facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Здраве

С 30% се увеличават заплатите на 6000 души на първа линия

Здравеопазването ще получи допълнителни 250 млн. лв. до края на 2020 г.
Обновена
2 595
Брифинг в Министерството на здравеопазването

Брифинг в Министерството на здравеопазването във връзка с новите мерки

Posted by bTV Новините on Tuesday, July 28, 2020

30% увеличение на заплатите си ще получат около 6000 служители в системата на МЗ, които са на първа линия в борбата с коронавируса. Общо здравеопазването ще получи допълнителен финансов ресурс от 250 млн. лв. до края на 2020 г. Това заяви на брифинг новият министър на здравеопазването Костадин Ангелов, който представи мерките на ведомството му до края на годината по отношение борбата с коронавирусната инфекция. Средствата ще се използват главно за увеличаване на заплатите, както и за обновяване на системата с апаратура и закупуване на лични предпазни средства.

От 1 август с 30% ще бъдат увеличени възнагражденията на 6000 души, които работят в структури на МЗ на първа линия в борбата с коронавируса. За целта ще бъдат дадени 12.4 млн. лева, като мярката ще продължи да действа и през 2021 г. Увеличението ще обхване 2468 специалисти, работещи в регионалните здравни инспекции (сега средната им брутна работна заплата е 904 лв.), 203 служители на Националния център по заразни и паразитни болести, 87 - от Националния център по радиология, 170 - от Центъра по обществено здраве, 175 - от Изпълнителната агенция по лекарствата, 99 - от медицинския надзор, 1440 служители от психиатричните центрове, 73 служители от НЕЛК, 821 от системата на здравната каса, командировани за подсилване на усилията в районните здравни инспекции. По думите на министър Ангелов, ако на някои места заплатите са малко по-високи, както например било при центрове за психично здраве, увеличението няма да е точно 30%, а ще е 20 на сто, за да се постигне навсякъде справедливо заплащане.

Отделно от това, всички служители в системата на здравеопазването, работещи на първа линия, ще продължат да получават 1000 лв. допълнително възнаграждение към заплатите си, посочи министърът. Необходимите средства за това до края на годината са 107 млн. лв., които са гарантирани. С тях ще бъдат подпомогнати над 4500 медици от лечебните заведения, над 800 служители от РЗИ-тата, 2400 - от спешните центрове, 160 медиатори в 70 общини и др.

Всички на първа линия ще получат и туристически ваучери за по 210 лв., които са за 7 нощувки в държавните структури на туризма. За това са осигурени 15 млн. лв., като средствата ще стигнат за над 10 хиляди служители в здравеопазването, работещи на първа линия в борбата с Ковид-19.

Допълнителни 11.3 млн. лв. пък ще бъдат отпуснати за болниците. 9.5 млн. лв. ще са за 44 лечебни заведения, в които се лекуват пациенти с коронавирус и инфекциозни болести, а 2 млн. лв. - за болници, в които се лекуват специфични и неспецифични белодробни заболявания, както и за 12 центъра за психично здраве. До края на годината ще бъдат разпределени и още 19 млн. лв. за над 70 общински болници. Целта е да се достигнат минималните прагове в браншовите споразумения в сектор здравеопазване.

НЗОК се очаква да разполага с допълнителни над 126 млн. лв. Идеята е това да доведе до 10% средно увеличение на цената на всички клинични пътеки, свързани с лечението на пациенти у нас. Това следва да рефлектира в увеличение на приходите в над 350 лечебни заведения, увеличаване на заплатите на над 17 хиляди лекари в болниците, 44 хиляди професионалисти по здравни грижи в системата и над 10 000 души немедицински персонал. Министърът обясни, че въпросните 126 млн. лв. могат да дойдат по две линии - или чрез актуализация на бюджета на касата, или от преизпълнение на приходите, на което той се надява. Ангелов посочи, че ще се преразгледат икономиите в НЗОК, направени вследствие на намаления прием на пациент от март насам, като се очаква този ресурс да е наличен.

До момента от министерството на здравеопазването са закупени 317 апарата за дихателна реанимация, част от които вече са разпределени, а друга част предстои да се дадат на университетски и държавни болници, посочи още министър Ангелов. Още 133 апарата за белодробна вентилация пък ще бъдат купени за общинските болници. Ще бъдат купени и още 83 хиляди PCR теста. Болниците имат лични предпазни средства и дезинфектанти, всичко е осигурено, системата има готовност да посрещне нуждите на болните от коронавирус за няколко месеци напред, коментира още здравният министър. По думите му предстои среща с областните медицински щабове, за да се види каква е готовността им за справяне с епидемията.


ТЕСТОВЕ

Всички клинични пътеки ще бъдат увеличени с още 20 лв., за да не бъдат тестовете на пациентите при постъпване в болница за сметка на лечебното заведение, обяви още здравният министър. Той уточни, че безплатни са само задължителните тестове, които се правят преди хоспитализация на хора със симптоми на КОВИД-19, контактни на болни и в епидемиологична връзка. Ангелов призна, че сумата не покрива стойността на теста, но напомни, че държавата осигурява самите тестове. Нито един български пациент не трябва да заплаща PCR тест за постъпването си в болница, категоричен бе той.
 

ОБЛЕКЧЕНИЕ

Министър Ангелов обяви, че се обмисля облекчение на условието за отпускане на увеличен размер на клиничната пътека за коронавирус на 1200 лв. - досега изискването една болница да получи тази сума бе тя да разполага със специалист по инфекциозни заболявания. Тъй като някои лечебни заведения нямат такъв - здравният министър даде пример с болницата в Добрич, в която въпросният специалист напуснал, то ще се даде възможност за облекчаване на режима, ако болницата разполага и само с граждански договор с инфекционист.

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МЗ реши окончателно да бутне стария строеж за новата детска болница

14.09.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

493 12
Здравният министър уволни шефа на медицинския надзор

09.09.2020

Обновена

2520 10
Здравният министър: Заразените търсят помощ в последния момент

08.09.2020

2095 30

Коментари

geni1

Е ко стана сега?

Швеция в момента има по-малко бройки на носители дневно от много други държави, включително и България.

В над 3 милионен Стокхолм, болните от Covid в болниците са под 100 човека.

Стана това за което говори Мангъров.

И дори никога нищо не е затваряно.

Без карантини и без маски!

Нито вътре, нито навън.

Да не говорим, че всички шведи са си в Швеция.

Всичко ври и кипи и е лудница в града, а бройките стремглаво вървят към нула.

Чудовището от Лох Нес се опълчи на всички и не въведе карантина, затова го низвергнаха.

Само Швеция не игра по свирката на големите,, умове".

 

Dianna Dimitrova

ОСТАВКА !

Съд и затвор !

 

BL.N.Lmt

🍺министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и депутата от ГЕРБ да разяснят на Народа защо 📌Извънредни Парламентарни Избори през Октомври/Ноември тази година са🛠🏴‍☠️☕️"предателство" а през Март 2021 са "радост" ☀️за народа. 
🇧🇬☕️гн.Спас Гърневски заповядай при Народа на площада,  утре Сряда 29.Юли 2020 🇧🇬☕️

fractal
снимка на fractal

Няма здравеопазване а има болноопазване и има лекарства за различни болести

както в цялсвят се издържа от развалящи се машини и произвежда резервни части за да печели от тях

fractal
снимка на fractal

Парите са напечатани и сега разделят народа на съсловни организации 

nebenebe

Той повдигнал мизерните заплати на алчните лекари с цели 30% моля ви се. Не се трае тоя чевръст задник.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Споко небенебе, увеличените 30% са само за "алчните" лекари, мед сестри и санитари в ковидните отделения. Лекарите от другите отделения ще те работят с 200, по собствена тарифа, когато им паднеш. Както досега.

д-рХ

Колкото повече мутрите бърникат с мръсните си ръце

в коя да е обществена система,

тя все повече се корумпира и разрушава...

д-рХ

Истината ще излезе наяве!

  

Doctors for the truth»: a voice that changes the history of the Covid-19

 July 26, 2020July 26, 2020 Newsroom of Vallarta & Nayarit Newspaper The other side of the Covid 19

PRESS CONFERENCE IN SPAIN. With the participation of hundreds of professionals from all over the world, «Doctors for the truth» denounced that the Covid-19 is a false pandemic created for political purposes. He urged doctors, the media and political authorities to stop the operation, spreading the truth.

In a context of great excitement and worldwide expectation, the Doctors for Truth Association was presented at a press conference on Saturday, July 25 in Madrid. The group, led by doctors Natalia Prego Cancelo and Angel Luis Valdepeñas, made a direct connection with the extra-parliamentary commission of doctors from Germany, the Epidemiologists group from Argentina, and doctors from the United States and Argentina.

The event began with the intervention of  Heiko Schöning , representative of the German Extra-Parliamentary Commission for the Study of the Coronavirus. There were online interventions by professionals from Argentina and the United States. It concluded with a review of the 4 fundamental points of interpellation to the Government and Spanish authorities by the Association Doctors for Truth .

д-рХ

+

«A world dictatorship with a sanitary excuse»

"This is a world dictatorship with a sanitary excuse," was stressed at the end of the meeting. Doctors agree that:

- Coronavirus victims did not outnumber last year's seasonal flu deaths.

- Figures were exaggerated by altering medical protocols.

- The confinement of the healthy and the forced use of masks have no scientific basis.

- The disease known as Covid-19 does not have a single infectious pattern, but a combination of them.

---------

Гугъл превод от испански...

Азбукарче

     Според НАП за 2018 година няколко директори на държавни болници са милионери в пари и имоти. Ако отидете на паркинга на която и да е софийска болница ще видите как доста доктори пристигат със скъпите си автомобили. 

     Сега пак става въпрос за пари. Има медици, които работят всеотдайно, а парите им са малко, но има и от другите, с беемветата.

      От началото на епидемията се обявява грешна по значение информация. Защото не всички заразени са болни. И не всички оздравели са били излекувани. Сами са си оздравели в къщи, без да са болни.

      Така, "професор" Ангелов явно ще продължи да ни говори за пари, болни, излекувани.  Може и и за камиони с трупове, или сега ще пропусне това изречение. Пък и в това изказване на новия здравен министър не прочетох и дума за самите болни, за мерките, за хода на епидемията......

geni1

за англйско говорящите

 

BREAKING: American Doctors Address COVID-19 Misinformation with SCOTUS Press Conference

 

https://www.facebook.com/lairelightner/videos/2700285300228152/

joshzack

Видеото е свалено веднага и в CNN газ пикаят и мятат къчове.

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
Положението е такова - фъргат пари на вятъра, правят тестове с 5%  ефективност, а останалите 95%, на вятъра.
Защо се тестват здрави хора, които и без тестове са си здрави и само се харчат народни пари. 

Тъй като тези 5 % са почти константа, то колкото повече тестове се правят, толкова повече болни.

СПОРЕД МЕН, ТРЯБВА ДА СЕ ТЕСТВАТ БОЛНИТЕ И ТОГАВА ЕФЕКТИВНОСТТА ЩЕ Е БЛИЗКО ДО 100%,

 

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<

Много е важно не само това, което ще отиде по клиничните пътеки, но и това, което ще се оттече по клиничните канавки...ей там е келепира!

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<

Новият министър ми харесва и мисля, че трябва да се запази независимо от това коя

партия, коалиция или формация е на власт.❗️

д-рХ

След години очевидна необходимост от реформа в здравеопазването,

накрая мутрите на властта подхвърлят стотинки на плебеите - да се боричкат за тях в праха...

Сега ще настане състезание, крайно неблагородно - кой ще докара повече ковид случаи,

кой е предна линия, и кой нещастник не е предна линия на ковид.

Обаче новият мутроминистер преди малко каза - който не е довоолен - веднага да се обади. Ще оправим нещата.

------------

Сега гасим омразата срещу нас с вашите пари.

Влез или се регистрирай за да коментираш