриозното е, че по време на дебатите всички те заявиха, че бившият депутат не трябва да остава на поста. С гласуването си обаче те спомогнаха да се случи точно обратното.  

"Не се гордея и не мисля, че е в обществен интерес и с решението си не правим услуга нито на БНТ, нито на СЕМ", каза на финала Пролет Велкова. Тя обясни, че още преди месец е чула слух, че няма да има избор на генерален директор, за да остане Кошлуков. "Казах си, че не е възможно подобно интригантстване, но днес се случи точно това", поясни тя.

"Това е прецедент. Благодаря на колегите, че отстояха решенията си и показаха своята независима позиция. Обединихме се около извода, че българската медийна среда е болна. Трябва да подходим с други принципи и прийоми и да убедим телевизионери да участват в процедурата", изказа друго мнение шефът на СЕМ Соня Момчилова. 

"Новият състав на СЕМ не произведе избор", обобщи представителят на ГЕРБ Галина Георгиева. 

"С което аз лично се гордея", отговори Момчилова.

Още

Кошлуков се отърва от разследването за измама с документ

17.08.2022

4280
След четири вота СЕМ избра нов Управителен съвет на БНР

28.07.2022

3882
СЕМ не одобри новия управителен съвет на БНР

21.07.2022

1895