Quantcast
Каракачанов представи в МС спорната си Концепция за ромите | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Каракачанов представи в МС спорната си Концепция за ромите

684
Илияна Кирилова

Концепцията за интеграцията на ромския (циганския) етнос от месеци наред е обект на обществено обсъждане. Същевременно още в самото начало се появиха твърдения на НПО-та, които твърдяха, че е дискриминационна и антиконституционна, антихуманна и фашистка. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов по време на обсъждане в Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

„Многократно публично призовавах да се каже точно на коя страница, кой ред и дума е такава, но досега не съм получил конкретен отговор. Според мен и моите колеги е видно, че на практика интеграцията не работи и не дава никакви видими резултати“, категоричен е Каракачанов, според когото се случва точно обратното – бедността сред ромското население се увеличава, неграмотността също, процентът на децата, които не посещават училище също расте, криминогенната обстановка в гетата е напрегната.

Каракачанов представи статистика за 2018 г. Регистрирани са 251 случая на нападнати полицейски служители, над 90% от случаите са извършени от обитатели на гета. „Чувството на безнаказаност и беззакония всички го виждат“, смята вицепремиерът.

Министърът отбеляза още, че въпреки многото усилия, с екипа му не са успели да съберат точно колко средства са изразходвани за интеграция през последните 10 години. Според Каракачанов за периода от държавния бюджет са изразходвани над 196 млн. лева, а от външни фондове над 618 млн. лева, или общо над 815 млн. лева. „Ефектът както виждаме е нулев“, убеден е министърът.

В отговор на казаното неговият колега Томислав Дончев не се съгласи с него, че всички пари са отишли за интеграция, защото държавата няма публично финансиране на мерки, които имат ясен етнически профил. „Имаме много мерки, но ние дори не знаем етническия профил на ползвателите по простата причини, че администрацията не събира данни по етнически признак. Не можем да отговорим в курс по професионално обучение от 100 човека са участвали 26 роми и двама с друг произход“, коригира Дончев изказването на Каракачанов.

В залата присъстваха представители на различни етнически сдружения, които апелираха за коректен дебат, да не се бърза и да не се политизира с оглед на наближаващите местни избори проблемът с интеграцията. 

Още

Тълпа роми атакува спешния център в Самоков

04.06.2022

Обновена

3678
ГЕРБ и ДПС печелят в ромските квартали
Климатичните промени ще подгонят нови милиони бежанци

16.10.2021

ДИЯН ИВАНОВ

1075