Quantcast
Майкрософт: 42 страни, подкрепящи Киев, са ударени от руски хакери | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Майкрософт: 42 страни, подкрепящи Киев, са ударени от руски хакери

Главната цел са били САЩ, следвани от Полша, която е основният канал за военна помощ за Украйна, а само Естония се е защитила при всички атаки
3 953

Действащи от името на руската държава хакери са извършвали "стратегически шпионаж" срещу правителства, мозъчни тръстове, компании и хуманитарни организации в 42 страни, подкрепящи Киев, се казва в доклад на "Майкрософт", цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

"От началото на войната руските кибератаки срещу съюзници на Украйна са били успешни в 29 процента от случаите", пише президентът на софтуерния гигант Брад Смит и допълва, че в поне една четвърт от успешните атаки е имало кражба на данни.

"След сформирането на коалиция от страни в защита на Украйна руските разузнавателни служби засилиха проникването в компютърни мрежи и шпионските си действия срещу правителства на страни съюзници на Украйна", заяви Смит.

Близо две трети от мишените на кибершпионажа са членки на НАТО. Главната цел са били САЩ, следвани от Полша, която е основният канал за военна помощ за Украйна. През последните два месеца се наблюдава увеличение на хакерските атаки и срещу Дания, Норвегия, Финландия, Швеция и Турция.

Изненадващото изключение е Естония, където "Майкрософт" не са засекли нито едно киберпроникване от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Компанията отдава това на факта, че Естония е възприела така наречените облачни технологии (cloud computing), които правят по-лесно засичането на нарушители. В киберзащитата на някои европейски правителства продължава да има значителни слабости, констатира "Майкрософт", без да уточнява кои.

Половината от общо 128-те атакувани организации са държавни ведомства, а 12 процента са неправителствени структури, най-вече мозъчни тръстове и хуманитарни организации, се казва в 28-страничния доклад. Сред мишените са също компании от телекомуникационния, енергийния и отбранителния сектор.

 

Още

"Блумбърг" предрече дефолт на Русия до часове

26.06.2022

5314
Министър на Радев увери Байдън в приятелството на България

26.06.2022

1865
Г-7 обсъжда три дни как да контрира Русия и Китай

26.06.2022

1813