Quantcast
Тръмп иска да забрани ТикТок заради китайска пропаганда | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Технологии

Тръмп иска да забрани ТикТок заради китайска пропаганда

Никъде не смятаме да ходим, отвърнаха от американския клон на фирмата
1 568

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще предприеме незабавно действия за забрана на приложението TikTok на територията на САЩ. Той на практика разшири информацията, която бе публикувана в някои медии по-рано - че неговата администрация възнамерява да разпореди на китайската компания ByteDance да продаде дела си в приложението. Други медии пък съобщиха, че софтуерният гигант Майкрософт води преговори да закупи въпросния дял.

„Що се отнася до TikTok, забраняваме ги на територията на САЩ“, заяви лаконично Тръмп пред представители на медиите на борда на самолета, с който се връщаше от Флорида. Той добави само, че може да използва извънредни икономически правомощия или указ, за да наложи това решение.

Приложението за споделяне на клипове, което се ползва предимно от тийнейджъри и младежи, предизвиква опасения в САЩ, че китайското правителство може да цензурира критични към него видео материали или да получава и събира информация за потребителите. Освен това има притеснения, че ръководството на компанията се занимава с китайска пропаганда

Същевременно ByteDance твърди, че не цензурира клипове и не би предоставила на китайските власти данни за американски потребители, дори ако те ги поискат. Малко по-късно генералният мениджър на американския клон на китайската компания - Ванеса Папас, заяви чрез обръщение в "Туитър", че фирмата ще продължи да поддържа работата на TikTok на територията на САЩ.

„Никъде не смятаме да ходим“, каза тя в обръщение към милионите американци, които ежедневно ползват приложението като подчерта, че чувстват тяхната подкрепа и им благодарят.

Папас добави, че за компанията в САЩ работят 1.5 млн. души, като плановете са в близките 3 години да бъдат открити още 10 000 работни места. В съобщението си Папас подчертава, че ръководството на TikTok се стреми да осигури максимална безопасност на своите потребители и е създала най-сигурното приложение.

Ключови думи:

Доналд Тръмп, TikTok

Още

Великобритания съди платформата TikTok

21.04.2021

1726
Белият дом: Следващите 48 часа ще са критични за Тръмп

04.10.2020

Обновена

21831
Комиците обсъдиха спешно коронавируса на Тръмп

03.10.2020

1258