Медия без
политическа реклама

УЕФА отстрани Русия от всички турнири и през следващия сезон

Кандидатурите на страната за домакин на европейско първенство са обявени за невалидни

02 Май 2022
ЕПА/БГНЕС

Всички руски футболни клубове и националният отбор на страната няма да участват в мачове под егидата на УЕФА и през следващия сезон - 2022/23 г. Това реши днес УЕФА на свое заседание.

Причината за санкцията е познатата - военната инвазия на Русия в Украйна. Заради нея още в края на февруари руските клубове бяха извадени от евротурнирите през настоящия сезон, а националният тим бе отстранен и не игра в баража си за световното първенство в Катар 2022 срещу Полша. Женският национален отбор на Русия пък бе отстранен от Евро 2022 в Англия, за което се бе класирал. На негово място ще играе тимът на Португалия

Сега УЕФА реши да удължи санкцията - до края на сезон 2022/23, като тя се разпростира и върху трите клубни турнира - Шампионска лига, Лига Европа и Лига на конференцията, а също така засяга и женската Шампионска лига.

Освен това УЕФА не допуска националния отбор на Русия да играе в в Лигата на нациите това лято. "Сборная" беше в гр. 2 на Лига В, но ще бъде оставена служебно на последното място и съответно ще изпадне в по-долната лига за следващото издание (ако тогава въобще получи право да участва).

Като част от санкциите кандидатурите на Русия за домакинство на Евро 2028 и Евро 2032 бяха обявени за невалидни. Това означава, че домакинството на двата турнира ще си оспорват три кандидатури - Великобритания/Ирландия, Турция и Италия.

Наказанието от УЕФА засяга още младежките национални отбори на Русия, както и мъжките и женските тимове по футзал. 

Ключови думи:

футбол, УЕФА, Русия, Украйна

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?