Quantcast
БСП прокара решение за внос на "Спутник V" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

БСП прокара решение за внос на "Спутник V"

Здравната комисия ударно подкрепи искания на новите партии с надежда утре депутатите им да се върнат в пленарна зала
Обновена
3 225
 БГНЕС
Заседанието бе съпровождано с разправии за носенето на маски между министъра и проф. Георги Михайлов от БСП, който демонстративно пренебрегваше правилата.

Здравната комисия изненадващо прие старо предложение на БСП, което левите депутати не успяваха досега да прокарат в парламента. В новия си състав комисията одобри проекторешение да се възложи на Министерския съвет да осигури достъп на българските граждани до руската ваксина "Спутник V".

Тази ваксина няма разрешение за употреба в ЕС, а българската агенция по лекарствата няма капацитет сама да проведе такова проучване, обясниха на депутатите присъстващите на заседанието министър в оставка проф. Костадин Ангелов и шефът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. От няколко страни обясниха на вносителите, че ваксини се одобряват чрез централизирана процедура в съюза, т.е. водеща е Европейската агенция по лекарствата. Шефът на комисията Александър Симидчиев ("Демократична България") също предложи такова решение да се гласува само ако Европейската агенция по лекарствата разреши употребата на руския препарат. Против решението се изказа Даниела Дариткова, която поучи колегите си, че първо трябва да променят законите и после да прокарват такова решение.

Въпреки полемиката, предложението на БСП събра достатъчно гласове от "Мутри, вън!" и "Има такъв народ", за да бъде прието. За да стане окончателно, то трябва да мине през пленарна зала. Реплики на соцлидерката Корнелия Нинова по-рано от деня обаче породиха съмнение, че гласуването в комисията е резултат от пазарлък за връщането на левите депутати в зала и решението може и да не срещне същата подкрепа по-нататък. Сутринта БСП се включи в бойкот на парламентарното заседание, а в кулоарите Нинова обясни, че не подкрепят програмата на парламента, тъй като нито едно от техните предложения не се гледа в комисиите и не се включва в програмата.

България преживя месеци на тежък недостиг на ваксини, но в следващите дни се очакват големи и регулярни доставки. С други думи, много малко вероятно е да стигнем до ситуация, в която имаме нужда от руска ваксина. На коментарите, че не можем сами да си пазаруваме неразрешени за употреба в ЕС ваксини, проф. Георги Михайлов от БСП заяви, че можем да прескочим процедурите поради извънредния характер на ситуацията. Левицата от самото начало изтъква и че ЕК е дала зелена светлина на страните-членки да договарят самостоятелно ваксини. Новото предложение бе аргументирано с позорните сцени от опашките на лични лекари пред столичната РЗИ, където в понеделник се стигна до бой. Там обаче проблемът вече не е в липсващи ваксини, а в лошата организация. Разрешения за употреба на лекарства се издават не от Министерския съвет, а от изпълнителната агенция по лекарствата.

Депутатите от комисията приеха и две други предложения на нови партии в НС. Едното е законопроект на Александър Симидчиев, който цели да внесе предсказуемост в ситуации като настоящата - предложението на пулмолога е при нова извънредна епидемична обстановка да се изготви план за действие в 14-дневен срок, с ясни критерии за въвеждане на мерки. Ангелов и присъстващият на заседанието главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментираха, че това може да е неизпълнимо, а въвеждането на общи критерии за всякакви случаи е неработещ текст.

Третото прието предложение дойде от групата на Мая Манолова и е единственото от трите, което може да доведе до реална промяна, ако бъде окончателно прието. То предвижда конкурсите в лечебните заведения вече да могат да се обжалват. До момента участниците в конкурса нямаха възможност да оспорват акта. Със законопроекта се въвежда не само управителите и изпълнителните директори, но и членовете на Съветите на директорите и контрольорите да се назначават с проведен от здравния министър конкурс. Управляващите коментираха предложенията на Манолова като голяма беля и пълна неграмотност, като заплашиха, че нейните промени ще ни спънат за еврозоната - законът за публичните предприятия е поет ангажимент за присъединяване на България към EMR II и Банковия съюз, изтъква в отрицателно становище по проекта министерството на финансите.

Повод за предложения законопроект са скандалите с назначенията в държавните болници от последните месеци, срещу които има подписки на работещи в тях медици. Манолова подчерта, че липсата на съдебен контрол върху актовете за определяне на членове на Съветите на директорите и контрольори на публични предприятия осуетява правото на защита на работещите в лечебните заведения.

Още

Здравният министър на Словакия хвърли оставка заради Sputnik V

12.03.2021

9747
Унгарските власти: Вече може да ползваме руската ваксина

07.02.2021

Обновена

9639
Държавите в ЕС могат да купуват "чужди" ваксини

22.01.2021

Обновена

4578