Quantcast
Туитър скри съобщение на Тръмп заради нарушени правила | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Технологии

Туитър скри съобщение на Тръмп заради нарушени правила

Американският президент подписа указ за регулация на социалните мрежи
Обновена
5 195
 ЕПА/БГНЕС

Съобщение на американския президент Доналд Тръмп в Туитър е скрито заради "насърчаване на насилие". От социалната мрежа обясняват, че въпросният туит нарушава правилата ѝ, но "всеки, който иска, може да види какво е написал президентът, защото това е в обществен интерес".

Скритото съобщение е на Тръмп е във връзка с масовите безредици, които избухнаха в Минеаполис след убийството на чернокож от бял полицай. По-рано днес кметът на града обяви извънредно положение, което позволява на властите да използват допълнителни средства за осигуряване на безопасността на гражданите, включително участието на бойци от Националната гвардия на САЩ в поддържането на реда.

"Тези бандити опетняват паметта на Джордж Флойд и аз няма да допусна това. Разговарях с губернатора Тим Уолц, който каза, че армията ще бъде с него в това. Ще се опитаме да контролираме всички безредици, но когато започнат грабежите, ще започне и стрелбата. Благодаря ви", написа Тръмп.

По-рано той също туитна: Не мога да стоя настрана и да гледам какво се случва в Минеаполис. Пълна липса на лидерство. Или много слабият радикално ляв кмет Джейкъб Фрей ще се съвземе и въведе града под контрол или ще изпратя Националната гвардия, която да свърши работата правилно".

Конфликтът между президентът на САЩ Доналд Тръмп и социалните мрежи се изостря. По-рано държавният глава подписа указ, с който регулира работата на социалните мрежи, съобщиха световните агенции.

На практика, указът на Тръмп променя раздел 230 от т.нар Communications Decency Act и социалните медии няма да могат да се ползват от законен имунитет, който защитава подобни платформи от отговорност за съдържание, публикувано от техните потребители. Facebook и Twitter още не са коментирали указа на Тръмп.

Тръмп заяви още, че при определени обстоятелства би закрил Twitter. "Аз мога да го закрия, доколкото зная", каза той и заяви, че ще се консултира с юристи.

"Ние сме тук днес, за да защитим свободата на словото от една от най-големите заплахи", заяви Тръмп от Овалния кабинет при подписването на този документ, който вероятно ще доведе до дълга съдебна битка, отбелязва Франс прес.

Преди това американският президент заплаши да закрие или ограничи работата на социалните мрежи - това стана след като Twitter определи два негови поста като недостоверни. Под постове, в които Тръмп коментира гласуването по пощите, се появи син възклицателен знак, който препращаше към статия на Politico под заглавие: "Тръмп прави необосновани заключения, че гласуването по пощите води към фалшифициране на резултатите". 

Акциите на Twitter паднаха с 4.4% в четвъртък, а на Facebook с 1,7 процента. 

 

 

Още

ФБР намери 11 папки със секретни документи в имението на Тръмп

12.08.2022

Обновена

3488
ФБР претърси имение на Доналд Тръмп

09.08.2022

1728
Байдън връща част от стената на Тръмп по границата с Мексико

29.07.2022

813