Медия без
политическа реклама

Шефът на агенцията по "Еразъм+" подаде оставка заради съмнения за злоупотреби

БГНЕС
Татяна Калканова беше депутат от НДСВ.

Ден след като просветният министър Красимир Вълчев обяви, че ще има промени в ръководството на Центъра за развитие на човешките ресурси заради установени нередности, неговият шеф Татяна Калканова направи изпреварващ ход и сама подаде оставката си. Тя заяви, че прави това заради нападки към институцията, както и за да изчисти името си в съда.

Центърът за развитие на човешките ресурси е агенция под шапката на МОН, която от 10 г. управлява програма "Еразъм+" и съответно всяка година разпределя милиони евросредства (около 40 млн. евро) за младежка мобилност, обучения на учители и др. От години има сигнали за нередности в работата му, но конкретни доказателства така и не се намират. В последните дни центърът е в общественото полезрение заради разследване на "Канал 3", в който се твърди, че Калканова се разпорежда еднолично в центъра и одобрява бутафорни проекти на кухи НПО-та за огромни средства. В него са посочени най-различни проекти, които на пръв поглед нямат нищо общо с човешките ресурси и предмета на дейност на програмата.

Такъв е например проект, финансиран с 18 хил. евро и наречен "Ер ер ер ер ин дъ Родопс". Частна детска градина в Русе е получила колосалните 120 хил. евро за проект "Разказване на приказки за старата костенурка", "Иновативни подходи за обучение в тенденциите на развитие на английската кухня" на Техникума по селско стопанство в Костинброд е финансиран с 80 хил. евро и т.н. Според данните на Канал 3 въпросните проекти са за над 1 млн. евро.

Татяна Калканова отрече всички твърдения, заявявайки, че "злоупотреби няма". Тя посочи, че твърденията в репортажа са "манипулативни", "неистинни" и "лъжливи", поради което в края на седмицата ще потърси правата си в съда. По думите й Центърът за развитие на човешките ресурси е европейска институция, която работи по европейски правила, администрирането и селекцията на проектите стават по конкретни, утвърдени от ЕК процедури, и злоупотреби са просто изключени. "Твърденията, че аз разпределям средствата, са откровено неверни и показват непознаване на характера и процедурите на програмата", коментира Калканова. Тя изрази лично недоволство, че публично са иронизирани проекти заради уж странните им имена. "Болно ми е, защото зад тези заглавия стои трудът на много хора. Заигравката с имената на проектите е непочтен начин да се унищожи трудът им", коментира тя.

ПРОВЕРКА

Днес се очаква министър Красимир Вълчев да обяви резултатите от последната проверка на ведомството, започнала преди 4 месеца по сигнали на медии. По думите му на центъра са правени множество проверки, част от които са предадени на прокуратурата.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?