Медия без
политическа реклама

Реконтражур

Джолани на разсъмване

01 Юли 2018

На първото юлско утро из фейсбук се затъркаляха снимки на президента Радев - пред ресторант, предлагащ "джолани на пещ" в елинпелинското село Мусачево; и на Валери Симеонов - празнуващ Джулай Морнинг в Тутракан. 

Посрещането на първото юлско утро - Джулай Морнинг, е чисто български обичай, възникнал в средите на хипи движението от миналия век, който постепенно се разраства и става общонароден. Идва от песента на "Юрая Хийп"  "Джулай Морнинг". 

Най-хубаво се посреща слънцето на морския бряг, затова хипитата го празнуваха първо във Варна, после във Варвара, Камен бряг и по цялото Черноморие. А откак кметълът Цонко Цонев напусна кметството на Каварна, наследничката му Нина Ставрева методично се постара да отмени всички мероприятия, станали традиционни по времето на кметъла, а Цонко Цонев премести катуна в Тутракан.

Там на дунавския бряг кметълът продължава традицията заедно с рок пенсионера Джон Лоутън от "Юрая Хийп" - голям приятел на България, който тук се къпе в чест и слава, снима се с Лиляна Павлова, Валери Сименов и много други политици и като цяло живот си живее - дай, Боже, всекиму такива старини! 

Валери Симеонов не за първи път припява с Джон Лоутън в Тутракан. Патриотът си хареса традицията и участва в утвърждаването й. Изборът на Симеонов е хем космополитен, хем патриотичен, защото празникът възниква от небългарското като произход хипи движение, но пък е изцяло български - посрещането на слънцето с песни и танци на първи юли е достояние на българския народ. 

Джоланите сами по себе си също са натоварени с традиции, символика и българщина - макар че джолан е турска дума. 

Велик е нашият народ, приобщил към традициите си джолана и джулая - за един мирен свят! 

Ключови думи:

Реконтражур, джулай, джолан

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?