Quantcast
Проверяват защо прокурор е отказал разследване за плакати на Хитлер | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Проверяват защо прокурор е отказал разследване за плакати на Хитлер

Случката е от Бургас. В същото време държавното обвинение разследва плакати с нацистки генерал в Кюстендил
2736

Апелативна прокуратура – Бургас сигнализира Окръжната прокуратура в града за извършването на незабавна служебна проверка на акт на Районна прокуратура – Бургас, с който е отказано провеждането на наказателно производство по повод разлепени плакати с нацистки символи, пише в официално съобщение на прокуратурата. Окръжна прокуратура – Бургас също се самосезирала по случая.

Преписката по случая е била образувана по повод постъпил сигнал от Община Бургас, затова че на 21.04.2019 г. в гр. Бургас са установени залепени цветни плакати с лика на „Хитлер“ и свастики. След извършена полицейска проверка по случая, наблюдаващият прокурор при РП – Бургас е отказал провеждането на наказателно производство и е разпоредил налагане на административни наказания на установените лица по реда на Указа за борба с дребното хулиганство. Отказът е бил постановен на 04.06.2019 г.   

Предстои повторен анализ на събраните при проверката данни от Окръжна прокуратура – Бургас и ревизия на акта на Районна прокуратура – Бургас, с оглед преценка за извършено умишлено престъпление от общ характер, твърди прокуратурата.

В същото време прокуратура обяви, че районната й структура в гр. Кюстендил ръководи разследване по досъдебно производство за проповядване и подбуждане към дискриминация и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност. Според официаното съобщение на държавното обвинение, "на 05.06.2019г. в ОДМВР- Кюстендил е подаден сигнал от гражданин, че на различни места в гр. Кюстендил са разлепени плакати, съдържащи изображение на немски генерал от Втората световна война – Фердинанд Шьорнер във военна униформа с нацистки символи под надпис „Героите от Втората световна война 1941-1945“, приканващи за среща на 06.06.2019г. в гр. Кюстендил, ул. „Търговска“ № 13, от името на читалище „Зора“ в гр. Кюстендил. Уведомен е прокурор от Районна прокуратура – гр. Кюстендил и при условията на неотложност е започнато досъдебно производство.

В рамките на разследването били извършени 4 огледи на местопроизшествия, при които са иззети веществени доказателства, в това число и разлепените плакати. Установени са и други места в града с разлепени плакати, където предстои извършване на огледи на местопроизшествия.

Със заповед на кмета на община Кюстендил провеждането на обявеното мероприятие на читалище „Зора“ в гр. Кюстендил е забранено.

Районна прокуратура – Кюстендил е поискала и получила разрешение от Районен съд - Кюстендил за претърсване на жилището на председателя на читалището, където се намира и адреса за кореспонденция на читалище „Зора“. Към момента се извършват действия по претърсване и изземване.

Прокуратурата е събрала и други доказателства за извършване подобни деяния в минал период.

В кратки срокове РП – Кюстендил ще извърши анализ на доказателствата дали деянието осъществява признаците на престъпление против Републиката – за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията обществен и държавен строй и евентуалното изпращане на досъдебното производство компетентност на Специализираната прокуратура, добавя прокуратурата.

Още

Кюстендил показва черешовия си свят

25.06.2022

483
Гешев е преметнал евродепутатите за кюлчетата и "Барселонагейт"

23.06.2022

27835
МЗ изпрати на прокуратурата нарушения около детската болница

15.06.2022

508