Медия без
политическа реклама

Хлябът ще поскъпне дори с 0% ДДС, твърдят производители

19 Май 2022
Илияна Кирилова

Хлябът няма да поевтинее - дори ако наистина ДДС бъде свален от 20% на 0 процента, както обещават управляващите.  Това твърдят производители. Причината - разходите им продължавали да растат.

В същото време от браншовата камара на хлебопроизводителите отдавна напират за намаляване на ставката, като уверяват, че това автоматично би свалило цената на хляба в магазина.

Всеки ден растат разходите ни за електроенергия, за брашното, което от септември досега е поскъпнало 100%, растат цените и на природния газ, горивата и всички останали консумативи, обясни пред бТВ хлебопроизводителят от Генерал Тошево Тошко Няголов. Той подчерта, че освен това изобщо не е ясно за кои видове хляб ще важи нулевият данък. 

"От понеделник цената на брашното се вдига с 50 лв. на тон. Това ще оскъпи хляба с 5-10 стотинки. Едва ли 0% ДДС ще свали цената от 1 юли, по-скоро може да я задържи", смята Няголов.

Много анализатори отбелязват, че до влизането в сила на новата ставка на ДДС хлябът масово ще поскъпва. 

"Категорично няма да се случи намаление на крайната цена. Ефектът от 0% ДДС ще остане при производителя, той няма да начислява и внася ДДС, но и няма да свали цената за крайния потребител, коментира пред БНР доц. Виктор Йоцов от Икономическия институт на БАН, преподавател в УНСС. 

Той посочва и друг проблем - измамите, които ще насърчи нулевата ставка. "Изведнъж всички пицарии ще започнат да продават хляб - заради нулевия данък.  Тази мярка крие огромни опасности, без да има ефект срещу инфлацията", смята доц. Йоцов.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?