Quantcast
Спорът за замяната на лекарства в аптеките продължава | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Спорът за замяната на лекарства в аптеките продължава

Фармацевтичният съюз подкрепи МЗ да се облекчи редът за генерично заместване при извънредно положение
5 864
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Българският фармацевтичен съюз не се е съгласявал да се оттегли предложението за генерично заместване на лекарствата в аптеките, става ясно от изявление на председателя му проф. Асена Стоименова, изпратено до в. "Сега".

Вчера здравното министерство публикува за обществено обсъждане проект на промени в наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. С поправките се разрешаваше на фармацевтите да подменят предписани лекарства в период на извънредно положение, ако имат съгласието на пациента. Това щеше се прави в случай, че в аптеката не е наличен предписаният конкретен медикамент и се налага замяната му с генеричен продукт.

Проектът просъществува за кратко на сайта на министерството и бе свален, след като срещу него се обявиха общопрактикуващите лекари и сдружението на пациентски организации "Заедно с теб". "Фармацевтите имат задължението така да планират доставките си, че да имат и тези медикаменти, които се отпускат с намаление чрез здравната каса на хронично болните. Извънредната ситуация не е основание да се въведе тази възможност", посочи пред БНР доц. Любомир Киров, председател на организацията на общопрактикуващите лекари.

"Генеричното заместване е обичайна практика в другите държави, то води до спестяване на значителни публични ресурси, а в условията на пандемията щеще да помогне да се ограничат максимално контактите на пациентите с повторни посещения при медицински специалисти или аптека, в търсене на предписания лекарствен продукт, каквито са и указанията на Националния оперативен щаб", опонира обаче проф. Стоименова.

Тя предупреди: "Очакваме от заинтересованите страни, които се обявиха против предложената промяна, да реагират конструктивно в случаи на недостиг от определени лекарствени продукти, да поемат своята отговорност, защото вчерашните им действия ще имат утрешни последствия. Да нямат очаквания, че българските магистър-фармацевти ще нарушават действащото законодателство".

КАК ДА ПОЛУЧИМ ЛЕКАРСТВА ПО НЗОК ПРИ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ

Със закона за мерките при извънредно положение се въведоха редица облекчения при получаването на лекарства за хронично болните и хората с увреждания. До отмяна на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна аптеките могат да отпускат лекарствени продукти само по рецептурна книжка, без да е необходимо лицата да посещават личния си лекар за получаване на  рецепта. Въпреки този текст обаче продължава да има сигнали от пациенти, че аптеките се презастраховат и отказват да дават лекарства без представена рецепта.

Срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, който изтича по време на извънредното положение, също се удължава с два месеца след отмяната на извънредното положение. Условията и редът за удължаване срока на валидност на протоколите се определят от НЗОК.

Министерството изпрати и изрични указания до ТЕЛК и НЕЛК да се произнасят само по медицинската документация на лицата, без да изискват явяването за преглед, както и да уведомят пациентите своевременно за тази промяна. Всички ТЕЛК и НЕЛК решения, чийто срок изтича по време на извънредното положение, продължават действието си до два месеца след отмяната му.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Онкоболен не дочака държавата да му плати лечението в Германия

21.12.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3118 15
Забранява се износът на лекарства за COVID-19

18.12.2020

996 6
Проф.Георги Момеков: Не, две таблетки витамин B6 не правят една B12

12.12.2020

10748 223

Коментари

ГРЕЙДЕР
снимка на ГРЕЙДЕР

Абе друго си е лекарсво от 3 лв  да ти предложат   а предписаното 26 лв

Скрудж

Влизаш в аптеката, заставаш пред фармацевтката и питаш: "Нещо като за мен"?

dobadoba

Едно време купувах Аспирин(за консервите) за стотинки.

В момента има някакъв негов аналог за към 5лв.

Пак го вземам, без него не стават...

⚓️

duch

и за какво са ни тогава фармацевти, тая работа без замяната може дза се върши и от продавачки четящи латиница

IvanM

Да ме прощават колегите лекари, но фармацевтите са достатъчно компетентни, за да могат да извършат генерична замяна на продуктите, за които това е възможно. И много добре се знаят продуктите, за които това е невъзможно или строго непрепоръчително. Вместо да се конфронтират двете професии трябва да се постанови нормативно генерично предписване от лекарите, с изключение на случаите, когато това е противопоказно.

vvatkov

   Лекарства с книжката на НЗОК ми изписват за 3 месеца, като хронично болен (респираторно)и за диабет. Но има едни за инхалация, които смениха капсулките с контейнерче и не ми е изписал личния лекар (пропуснал) подходящия инхалатор. Сега дяна на остатъци от капсулките. Добре, че дъщерями се разправя - аз не излизам и от преди "короната". Инхалатора не мога даси купя, ако не е изписан от личния лекар, въпреки, че е изписал контейнерчето. Бюрокрация, досадна, а и опасна при сегашното положение, Дъщерята пак трябва да се реди при личния лекар.

SvSophia
снимка на SvSophia

Съчувствам ти.

На мен за астмата пулмоложката ми смени инхалатора точно когато се беше вече развилняла короната.

Ходих при личния лекар.

После се оказа, че трябва да ходя - персонално и присъствено - за втора вече (от години съм диспансеризирана) заверка на рецептурната книжка, а нашата РЗОК е доста далеч от дома ми.

Взех такси, ходих.

Взех такси, върнах се.

Чаках ред в аптеката.

Оказа се, че не разполагат с инхалатора. Поръчаха го.

На другия ден пак ходих и чаках в аптеката...

 

Е на тва му викам аз грижи за хроничноболните и противокоронни мерки и карантини.

То добре, че нямах астматичен пристъп посред туй търчане и чакане.

vvatkov

   Добре че е дъщеря ми. Тя ходи и в РЗОК да презаверява книжката (вече 2 пъти). Някак се оправя. Но сега за инхалатора ще отиде когато мине карантината. Все пак опасно е!

Хипократ2006

Ах как им се иска на фармацевтите да определят терапията. И да остават анонимни. Защото зад всяка рецепта стои ЛЕКАР с името и авторитета си. А зад гишето стои АНОНИМЕН АПТЕКАР (често дори и без фармацевтично образование)

Хипократ2006

И ако някой смята че фармацевтът ще се води в преценката от нещо различно от Нейно Величество ПЕЧАЛБАТА, то той е просто един наивник!

SvSophia
снимка на SvSophia

П.П. Сегашният инхалатор действително ми помага. Предишният не ми вършеше никаква работа.

Надявам се някой аптекар по нечия приумица да не го замени следващия път с квот’ реши той, за да не се охарчи НЗОК.

 

А спорът, за който иде реч, си е тъпанарски и безотговорен. Всеки болен реагира различно на едно и също лекарство. Иначе вместо лекар специалист, който се съобразява и с другите заболявания, продавачки в бакалията щяха да ни “изписват” лечение.

IvanM

Отново ще помоля за прошка колегите си. Но, фармацевтът не определя терапията. Ако лекарят е изписал Tritace, например, фармацевтът да има право да отпусне ramipril под друго търговско име и от друг производител. За това мисля, че бива да се въведе генерично изписване, т.е. в дадения случай да изпише не Tritace, ами Ramipril. А фармацевтът да е задължен да предложи на пациента различни варианти, вкл. ценови. Пак повтарям, има лекарствени продукти, при които заместването е строго непрепоръчително, а при някой направо е забранено.

Хипократ2006

Хайде сега колега, да те питам, как според теб ще се случат нещата във веригата SOPHARMACY например. Кой точно препарат ще бъде избран там? Името на аптеката бе избрано произволно, подобни примери - бол!

IvanM

"Кой точно препарат ще бъде избран там?"

 

Този, който е одобрен за употреба от регулатора. Ако не Ви харесва, ще отидете в друга аптека.

Съвсем друг е въпросът защо е разрешено на производители да имат дистрибуторски и аптечен бизнес.

Влез или се регистрирай за да коментираш