facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Тенисистка припадна на Australian Open заради мръсния въздух

1 024
  YouTube
Далила Якупович се превива миг преди да падне на корта в Мелбърн.

Безопасността на участниците в тазгодишното Открито първенство на Австралия по тенис (20 януари-2 февруари) се превърна в основно предизвикателство за организаторите още след първия ден от квалификациите за турнира в Мелбърн. Много състезатели се оплакаха от високите нива на замърсяване на въздуха в града вследстиве на нестихващите горски пожари на Зеления континент, а някои имаха критични моменти на корта.

В най-тежко положение изпадна Далила Якупович (Слвн), която се принуди да се откаже от квалификационния си мач срещу Щефани Фьогеле (Швейц), въпреки че беше спечелила първия сет и имаше добри шансове във втория. При резултат 6:4, 5:6 и геймбол словенката получи пристъп на задушаване и се свлече на корта, като за миг дори загуби съзнание. След оказаната ѝ първа помощ Якупович обяви, че се отказва от двубоя.

По-късно тя сподели, че никога преди не е имала респираторни проблеми, нито пък страда от астма. "Бях наистина уплашена, че ще припадна задълго. Паднах на корта, защото не можех да ходя. Нямам никакви проблеми с дишането. Всъщност дори обичам жегата. Физиотерапевтът дойде при мен и мислех, че се чувствам малко по-добре. Но после разиграванията станаха по-дълги и аз просто започнах да се задушавам", разказа Якупович.

Тя не спести критика към организаторите, че въобще са позволили мачът да се проведе, заявявайки, че "не е честно". "Това не е здравословно за нас - добави словенката. - Бях изненадана. Мислех, че няма да играем днес, но очевидно нямаме много избор."

Канадката Южени Бушар също имаше трудности в своя първи мач от пресявките и няколко пъти поиска медицински таймаут заради "тежест в гръдния кош". Все пак бившата финалистка на "Уимбълдън" се пребори за победа с 4:6, 7:6 (4), 6:1 срещу Йоу Сяоди (Кит).

"Усещах, че не мога да дишам и малко ми се гадеше - сподели Бушар. - Струваше ми се, че условията само се влошават по време на мача, но може би е просто защото прекарах твърде дълго време на корта. Като спортисти ние се опитваме да сме много внимателни, нашето физическо здраве е сред най-важните неща. Не е добре да играем в такива условия. Както има правило за екстремни горещини, така трябва да има правило и за качеството на въздуха."

Оплаквания имаше не само на Australian Open. На провеждащия се в покрайнините на Мелбърн демонстративен турнир "Куйонг Класик" мачът между Мария Шарапова (Рус) и Лаура Зигемунд (Гер) беше прекъснат заради същинска димна завеса, която падна над града. Двубоят беше спрян при резултат 7:6 (4), 5:5 за германката.

"У мен започна да се надига неудържима кашлица, но преди няколко седмици бях болна и първоначално си помислих, че нещо още ме тормози - разказа Шарапова. - После обаче чух Лаура да се оплаква на съдията, че също не се чувства добре. Бяхме там повече от два часа, така че от гледна точка на здравето организаторите взеха правилно решение да спрат мача."

В началото на деня тренировките в комплекса "Мелбърн Парк" бяха отменени, а началото на квалификационните мачове беше отложено с един час заради мръсния въздух. След това обаче домакините прецениха, че е достатъчно безопасно двубоите да започнат в 11:00 ч. местно време, твърдейки, че качеството на въздуха е "значително подобрено".

"Тази сутрин пушекът беше застрашителен - призна турнирният директор на Australian Open Крейг Тайли. - Вслушахме се в съвета на експертите и отложихме мачовете с един час. В никакъв момент не бихме си позволили да изложим играчите или персонала на опасност и никога не бихме взели решение, което да има негативно влияние върху здравето на хората."

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Без българи в откриващия ден на "Ролан Гарос"

26.09.2020

120
Краля на клея изглежда по-уязвим от всякога

25.09.2020

386
В Русе протестираха срещу мръсния въздух

24.09.2020

222 5

Коментари

ЗИП
снимка на ЗИП

 В Австралия е тотална кочина а властта се държи все едно дъжд я вали.

 

Това е тотален апокалипсис за мантрите "евроатлантически ценности".

 

Всички добре знаем, че Австралия в културен план е ЗАПАД !

cartman

Лошо. Не напразно са казали, че дърветата са белия дроб на планетата. Пожари, излесяване, токсичен въздух, недостиг на кислород... Дано е стабилна.

groznik

Горката. Това с мръсния въздух е световен бич, да се вземат адекватни мерки. Че ще почнем всички да припадаме по улиците.

АлСал

"Зелената" мафия настъпва газта до дупка. Спор няма,че над Мелбърн има дим от пожарите, но не се казва това, а "мръсен въздух". С препратка към "климатичните промени". И все жените. Ако толкова се грижеха за здравето си, въобще нямаше да идват в Мелбърн. Защото дали играеш или не - това все ще го дишаш. 2-3 мача по 1 час няма да ти наклонят здравето за цял живот. Ама нали едни пари трябва да се вземат.

Браво на Григор, че не им подпя. Изигра си мача веднага след отказването на Шарапова.

 

 

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш